Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: A hónap interjúja
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A HÓNAP INTERJÚJA - 2013. április
  2013.05.08. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi Irén | Hírkategória: A hónap interjúja
  Dr. Vándorfi GyőzőTisztelettel köszöntöm társaságunk honlapjának (www.diabet.hu) főszerkesztőjét, Vándorfi Győző Főorvos Urat, aki egy évvel ezelőtti kongresszusunkon elnyerte a Pro Diabetológia díjat, a már meglévő Magyar Imre Emlékérem és a Pro Aegrotis kitüntetések mellé. Az elismerés szólt a belgyógyász - diabetológusnak, aki évtizedek óta vezeti a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrumát, a szervezőnek, kinek köszönhető a Magyar Diabetes Társaság hat kongresszusa és a Dunántúli Diabetes Hétvégék siker sorozata, a szerkesztőnek, aki a honlap szerkesztésén túl a Diabetes újság alapítója és szerkesztőbizottságának elnöke és szól az embernek, aki már 13. éve a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnöke.
  Néhány hete kollégái köszöntötték és köszönték meg az Öntől kapott útravalót.

  Mire a legbüszkébb az elismerések közül?
  Hát nehezet kérdezett főszerkesztő helyettes Asszony! Az MDT kitüntetései mind nagyon megtisztelőek, de számuk inkább a korommal magyarázható. Mindig úgy éreztem, hogy nem csak nekem, hanem az általam 33 évvel ezelőtt létrehozott munkacsoport minden tagjának, kitűnő orvos, szakdolgozó, dietetikus kollegámnak is elismerés munkájukért. Május 4-én a IV. Civil Fórumon ráadásul megkaptam a Lang Gusztáv (A MCOSZ előző elnöke, a veszprémi székhelyű Alapítvány a cukorbetegkért korábbi kuratóriumi elnöke) díjat is, erre pedig pácienseim jelöltek. Egy ilyen elismerés egy orvosnak nagyon értékes.

  Mit tart munkássága során a legnagyobb eredménynek?
  Úgy érzem vidéki, gyakorló orvosként mindent elértem. Kitűnő mesterektől tanulhattam (az egyetemen Szentágothai Jánostól, Magyar Imrétől), együtt dolgozhattam és tanulhattam a MDT-ben a magyar diabetológia nagyjaitól (fontossági sorrend és a teljesség igénye nélkül: Fövényi József, Tamás Gyula, Halmos Tamás, …). 1992 óta vagyok a MDT vezetőségének tagja. Ez a környezet is sokat nyújt, meghatározzák a pályámat. De a legtöbbet betegeimtől tanultam és tanulok. Az eredményeimet inkább a környeztem és betegeim tudják megfogalmazni.

  Honnan jött az ötlet a Dunántúli Diabétesz Hétvégék megrendezésére?
  A 80-as évek végén a humán inzulint egy darabig csak az MDT által kijelölt regionális szakértők előzetes véleménye alapján lehetett rendelni pár évig. Engem ért a Nyugat-Dunántúlon ez a megtisztelő feladat. Sora érkeztek a kérvények, melyek alapján feltérképezhettem, hogy kik azok, akik már akkor komoly diabetológia tevékenységet folytatnak. Kézenfekvőnek tűnt, hogy szervezzek egy kis konferenciát. A téma igyekezett felölelni az akkori diabetológiai problémákat, de a mottó az volt, hogy próbáljunk meg diabéteszesként eltölteni ezt a két napot. Számoltuk az elfogyasztott ételek szénhidrát és kalóriatartalmát, időben, virtuálisan inzulint adtunk magunknak és értornán vettünk részt. Az esti borozgatáson mondhatni egymásba szerettünk a diabetológia kapcsán és elhatároztuk, hogy évenként egy hétvégén találkozunk. Akkor 36-an voltunk, idén már 921-en. Így kerültem kapcsolatba többek között Hidvégi Tibivel, Oroszlán Tamással, azóta alapító atyáknak szólítjuk egymást magunk között.

  Hogyan tudja immáron 10 éve professzionális módon végezni a kongresszusok szervezését? Kik a segítői?
  2000-ben szervezhettem először az MDT vezetőség bizalmából először kongresszust Tihanyban, ez volt XV. Azóta többi kongresszus és DDH-k szervezése kapcsán kialakult egy szinte professzionális csapat, mely több betegemnek munkát ad, de munkatársaim is rendszeresen részt vesznek a szervezésben és a lebonyolításban. Tihany pedig ideális helyszínnek bizonyult, támogatónk is nagyon szeretik, hiszen szimpóziumaik mindig magas látogatottságnak örvendtek. A DDH-k programjai kapcsán pedig eddig sikerült jó műsort ki találni és ahhoz kitűnő szereplőket válogatni.
  Nagy élmény volt, hogy a nagy sikerű budapesti EASD szervezőbizottságának tagja lehettem.

  Mit gondol a diabétesz gondozás elmúlt évtizedéről?
  Óriási a fejlődés, erre büszkék lehetünk, annak ellenére, hogy a körülmények sokszor nem kedveztek, kedveznek. Főleg a járóbeteg ellátás presztízsét és finanszírozását nem sikerült soha egyetlen egészségpolitikának sem emelni, eddig mindegyik a zászlójára tűzte. Legutóbb a Semmelweis terv. Továbbra is óriási erőfeszítésekre lesz szükség. Az ellátórendszer kapacitás hiánya, a betegek nagy száma ritkuló vizit frekvenciát eredményez. Legfontosabb feladatunk a betegek öngondozásának oktatása, az erre való motiváció, az internet lehetőségeinek kiaknázása (pl. elektronikus vércukornapló, telemedicina a szemészeti szűrésekben, diabetes.hu, diabet.hu/betegoldalak, Diabetes újság), és a szakdolgozói, dietetikai tanácsadás, kiscsoportos oktatás fejlesztése.

  Mit tart a legfontosabbnak a MDT honlapjának főszerkesztőjeként a Társaság életében?
  A www.diabet.hu sikertörténet. Sokan nem tudják, hogy mekkora munka fekszik ebben, azt gondolják, hogy egy kattintás és minden tartalom fent van a honlapon. Sok ötlet, tanulás, fejlesztés, szakmai munka és marketing rejlik a honlap, a hírlevelek, a rovatok gondozása, a tavalyi webcast mögött. Sokak véleménye szerint ma már az egyik legjobb orvos-szakmai társasági honlap a mienk. Ma már a MDT tagságának naprakész informálásának legfontosabb eszköze. Ez egy érték, melynek ápolásában minden tagtársunknak és a vezetőségnek is felelőssége van. Földesi Irén, Jermendy György, Strényer Ferenc és Hidvégi Tibor alkotta szerkesztőség és a rendszergazda munkáját dicsérik az eredmények.

  Úgy ismerjük, mint aki kifogyhatatlan az ötletekből, újabb és újabb tervek, elképzelések foglalkoztatják. Mik a jövőre vonatkozó tervei?
  Március közepe óta új munkahelyem van. Koromnál fogva nem lehettem már vezető az ország egyetlen önálló járóbeteg osztályán, melynek kialakításában és működtetésében 33 évnyi munkám fekszik. Készültem erre. Létrehoztunk a Vanderlich Nonprofit Kft-t, ezt vezetem. A nonprofit kft-nek két fő profilja van. Az egyik egy egészségcentrum, mely közfinanszírozás nélkül működik. Korábbi munkahelyem interdiszciplináris tevékenységét fejlesztettem tovább. Természetesen a szakterületek között diabetológia az egyik meghatározó, de belgyógyászati, kardiológiai, neurológiai, érsebészeti teljes körű ultrahang szakrendelést, táplálkozási tanácsadást és foglalkozás-egészségügyi alapellátást működtetünk. A továbbfejlesztésre is vannak terveink.
  A másik profilt a civil törvény változása hozta. tavalyig egy alapítvány vállalkozási tevékenysége volt a kongresszusszervezés. A törvényi változás miatt ezt ki kellett szervezni, hogy az alapítvány közhasznúságát meg tudja őrizni.

  Ha nem a diabetológia foglalkoztatja, mivel tölti szabadidejét? Néhány hónapja láthattuk, hogy együtt főzött a Villa Medici séfjével…
  Utóbbi csak egy kis kitérő volt, nagyon ritkán szoktam főzni. Igazi hobbim továbbra is szakmám. Néhány éve egy kis elektromos hajót vezetek a Balatonon, ez igazi kikapcsolódás. Viki lányom és Rudi vőm is szeretik. Két erős elem ad nyugalmat, a víz és a hegy. A kerékpár is elmaradhatatlan, a hajón is van összecsukható, ha partot érünk gyorsabbak legyünk. Hál Istennek Lilike, aki két és fél éves és Majácska, aki öt hónapos új szint vittek az életünkbe. Marcsival nagyszülők lettünk.
  Szerencsés ember vagyok. Bízom benne, hogy egészség lesz, próbálom őrizni, új ötletek és nagyszülői feladatok remélhetőleg megtalálnak. Kell ennél több?

  Az eddigi sikeres életpálya folytatásában bízva kívánok jó egészséget minden kolléga, szakdolgozó és páciens nevében!

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Földesi Irén

Vissza