Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Pozitív változások az analóg inzulinok indikációs pontjaiban
  2013.05.01.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Magyar Közlöny 71. számában 2013. április 30-án, kedden megjelent a 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelet "A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba valóbefogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatásmegváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet" módosításáról. Ebben az előzetes várakozásnak megfelelően pozitív irányban változott az analóg inzulinok felírási és egy év utáni továbbadási lehetőségének rendje. Az Eü100/2 és az Eü 100/3 indikációs pontok változásait a 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelet 1. melléklete tartalmazza. A rendelet 2013. május 1-jén lép hatályba.

  A legfontosabb momentumok a következők:
  - A humán analógok bevezetési feltételei nem változnak
  - A fenntartási feltételekből kivették az 1-es típust, tehát náluk, ha indokolt a kezelés, ez Hba1c értéktől függetlenül folytatható egy év után.
  - A 100 %-os támogatással rendelhető analóg inzulinoknál a javaslat ideje egy évre hosszabbodott.
  - A fenntartási feltételekben, 2-es típusban lényeges változás lesz, hogy a gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző három – legalább kéthavonta mért – HbA1c értéke közül kettő 8,0% alatt van.
  - Azon 2-es típusú betegeknél, akik a magasabb HbA1c miatt az 50%-os térítést választják az Eü 50 6/d pont alapján a visszatérés az analóg kezeléshez már fél év múlva akkor lesz lehetséges, ha a szakorvosi javaslat kiállítását megelőzően legalább két hónap különbséggel mért HbA1c értéke közül kettő 8,0% alatt van.
  - Az Eü 6/d pontnál a szakorvosi javaslat érvényességi ideje 12 hónapról 6 hónapra csökken
  - Azon 2-es típusú betegeknél, akik a magasabb HbA1c miatt humán intenzifikált inzulinkezelést választották, az ismételt analóg kezelésre való visszaállítás feltételei egy év után nem változtak.
  - Azok az 1-es típusú cukorbetegek, akik 2013. április 30-án hatályos EÜ100 2. és EÜ100 3. pontja alapján nem jogosultak analóg inzulin készítmény alkalmazására, de kórtörténetük alapján korábban jogosultak voltak ilyen készítmény alkalmazására, a z EÜ100 2. és EÜ100 3. pontjában foglalt indikációk teljesülése esetén jogosultak analóg inzulin készítmény alkalmazására, függetlenül attól, hogy korábban álltak-e legalább 3 hónapig humán intenzifikált inzulinkezelés alatt.

  Az 1. mellékletet a 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelethez a Jogszabályok, rendeletek rovatunkban olvashatják >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények