Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Pozitív változások az analóg inzulinok indikációs pontjaiban
  2013.05.01.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Magyar Közlöny 71. számában 2013. április 30-án, kedden megjelent a 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelet "A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba valóbefogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatásmegváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet" módosításáról. Ebben az előzetes várakozásnak megfelelően pozitív irányban változott az analóg inzulinok felírási és egy év utáni továbbadási lehetőségének rendje. Az Eü100/2 és az Eü 100/3 indikációs pontok változásait a 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelet 1. melléklete tartalmazza. A rendelet 2013. május 1-jén lép hatályba.

  A legfontosabb momentumok a következők:
  - A humán analógok bevezetési feltételei nem változnak
  - A fenntartási feltételekből kivették az 1-es típust, tehát náluk, ha indokolt a kezelés, ez Hba1c értéktől függetlenül folytatható egy év után.
  - A 100 %-os támogatással rendelhető analóg inzulinoknál a javaslat ideje egy évre hosszabbodott.
  - A fenntartási feltételekben, 2-es típusban lényeges változás lesz, hogy a gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, amennyiben a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző három – legalább kéthavonta mért – HbA1c értéke közül kettő 8,0% alatt van.
  - Azon 2-es típusú betegeknél, akik a magasabb HbA1c miatt az 50%-os térítést választják az Eü 50 6/d pont alapján a visszatérés az analóg kezeléshez már fél év múlva akkor lesz lehetséges, ha a szakorvosi javaslat kiállítását megelőzően legalább két hónap különbséggel mért HbA1c értéke közül kettő 8,0% alatt van.
  - Az Eü 6/d pontnál a szakorvosi javaslat érvényességi ideje 12 hónapról 6 hónapra csökken
  - Azon 2-es típusú betegeknél, akik a magasabb HbA1c miatt humán intenzifikált inzulinkezelést választották, az ismételt analóg kezelésre való visszaállítás feltételei egy év után nem változtak.
  - Azok az 1-es típusú cukorbetegek, akik 2013. április 30-án hatályos EÜ100 2. és EÜ100 3. pontja alapján nem jogosultak analóg inzulin készítmény alkalmazására, de kórtörténetük alapján korábban jogosultak voltak ilyen készítmény alkalmazására, a z EÜ100 2. és EÜ100 3. pontjában foglalt indikációk teljesülése esetén jogosultak analóg inzulin készítmény alkalmazására, függetlenül attól, hogy korábban álltak-e legalább 3 hónapig humán intenzifikált inzulinkezelés alatt.

  Az 1. mellékletet a 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelethez a Jogszabályok, rendeletek rovatunkban olvashatják >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza