Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Az MDT Háziorvosi Munkacsoportjának első 2 éve
  2013.04.13.DDH HírmondóHírkategória: XVIII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  A két évvel ezelőtti Dunántúli Diabetes Hétvégén mintegy húszfőnyi, zömében diabetológusként is dolgozó háziorvos megalakította az MDT keretein belül a háziorvosi munkacsoportot. A megalakulás óta számos diabetológia iránt érdeklődő háziorvos csatlakozott hozzánk. Jelenleg 50 fő fölötti a taglétszámunk. Munkacsoportunk célja „hidat építeni” a háziorvosok és a diabetológusok között. Egyrészt azt a korszerű tudást és szemléletet, amelyet ma az MDT képvisel, átvigyük a mindennapi háziorvosi gyakorlatba, másrészt közvetítsük a szakmapolitikai döntéshozatalban részt vevők felé a cukorbetegek ellátásának alapellátási szinten megjelenő problémáit.

  Megalakulásunk óta számos tudományos rendezvényt szerveztünk. 2011 szeptemberében Szolnokon a Kelet-magyarországi Diabetes Hétvégén már 4 előadásból álló, önálló szekcióval jelentünk meg. Hagyományosnak tekinthetők a februári, a Semmelweis Egyetem I. Belklinikájának impozáns tantermében tartott tudományos üléseink, 2014 februárjára már a III. Tudományos Ülést szervezzük.
  A tavaly szeptemberben megrendezett I. Interdiszciplináris Fórumunk sikerén felbuzdulva 2013. október 5-én tartjuk a II. Interdiszciplináris Fórumunkat, ugyancsak az SE I. Belklinika tantermében. Hagyományteremtőnek gondoljuk Terápiás Műhelyünket is: a harmadikat a tavalyihoz hasonlóan idén is Balatonalmádiban rendezzük, november 8–9-én.
  Ezen kívül regionális rendezvényeken is részt veszünk, többek között szeptember 6-án a nyíregyházi háziorvosi diabetológiai továbbképzésen és az SE Családorvosi Tanszéke által szervezett továbbképzéseken. Jelen Dunántúli Diabetes Hétvégén vasárnap délelőtt négy előadásban fogjuk bemutatni a háziorvosok által a diabetológia területén végzett kutatások, vizsgálatok eredményeit.
  Családorvos kollégáink munkájának könnyítésére az edukációs munkacsoporttal karöltve széles körű betegedukációt segítő programot indítottunk.
  Az egyre növekvő számú cukorbeteg ellátása komoly kihívást jelent a családorvosi teamek számára. Időhiány, megfelelő szakember – leginkább a dietetikus – hiánya, a finanszírozási szabályok okozta kötöttségek számos nehézséget okoznak. Sajnos a jelen szabályok miatt dietetikus részmunkaidős foglalkoztatása estén nem igényelhető vissza az ún. degresszió teljes összege. Egyetlen praxis pedig nem tudja kigazdálkodni a napi 8 órás bérkeretet. Sajnos a háziorvosok teljesítményarányos javadalmazását jelentő indikátorrendszerben sem jelenik meg a valódi minőségi diabetesgondozás.
  Megfelelő számú, diabetológiai képzettséggel rendelkező háziorvos és háziorvosi szakdolgozó munkájára alapozva, megfelelő finanszírozási hátérrel, tervezni lehetne egy szélesebb jogkörrel rendelkező, a betegek érdekeit jobban szolgáló, magasabb színvonalú háziorvosi diabetesellátást. Éppen ezért egyik fő szakmapolitikai célkitűzésünk, hogy a diabetológiai licencevizsga a háziorvosi szakvizsgára is ráépíthető legyen. Ezen törekvésünket az MDT vezetősége is támogatja.

  Dr.  Oláh  Ilona
  családorvos, diabetológus, az MDT Háziorvosi Munkacsoport vezetője

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények