Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Interjú dr. Somfai Gábor Márkkal - Mérföldkő a vakság elleni harcban: telemedicinális retinopathiaszűrés
  2013.04.13.DDH HírmondóHírkategória: XVIII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  Látványosan le lehetne szorítani a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek a számát – vallja dr. Somfai Gábor Márk, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának szakorvosa, a Reading Center vezető supervisora, akit a telemedicinális szűrőhálózat tapasztalatairól, célkitűzéseiről és a diabetológus–szemorvos együttműködés fontosságáról is kérdeztünk.

  –   Hazánkban biztosított a cukorbetegek szemészeti kontrollja. Mi indokolta a szűrőhálózat létrehozását?
  –   Hazánkban a legutolsó becslések szerint közel 750 000-re tehető a cukorbetegek száma, vagyis a teljes cukorbeteg-populáció vizsgálatára több mint 100 szemorvos teljes munkaidős foglalkoztatása lenne szükséges. Másképpen fogalmazva: minden nyolcadik aktív szemorvos csak és kizárólag a cukorbetegek szűrésével lenne lekötve, miközben a szemészeti panasszal hozzánk forduló betegek száma folyamatosan nagyon nagy. A modern technológiák viszont lehetővé teszik, hogy a szemfenékről pupillatágítás  nélkül, egy minimálisan képzett asszisztens segítségével lehessen digitális fényképet készíteni, amely az interneten keresztül gyorsan és biztonságosan eljuttatható a szakember kezébe, hogy ki tudja értékelni. Mindez magától értetődő módon a szűrést sokkal költséghatékonyabbá teszi, a betegnek pedig kényelmesebbé, gondoljunk csak a megspórolt pupillatágításra! Nyugat-Európában egyre komolyabb múltja és jelene van a diabeteses retinopathia telemedicinális szűrésének, sok országban nemzeti szintű programok működnek, amelyekkel látványosan le lehetett szorítani a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek a számát, ami a társadalomról igen komoly anyagi és szociális terhet vesz le. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon a cukorbetegek körében háromszor akkora a vakság előfordulása, mint Nyugat-Európában, vagyis még rengeteg a teendőnk.
  –   Hogyan tudnának javítani a vaksági statisztikákon?
  –   A  telemedicinális szűrőprogram országos lefedettségének elérése fontos mérföldkő lenne ebben a harcban, de ugyanilyen fontos lenne a betegek edukációja is. Rendszeresen tapasztalom a nálam megforduló cukorbetegeknél, hogy nem értik a betegségüket és nem motiváltak a jó szénhidrát-anyagcsere elérésében. Rezidensként olyan közegben nőttem fel a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikája prof. dr. Somogyi Anikó vezette Diabetológia és Anyagcsere Munkacsoportjának szemorvos tagjaként, ahol rendszeresen oktattuk, oktatjuk a betegeket.
  –  Milyen lehetőségei vannak a páciensnek, ha beavatkozást indokló elváltozást találnak nála, mennyire tisztázottak a betegutak?
  –  Érzésem szerint Magyarországon igen magas,  európai szintű szemészeti ellátást kapnak a betegek, ami igaz a cukorbetegek ellátására is. Amennyiben az értékeléskor eltérést látunk, a beteg a vizsgálati eredményben javaslatot kap, hogy mennyire gyorsan kell szemorvoshoz fordulnia. Jelenleg minden működő vizsgálóállomás közelében van jól képzett szemorvos, akihez bizalommal fordulhatnak a betegek, hogy megkapják a szükséges ellátást, ehhez az elérhetőségeket a vizsgálóállomásokon a betegek rendelkezésére is bocsátják.
  –    Mennyire fontos a szemész–diabetológus együttműködés a retinopathia megelőzésében, illetve mit tud tenni a diabetológus páciensei szemfenéki állapotának megőrzéséért?
  –    Ha szabad finomítanom: a beteg–diabetológus–szemorvos háromszög a titok nyitja, ugyanis a történet középpontjában mindig a cukorbeteg áll! Általában úgy fogom fel, hogy én a diabetológus „keze alá dolgozom”, ugyanis a retinopathia kezdeti stádiumainak leírásával egy fontos mondat kerül minden leletem végére: „kiemelt fontosságú a vércukor- és vérzsírháztartás rendezése, valamint a vérnyomás kontrollja”. Segíthet a jobb compliance elérésében, ha a beteg megérti, hogy a progresszió esélyét jelentősen csökkenteni lehet kellő odafigyeléssel. Fontos  tudni, hogy a legolcsóbb és leghatékonyabb fegyver a szövődmények ellen a jó diabetológiai-belgyógyászati kontroll, még akkor is, amikor már kialakultak szemfenéki eltérések. Vannak persze speciális állapotok, amikor a diabetológus kollégával való együttműködés igen fontos lehet, például a proliferatív retinopathia vagy az azt megelőző állapot felismerésekor és szemészeti kezelésének a megkezdése körül. A legfontosabb üzenet mégis az a diabetológus kollégák felé, hogy lehetőség szerint figyeljenek oda, hogy betegeik ne „blicceljék el” a szemészeti ellenőrzéseket, legyen az a szakrendelői vagy a telemedicinális kontroll!

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.