Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Édes élet – szimpózium az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek szerepéről
  2013.04.04.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  Az édes íz szeretete egyetemes emberi tulajdonság, mely alapvető volt az emberiség túlélése szempontjából, hiszen hagyományos érzékszervi indikátora a tápanyagokban és így energiában dús élelemnek, fokozza az ételek élvezeti értékét.  Az édes íz élvezetének azonban körültekintően érdemes hódolni, noha minden étel és ital beilleszthető egy energia-egyensúlyon alapuló, egészséges, aktív életmódba, amelynek része a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás.
  Édes élet – szimpózium az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek szerepéről
  Ismert tény, hogy az elhízottak száma világszerte nő. Az alacsony vagy csökkentett energiatartalmú élelmiszerek választéka hozzájárulhat ahhoz, hogy az energia-bevitel mérséklésével támogassuk a testtömeg karbantartást. Az édesítőszerek olyan vegyületek, amelyek édes ízűek, de energiamentesek vagy csekély energia-tartalmúak. Édesítő hatásuk többszörösen meghaladja a cukorét, ezért alkalmazásuk alacsony koncentrációban is elegendő, így az élelmiszerek energia-tartalmához jelentősen nem járulnak hozzá. Számos élelmiszeripari termékben használják őket, de alkalmazásuk az egészségügyben is elterjedt, hiszen sok gyógyszert a segítségükkel tesznek jobb ízűvé. Az alacsony energia-tartalmú vagy energiamentes édesítőszerek lehetővé teszik, hogy a testtömeg-kontrollt, az energia-egyensúly megtartását sokoldalúbban közelíthessük meg. Szükség esetén a diéta betartását is elviselhetőbbé teszik, javítva ezzel a betegek terápiás együttműködését. Jelentőségük bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség, esetén vitathatatlan, hiszen a diétázók az édesítőszereknek köszönhetően még az esetenként igen szigorú étrendi előírások mellett is kevésbé érezhetik izoláltan magukat.

  Az alacsony energia-tartalmú és energiamentes édesítőszerek szerepéről és előnyeiről, terápiás alkalmazásáról a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség magyarországi tagozatának, a Dunántúli Diabetes Hétvége keretében megrendezett Édes élet szimpóziumán hallhatnak bővebben április 14-én 9.45-kor a Club Tihany Levendula I. termében az alábbi előadóktól:

  dr. Hidvégi Tibor: Energiamentes édesítőszerek a nemzetközi ajánlások tükrében

  dr. Ábel Tatjána: Energiamentes édesítőszerek a mindennapi gyakorlatban – ahogyan az orvos és a beteg látja

  dr.  Blatniczky László: Édesítőszerek helye és szerepe a gyermekkori diabetes diétás kezelésében

Vissza