Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Tájékoztató a háziorvosok betegoktató tevékenységének támogatásáról
  2013.02.23.MDT Edukációs munkacsoport, Dr. Földesi IrénHírkategória: Edukáció
  A több mint fél millió főnyi hazai 2-es típusú cukorbeteg ellátása az ismert rizikótényezők miatt kiemelt népegészségügyi jelentőséggel bír.

  A 2-es típusú cukorbetegek esetében összefüggés van a betegségtudat, a cukorbetegséggel kapcsolatos edukációs szint, valamint a beteg glikémiás státusza, terápiás együttműködése és a betegség-kimenetel között.

  A 2-es típusú cukorbetegek jelentős többségének gondozása a háziorvosok által önállóan, vagy a szakellátó helyek alkalmi konzíliuma segítségével történik. A háziorvosi gondozás során a beteg-edukációra általában korlátozott lehetőségek állnak fenn – sem erőforrás, sem idő nem áll rendelkezésre a 2-es típusú cukorbetegek ismereteinek fejlesztésére. Gyakran nem ismert a betegek betegségükkel kapcsolatos percepciója, valamint a betegségükkel kapcsolatos tudásszintjük sem.

  További probléma a betegek, hogy a betegek - egy bizonyos idő elteltével- kiesnek a kezelésből. Magyarországi adatok szerint (Jermendy és munkatársai) pl. a konvencionális orális antidiabetikus kezelések mellett (metformin, szulfanilurea, metformin+szulfanilurea) egy éven túl a betegek közel 50 %-a nem részesül semmilyen terápiában, mert a betegek „eltűnnek” az ellátórendszerből.

  Az MDT Edukációs és Háziorvosi Munkacsoportja karöltve tervet dolgozott ki a háziorvosi praxisok beteg-edukációs munkájának segítésére. Az Edukációs Munkacsoport által összeállított, a betegoktatás széles spektrumát felölelő oktató anyagot a háziorvosi praxisokon keresztül tervezik eljuttatni az érintett betegekhez. A Háziorvosi Munkacsoport fórumokat szervez a program népszerűsítésére.

  Ebben nyújt segítséget a NOVARTIS és a 77 Elektronika Kft. azáltal, hogy a háziorvosi praxisokat látogató munkatársaik eljuttatják az oktatási anyagot a kijelölt praxisokba, segítenek a háziorvosi ápolónőnek felkészülni a cukorbetegek oktatására, felhívják a figyelmet az interneten és médiákon elérhető anyagokra. Igény esetén a szakellátó hellyel való kapcsolattartásban is részt vesznek, területenként továbbképzéseket, szakmai konzultációkat szerveznek a háziorvosok, ápolónőik és a szakellátó hely munkatársai részvételével. A felmerülő kérdéseket, problémákat közvetítik a program szervezői felé, ezzel is elősegítve a sikeres együttműködést.

  A programot a MACOSZ is támogatja.

Vissza