Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Terhesség
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Tamás Gyula Emlékülés
  2013.01.29. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi Irén | Hírkategória: Terhesség
  A Magyar Diabetes Társaság Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoportja 2012. november 22-én a MH Honvédkórházában tudományos ülést rendezett Tamás Gyula professzor emlékére.

  Tamás Gyula professzornak, a hazai és nemzetközi diabetológia elismert szaktekintélyének munkásságát Baranyi Éva Tanárnő ismertette. Előadásában végigkísérhettük a Professzor Úr életútját 1965-től egészen a legutóbbi évekig. Az Orvostovábbképző Intézet és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Interdiszciplináris Munkacsoportjának alapító tagjaként és vezetőjeként a gesztációs és pregesztációs cukorbetegséggel társuló terhesség normoglikémiás anyagcsere vezetésének módszereit, eszközeit vizsgálta és munkatársaival írt számos közleményében bizonyította annak jelentőségét az anyai és magzati szövődmények megelőzésében. A 25 éves együttgondolkodás és együttműködés eredményeként a munkacsoport gondozásában szült - inzulinnal kezelt- cukorbeteg terhesek újszülöttjei között a perinatalis halálozás kevesebb volt, mint a hazai összpopulációban.

  Békefi Dezső alapító tagként elevenítette fel a munkacsoport megalakulásának kezdeti nehézségeit, a közös munka sikereit valamint a terhes-diabetológiai ellátó hálózat kiépülésének folyamatát - számos személyes emlékkel kiegészítve.
  Kerényi Zsuzsa, mint Tamás Gyula Professzor közvetlen munkatársa a gesztációs diabétesz szűrésének, gondozásának és utánkövetésének jelentőségét ismertette a több évtizedes kutatási eredmények tükrében.

  Csákány M. György a belgyógyász és a gyermekgyógyász mellett a nőgyógyász szerepét hangsúlyozta a diabéteszes terhesek gondozásában, emlékezve a számtalan közös, többnyire sikerrel végződő esetre.

  Földesi Irén és Gyimesi András - mint Tamás Gyula Professzor tanítványai- a vidéki diabéteszes terhes gondozás jellegzetességeit és az utóbbi évek szűrési-gondozási eredményeit ismertették, hálával emlékezve a Mestertől tanultakra, a Tőle kapott üzenetekre és instrukciókra.

  Szilágyi András professzor napjaink egyik jelentős problémájáról, a policisztás ovárium szindrómáról, valamint a 2-es típusú diabétesz és terhesség problémaköréről beszélt, hangsúlyozva azok egyre növekvő számát és jelentőségét.

  Nyíregyházáról Papp Zsuzsa a prekoncepcionális gondozás útvesztőit mutatta be több érdekes eset kapcsán, végül Juhász Márta Kecskemétről hozott extrém inzulinrezisztenciával járó betegbemutatása zárta az emlékülést.

  A rendezvényt a 77 Elektronika Kft. támogatta.

  Mivel Tamás Gyula Professzort nemcsak évtizedeken át tartó fáradhatatlan oktató és kutató munkájáért, hanem a hazai interdiszciplináris diabéteszes terhes- ellátás egyik szervezőjeként és elindítójaként is tiszteljük, emlékére a Magyar Diabetes Társaság Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoportja ezen túl évenként megrendezi az Emlékülést.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Földesi Irén

Vissza