Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Év eleji köszöntő 2013 - Boldog Új Évet Kívánunk!
  2013.01.01.MDT, Prof. Dr. Barkai LászlóHírkategória: Általános
  Tisztelt MDT Tagok! Tisztelt Kollégák! Kedves Barátaim!
  Az elmúlt évet magunk mögött hagyva, az újesztendő kezdetén mindenkinek számos gondolat jut eszébe. Az MDT elnökének azonban a társaság szempontjából kell gondolkodnia, a hazai diabetológiát érintő kérdésekre kell koncentrálnia.

  Gondoljuk végig, mit is hozott nekünk az elmúlt év? Jót is és rosszat is.

  Elmondhatjuk, hogy egy színvonalas kongresszust tartottunk, ahol megújítottuk vezetőségünket és tanúi lehettünk annak, hogy szakterületünket művelő kollégáink nemzetközileg is elismerésre méltó eredményeket tudnak felmutatni. Munkacsoportjaink, szekcióink aktívan dolgoztak, kiváló rendezvényeket és értekezleteket tartottak, hasznos anyagokat dolgoztak ki. Vezetőségünk hatékonyan szervezte és irányította a társaság működését, képviselte érdekeinket, ápolta hazai és nemzetközi kapcsolatainkat. Nyomtatott és elektronikus orgánumaink folyamatosan fejlődve szolgálták a tudományos és szakmai-szervezeti információk naprakész továbbítását tagságunk részére, illetve más szakmai- és betegszervezetek számára. Elismert és színvonalas diabetológus orvos képesítésünket az új rendszernek megfelelő licenszképesítésre való akkreditációra felterjesztettük. Mindezen eredményeket sajátmagunknak köszönhetjük, a tagság és a vezető tisztségviselők áldozatos munkájának. Ezek alapján én úgy érzem, hogy magunk részéről mindent megtettünk a Nemzeti Diabetes Program előrehaladásáért.

  Sajnálatos módon azonban körülményeink a gazdaságban és az egészségügyben nem lettek kedvezőbbek, a gazdasági válság elhúzódása egyre nehezebb helyzetet teremt az érdemi és az értékeket alkotó munka számára. Ennek eredményeként forrásaink nem növekedtek, reálértéken inkább csökkentek, miközben a fekvőbeteg ellátórendszerben a tulajdonosi-fenntartói viszonyokban jelentős változás történt. Míg ez utóbbi átrendeződés kevésbé érintette a - döntően járóbeteg-ellátásra épülő – diabetológiát, addig a szűkülő források kompenzálására bevezetett új gyógyszer támogatási rendszer annál inkább. Elmondhatjuk azonban, hogy társaságunk a szakmai szervezetekkel együttműködve eredményesen lépett fel az egy évvel ezelőtt megjelent igen szigorú támogatási rendszer enyhítése, racionalizálása érdekében. Ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy napjainkra betegeink anyagi helyzete annyira kritikussá vált, hogy bármilyen további, esetleges támogatáscsökkenés ellen társaságunknak is fel kell lépnie. Mindezeket figyelembe véve meg kell állapítanunk, hogy a Nemzeti Diabetes Program megvalósulása objektív társadalmi körülmények miatt lelassult.

  Mit várhatunk 2013-tól? Természetesen nem tudhatjuk, hogy az előttünk álló év mit hoz társaságunk és a hazai diabetológia számára. A mi feladatunk az, hogy mindent megtegyünk az MDT küldetése és céljai megvalósítása érdekében. A társaságunk vezetése által kialakított új támogatási rendszerünk és partneri szerződéseink bizakodásra adhatnak okot, minden esély meg van arra, hogy az MDT gazdasági helyzete kiegyensúlyozott legyen, illetve javuljon. Ennek eredményeként a kutatásra, képzésre és továbbképzésre, betegoktatásra és áttételesen a betegellátás színvonalának javítására tett erőfeszítéseink hatékonyabbak lehetnek. Ez nem kevés a jelenlegi ínségesnek mondott időszakban. Bízunk abban, hogy az eddigi képesítéseink (diabetológus orvos, diabetes szakápoló) megtartása mellett - nemzetközi példák nyomán - újabb, hiánypótló képzések (podiáter, edukátor) is elindulhatnak a társaság közreműködésével. Remélem, hogy a betegszervezetekkel történő szorosabb kapcsolat és együttműködés kialakításában is előrébb léphetünk annak szem előtt tartásával, hogy a betegellátás és a cukorbetegek érdekében még hatékonyabban tudjunk fellépni. Úgy látom, hogy a szakmai képviseleti rendszerben betöltött központi szerepünk a hatóságokkal, a finanszírozóval, továbbá a gyógyszer- és egészségipari szereplőkkel való kapcsolatainkat olyan dimenzióba helyezheti, melyben társaságunk a diabetológiai ellátás megkerülhetetlen tényezőjeként vesz részt.

  Kedves Kollégák!

  Az újesztendő küszöbén megköszönöm tagságunk előző évben végzett áldozatos munkáját és kérem, hogy az előttünk lévő évben is segítsétek a vezetőség, a főtitkár, az elnök helyettesek és az elnök munkáját. Minden kedves munkatársunknak, tagságunknak kívánok boldog, sikerekben gazdag új évet, jó egészséget annak érdekében, hogy a diabetológia eredményeit közösen kamatoztathassuk betegeink javára.

  Prof. Dr. Barkai László
  A Magyar Diabetes Társaság elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.