Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Az MDT Háziorvosi Munkacsoportja Terápiás Műhelyének állásfoglalása
  2012.12.10.MDT Háziorvosi MunkacsoportjaHírkategória: Háziorvostan
  A MDT Háziorvosi munkacsoportja november 16-17-én II. Terápiás Műhely címen konferenciát rendezett Balatonalmádiban, ahol vezetőség választást is tartott.

  Az új vezetőség névsora:
  a munkacsoport vezetője: Dr. Oláh Ilona
  vezető-helyettesek: Dr. Pénzes János, Dr. Rosta László
  vezetőségi tagok: Dr. Kajetán Miklós, Dr. Preiszinger Andrea, Dr. Rinfel József, Dr. Torzsa Péter

  Az új vezetőség a konferencia résztvevőinek támogatásával az alábbi nyilatkozatott tette közzé:

  A cukorbetegek gondozása legszélesebb körben a háziorvos holisztikus gondozása során valósulhat meg. Hazánkban több százezer cukorbeteg gondozását a háziorvosok önállóan, vagy a szakambulanciák alkalmi javaslatai alapján végzik. Érthetetlen számunkra, hogy a diabetológiai licenszvizsga háziorvosi szakvizsgára való ráépíthetősége nem szerepel a rendelet-tervezetben. Az ügy népegészségügyi jelentőségére tekintettel kérjük ennek pótlását!

  Támogatjuk és tevékenyen részt veszünk a telemedicinális lehetőségek diabetológiában való alkalmazásának elterjedésében és fejlesztésében. Bár véleményünk szerint a személyes orvos-beteg kapcsolat nem nélkülözhető, a telemedicina segítségével a találkozások ritkábbá válhatnának, ugyanakkor a vizitek tartalmasabbak, interaktívabbak lehetnének. A nemzetközi vizsgálatok alapján a telemedicina alkalmazása egyértelműen költséghatékonynak bizonyult.

  Kérjük az analóg inzulinok rendelhetőségének felülvizsgálatát az eddigi tapasztalatok és a diabetológus szakma javaslatainak figyelembevételével!

  Támogatjuk az edukációval kapcsolatos valamennyi törekvést. Vizsgálatok igazolják, hogy a betegek nem gyógyszeres kezelése alapvető fontosságú a betegség hosszú távú kimenetele szempontjából, ugyanakkor igen költséghatékony. Az ezt segítő beteg-edukáció azonban megfelelő finanszírozás hiányában csak esetlegesen érhető el betegeink számára. Kérjük a szakambulanciák betegedukációs tevékenységének megfelelő finanszírozását!
  A háziorvosi praxisokban nagy segítség lenne dietetikus, vagy edukátor alkalmazása, akár részmunkaidőben is, az úgynevezett „degresszió „- által „elveszett”pénzösszegek terhére. Kérjük az MDT segítségét, hogy ennek feltételei valóban megteremtődjenek!
  Szándékunk szerint bevonjuk a háziorvosi ápolónőket is a betegedukációba és a szűrési tevékenységbe. Ennek érdekében pontszerző továbbképzéseket szervezünk.

  Vállaljuk egy egységes informatikai adatbázis kezelő rendszer „cukorbeteg regiszter” kidolgozását.

  Vállaljuk egy kivizsgálási, kezelési és ezzel párhuzamosan futó edukációs algoritmus kidolgozását, melyet az MDT véleményezése után eljuttatunk háziorvos kollégáinkhoz.

  A Háziorvosi Munkacsoport szándéka a mostanihoz hasonló szakmai egyeztetések tartása a továbbiakban is, a magasabb szintű diabetológiai ellátás érdekében.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.