Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Az inzulinok egy receptre 3 hónapra felírhatók!
  2012.08.07.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Az inzulinok egy receptre történő több havi felírását illetően kialakult bizonytalanság miatt a „ 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról” szóló rendelet receptfelírási részének értelmezésének kérdésében az MDT Web-szerkesztőség kérdéssel fordult az OEP-hez.
  A kérdésre dr. Szőkéné dr. Süveges Piroska orvos-elemző Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály részéről a következő választ adta „A jogszabály szerint fel lehet írni, ha dokumentálja és a receptre ráírja, hogy mennyi ideig, mely időpontig elegendő a gyógyszer. Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy ebben az esetben a beteg egyszerre váltja ki a háromhavi adagot, 3x-os térítési díjjal, ami 300,-Ft esetében nem nagy összeg, de pl. az 50%-os támogatásnál igen magas költség.”

  A 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 3 havi gyógyszerfelírásra vonatkozó 11 §-át az alábbiakban külön kiemelve közreadjuk, a teljes rendeletet a „Jogszabályok, rendeletek” rovatunkban tekinthetik meg.
  11. §66 (1) Az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy a beteg szakszerű gyógykezeléséhez szükséges legközelebbi orvosi vizsgálatig elegendő legyen.(2)67 Az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. Amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelő mennyiség rendelhető.

  (2a)68 A (2) bekezdéstől eltérően az orvos injekciós, depot injekciós készítményből a gyári csomagolástól, csomagolásoktól eltérő mennyiséget is rendelhet.
  (3) Krónikus betegség vagy állapot kezelése során
  a) amennyiben a gyógyszer tartós - előre láthatóan legalább 3 havi folyamatos - alkalmazása szükséges, és
  b) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható, valamint
  c) a vény kiváltására nyitva álló időtartam alatt - előre láthatóan - nem szükséges a beteg állapotának olyan orvosi ellenőrzése, amely a rendelt készítmény alkalmazását alapvetően befolyásolhatja,
  az orvos a (2) bekezdéstől eltérően 30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszert - legfeljebb 3 havi időtartamra, vényenként 1 havi mennyiségben - is rendelhet. A 30 napot meghaladó gyógyszerrendelés tényét és azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő a beteg számára, a beteg nyilvántartásában rögzíteni kell.
  (3a)69 Az orvos a (3) bekezdés szerint felírt vényen feltünteti, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget tájékoztatja.
  (4) Az orvos a (2)-(3) bekezdésben foglaltaktól eltérően - kivételesen, betegellátási érdekből - a gyógyszer alkalmazásának szükségességéig terjedő időtartamra, de legfeljebb egy évre elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet egy vényen, amennyiben
  a) az a beteg különleges élethelyzetére tekintettel indokolt,
  b) a gyógyszer tartós alkalmazása szükséges, és
  c) a gyógyszer tartós alkalmazásától az adott beteg esetében az előzetes kezelési tapasztalat alapján megfelelő hatás várható.
  (5)70 Az orvos a (4) bekezdés szerinti gyógyszerrendelés indokát a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti, és a vényre rávezeti, hogy a rendelt gyógyszer mely időtartamra elegendő.

  (5a)71 Vényíró szoftverrel írt vényen a gyógyszer kiválthatóságának időpontja nyomtatásban megjelenítésre kerül.
  (6) Nem kell a 30 napot meghaladó mennyiség indokoltságát feltüntetni, ha az orvos a gyógyszerből egy eredeti, a 30 napra elegendő gyógyszermennyiséghez legközelebb álló mennyiségű gyógyszert tartalmazó csomagolást rendelt és az abban foglalt gyógyszermennyiség - az adagolás figyelembevételével - meghaladja a 30 napra elegendő mennyiséget.

  Dr. Strényer Ferenc

Vissza