Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Elnöki köszöntő
  2012.04.12.MDT HírmondóHírkategória: MDT XXI. Kongresszusa
  Nem könnyű társaságunk idei kongresszusára köszöntőt írni úgy, hogy a veze tőség négyéves mandátumának lejártával az üdvözlés egyfajta visszatekintés is legyen. Miért e kettősség? Közgyűlésünk új vezetőséget választ majd, így miközben megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm immár XXI. kongresszusunk résztvevőit, megragadom az alkalmat, hogy felelevenítsem az elmúlt négy év legfontosabb eseményeit, eredményeit és az elkövetkező időszak közvetlen feladatait.
  Prof. Dr. Winkler GáborLegnagyobb eredménynek a Nemzeti Diabetes Program megújítását, a benne foglaltak egészség-gazdasági számításokkal történő alátámasztását és az egészségügyi döntéshozókhoz való eljuttatását gondolom. Megtörténtek az előzetes egyeztetések is, a program elemeinek megvalósulása minden bizonnyal a hozzárendelhető anyagi erőforrások függvénye lesz. Sikeresen zártuk a nemzetközileg validált (FINDRISC) kérdőív felhasználásával végzett első hazai, kockázatalapú diabetesszűrést, amely a felmérésbe vontak több mint 15%-ában igazolta addig nem ismert  szénhidrátanyagcsere-zavar valamely formájának fennállását. A fő fázis részvételi száma (több mint 71 000 felnőtt) és a kiszűrt diabeteses esetek nagy száma (7,66%) egyaránt figyelmet érdemlő volt. Az egyidejűleg, serdülők körében, az Amerikai Diabetes Társaság kérdőívének felhasználásával végzett hasonló szűrés ugyancsak jelentős, 5,61%-os gyakorisággal igazolta valamely mértékű glukóz- intolerancia fennállását.

  A Magyar Diabetes Társaság, 22.-ként a nemzeti szakmai társaságok közül, 2008-ban csatlakozott a Changing Diabetes Programhoz, amelynek kezdeti lépéseként megjelent az ismert hazai prevalencia- és gondozási adatokat közreadó Diabetes Briefing Book, majd konferenciát tartottunk egészségügyi döntéshozók bevonásával 2009-ben a Magyar Tudományos Akadémián, 2010-ben az Országházban (Parlamenti Fórum a Cukorbetegekkel a Cukorbetegekért). 2010-ben és 11-ben regionális rendezvények során tekintettük át a kérdéskör részleteit. 2012-ben megjelent az újabb adatokat bemutató Adattár és Feladat-meghatározó.

  2008-ban közreadtuk a magyar diabetológia történetét bemutató könyvet (az endokrinológia hazai történetét feldolgozó hasonló kiadvány jelenleg nyomdában van, a diabetológia ugyancsak hangsúlyos fejezettel szerepel majd benne), konszenzuskonferenciát tartottunk a polycystás ovarium szindróma metforminkezeléséről (2008), az alap- és a szakellátás kapcsolatáról (2009), a vércukor-önellenőrzés jelentőségéről (2010). 2008-ban és 11-ben megújítottuk a felnőttkori cukorbetegség  kórismézésére, kezelése vonatkozó útmutatásunkat, 2011-ben a metabolikus szindrómával kapcsolatos állásfoglalást is. Elkészítettük társaságunk Missziós Nyilatkozatát (2010) és felavattuk zászlaját (2009). Ez utóbbiak külsőségeknek tekinthetők ugyan, mégis jól tükrözik szervezetünk egységét és összetartását.

  A Gyermekdiabetes Szekció és Szabó László főorvos úr kezdeményezésére a Diabetes Világnaphoz hasonlóan Gyermekdiabetes Napot hirdettünk az első sikeres inzulinkezelés emlékére (1922. január 14.), amelyet 2007 óta évente megtartunk, 2009-ben pedig képviselőink útján javasoltuk az IDF közgyűlésének e nap Gyermekdiabetes Világnappá minősítését. A Közgyűlés támogatása nyomán a döntés kihirdetése a közeljövőben remélhető.

  Új szekciók, munkacsoportok alakultak (2008: genetikai, inzulinpumpa-munkacsoport, megújult a terhesdiabetológiai  szekció,  2010: családorvosi munkacsoport, megújult a páciensedu- kációs szekció), a korábban szerveződöttek folytatták eredményes munkájukat.

  Bevezettük az MDT diabetológus orvosa minősítés ötévenkénti megújításának rendszerét, megkezdtük a dietetikusok diabetológiai továbbképzését, s konferenciát szerveztünk pumpanővérek számára. Folytatódott a diabetológiai szakápoló képzés is, sőt sikerült ennek hosszú távú fennmaradását is kiharcolnunk. Támogattuk a gyermekdiabetes-táborokat, megjelentettük szakmai folyóiratunkat, az idén 20 éves Diabetologia Hungaricát, és működtettük folyamatosan megújuló, most 10 éves jubileumát ünneplő Honlapunkat (www.diabet.hu). A kongresszusok közötti években nagy érdeklődés kísérte a mára már csak nevükben regionális rendezvényeket (Dunántúli, Kelet-magyarországi Diabetes Hétvége), és egyre nagyobb visszhangot váltottak ki az újabb szakmai fórumok is (Szegedi Diabetes Nap, Hámori tudományos napok).

  Mindez csak vázlatos áttekintés abból a sokrétű munkából, ami társaságunk tevékenységét az elmúlt négy évben jellemezte. Közös erőfeszítéssel olyan időszakban sikerült a felsoroltakat elérnünk, amelyre erősen rányomta bélyegét a gazdasági életnek a fejlett világ egészét érintő, egyre mélyülő válsága, s az általa felszínre hozott társadalmi feszültségek szélesedése. Szűkült társaságunk támogatása is.

  Feladat persze maradt bőven. Mindenekelőtt a Nemzeti Diabetes Program életben tartása, a beindításához szükséges erőforrások feltárása és biztosíttatása. Szorosabb együttműködés a társszakmai szervezetekkel és a döntéshozókkal. Fenntartani a diabetológiai tevékenység legalább jelen elismertségét, elérni, hogy a hazai cukorbeteg-ellátást érintő döntéseket ne lehessen meghozni a Magyar Diabetes Társaság konzultánsként való bevonása nélkül. Megtalálni és beindítani azokat az új képzési és továbbképzési formákat, amelyek a korlátozott támogatások mellett is megvalósíthatók.

  Mindehhez kívánok a következő vezetőségnek kitartást és elszántságot. Egyelőre azonban előttünk az ez évi kongresszus, amely a benyújtott 91 előadás-öszszefoglaló és társszimpóziumi program ismeretében ezúttal is a diabetológia egészét áttekintőnek ígérkezik. Eredményes tanácskozást, gyümölcsöző beszélgetéseket, kellemes időtöltést kívánok minden résztvevőnek.
   
  Prof. Dr. Winkler Gábor

   
   

Vissza