Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  IDF globális gyermek- és serdülőkori diabétesz regiszter indítása
  2012.02.27.MDT, Prof. Dr. Madácsy LászlóHírkategória: Gyermekdiabetes
  A 2-es típusú cukorbetegség világjárványának folyamatos hírei mellett a gyermekkori diabétesz a számok arányában sajnos nem kap kellő figyelmet, pedig a gyakoriság ebben a korcsoportban is folyamatosan növekszik. Ezért hosszú és alapos nemzetközi előkészítés után az IDF munkacsoportja (Task Force) globális regisztert indít a gyermek- és serdülőkori 1-es és 2-es típusú diabétesz incidenciájának és prevalenciájának folyamatos követése céljából.

  Természetesen a felmérés fókuszában elsősorban az afrikai, ázsiai és délamerikai országok szerepelnek, de pl. Európában is vannak még olyan országok, melyekben napjainkig sincs gyermek-diabétesz regiszter. (Ellentétben hazánkkal, ahol a 14 év alatti cukorbeteg gyermekekről 1978 óta vezetünk pontos kimutatást, lásd Gyürüs É. és mtsainak friss cikke az Orvosi Hetilapban 2011, 152: 1690).

  A globális regiszter enormis feladatának indításában és elterjesztésében a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) regionális és országos munkacsoportjai lesznek a közvetítők és segítők, de természetesen a munka oroszlánrésze mindenütt a gyermekdiabetológiai ellátás feladata lesz, amire az előkészítés pozitív nemzetközi visszhangja alapján biztosan számíthatunk. A regiszter számszerű adatainak megismerése mellett, amivel sok évtizedes hiányok pótolhatók, remélhetőleg magára a korai, gyermek- és serdülőkori megbetegedésre is több figyelem összpontosul majd, hiszen napjainkban is számos cukorbeteg gyermek hal meg a világ szegénységtől sújtott országaiban – a számukra megfizethetetlen - inzulin hiánya miatt.

  Prof. Dr. Madácsy László
  Az IDF Task Force for Children and Adolescents with Diabetes Mellitus tagja

Vissza