Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • IDF globális gyermek- és serdülőkori diabétesz regiszter indítása
  2012.02.27.MDT, Prof. Dr. Madácsy LászlóHírkategória: Gyermekdiabetes
  A 2-es típusú cukorbetegség világjárványának folyamatos hírei mellett a gyermekkori diabétesz a számok arányában sajnos nem kap kellő figyelmet, pedig a gyakoriság ebben a korcsoportban is folyamatosan növekszik. Ezért hosszú és alapos nemzetközi előkészítés után az IDF munkacsoportja (Task Force) globális regisztert indít a gyermek- és serdülőkori 1-es és 2-es típusú diabétesz incidenciájának és prevalenciájának folyamatos követése céljából.

  Természetesen a felmérés fókuszában elsősorban az afrikai, ázsiai és délamerikai országok szerepelnek, de pl. Európában is vannak még olyan országok, melyekben napjainkig sincs gyermek-diabétesz regiszter. (Ellentétben hazánkkal, ahol a 14 év alatti cukorbeteg gyermekekről 1978 óta vezetünk pontos kimutatást, lásd Gyürüs É. és mtsainak friss cikke az Orvosi Hetilapban 2011, 152: 1690).

  A globális regiszter enormis feladatának indításában és elterjesztésében a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) regionális és országos munkacsoportjai lesznek a közvetítők és segítők, de természetesen a munka oroszlánrésze mindenütt a gyermekdiabetológiai ellátás feladata lesz, amire az előkészítés pozitív nemzetközi visszhangja alapján biztosan számíthatunk. A regiszter számszerű adatainak megismerése mellett, amivel sok évtizedes hiányok pótolhatók, remélhetőleg magára a korai, gyermek- és serdülőkori megbetegedésre is több figyelem összpontosul majd, hiszen napjainkban is számos cukorbeteg gyermek hal meg a világ szegénységtől sújtott országaiban – a számukra megfizethetetlen - inzulin hiánya miatt.

  Prof. Dr. Madácsy László
  Az IDF Task Force for Children and Adolescents with Diabetes Mellitus tagja

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények