Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Cukorbetegként is szabad vagyok! Interjú dr. Jermedy György professzorral
  2004.11.24.Nők LapjaHírkategória: Általános
  Cukorbetegként is szabad vagyok!
  Nők Lapja - Egészség
  Szigeti Hajni
  Nők Lapja
  2004.11.24
  Hogy megelőzzük, látszólag jól ismert dolgokra kellene csak figyelnünk. Például, hogy ne adjuk elő otthon minden este A nagy zabálás című film lakótelepi változatát, szalonnával és kolbásszal.
  dr. Jermendy György
  Hogy többet mozogjunk, hogy igenis akarjunk egészségesen élni. Úgy látszik, mégsem figyelünk eléggé, hiszen a felnőttkori cukorbetegség hazánkban minden huszadik embert érint.

  - A kulcsszó az elhízás - szögezi le dr. Jermendy György, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. - Az elhízás, amellyel szinte törvényszerűen jelenik meg a kettes típusú diabétesz. Az elhízás, amely egyre fiatalabb korban támad. Ma már serdülők is küzdenek az eddig felnőttkorinak nevezett cukorbetegséggel - húsz-harminc éve ilyet még nem láttunk!

  Késői, de veszélyes szövődmények

  A cukorbetegségnek alapvetően két típusát különböztetjük meg: az egyes és a kettes típusú diabéteszt. A betegek közel kilencven százaléka ez utóbbi, felnőttkorinak vagy nem-inzulinfüggőnek is nevezett cukorbajtól szenved. A kórkép egyszerűen megfogalmazva: a beteg hasnyálmirigye termel ugyan inzulint, de vagy nem eleget, vagy a szervezeten belül érzéketlenség alakul ki vele szemben, így nem képes hatást kifejteni - ez az inzulinrezisztencia.

  - A betegnél komplex anyagcserezavar alakul ki, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőivel együtt - folytatja a professzor. - Magas lesz a vérnyomása és a vérzsírszintje. Ez az állapot azért veszélyes, mert idült szövődményei vannak: szemészeti, vese- és idegrendszeri problémák kísérik, valamint agyvérzés, szívinfarktus és alsóvégtagi érszűkület fenyeget. Ezek ugyan évek, évtizedek alatt alakulnak ki, s éppen ezért néha nehéz megmagyarázni a betegeknek, ha komoly panaszuk nincs is, miért kell mégis a vércukor-mérőműszerrel otthon "babrálniuk", és rendszeresen kontrollra járniuk. Mert negyvenévesen tudja csak megelőzni, hogy hatvanévesen ne veszítse el a látását, ne vágják le a lábát, és ne szoruljon művese-kezelésre!

  Tünet nincs, baj van

  A kettes típusú cukorbetegségnek nincs markáns tünete, szemben az egyessel, ahol a panaszok néhány napon belül "elküldik" a beteget az orvoshoz. A kettes típusú olykor évekig lappang, szűrővizsgálatokkal azonban időben felismerhető. Ha a háziorvos rendszeresen méri a betegek vércukorszintjét, vérnyomását, és figyelmezteti őket az életmóddal járó veszélyekre, akkor megelőzhető a baj. Klasszikus tünetei - amelyek hiányában is kialakulhat a betegség! - a fokozott szomjúság, szájszárazság, így a beteg sok folyadékot iszik, és sok a vizelete. Ez talán normálisnak tűnhet, de itt nem szimpla szomjúságról van szó, hanem arról, hogy valaki négy-hat liter vizet is kíván naponta, ami már feltűnő!

  - Ha egy beteg hozzánk kerül - mondja Jermendy professzor -, akkor nemcsak a vércukorszintjével foglalkozunk. Figyelnünk kell a vérzsírját, a vérnyomását, tudnunk kell, van-e súlyfeleslege, azaz "rendbe" kell tennünk az összes egyéb baját is. A kezelés elején kidolgozott diétát és fokozott fizikai aktivitást írunk elő - a beteg életkorának megfelelően. Ha fiatalabb, járjon biciklizni, úszni, az idősebbeket már nem indítjuk el egy atlétikai versenyen, de ők is tudnak kertészkedni, vagy legalábbis sétálni az esti vacsora helyett. Majd várunk négy-öt hónapot, és ha nem normalizálódik a vércukorszint, jöhet a tabletta. Rendkívül korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésünkre, nagyon jól "megfogják a gyökerét" ennek a betegségnek, főleg a vércukorszintet, de részben a vérnyomást és a vérzsírt is csökkentik! A legújabb "inzulinérzékenyítők" pedig már a szervezet érzéketlenségét is kedvezően befolyásolják: érzékennyé teszik a saját inzulinjára.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.