Beszámoló a január 14-én Szegeden megrendezett Gyermekdiabétesz Napról
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló a január 14-én Szegeden megrendezett Gyermekdiabétesz Napról
  2012.01.20.MDT Gyermekdiabetes Szekció, Dr. Blatniczky LászlóHírkategória: Gyermekdiabetes
  A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekdiabetesz Szekció szellemi támogatásával, ezúttal a szegedi Gyermekdiabetesz Gondozó szervezésében került megrendezésre a VII. Gyermekdiabetesz Nap.
  Az ötletgazda dr. Szabó László szombathelyi főorvos 1997 januárjában szervezte az első ünnepi megemlékezést, az első inzulin injekció beadás akkor 75 éves jubileuma alkalmából. Tíz éves szunnyadást követően 2006-ban ismét felébresztette ötletét. Nevezetesen, a Január 11-hez legközelebb álló szombati napon megszervezni cukorbeteg gyermekek és családjaik számára egy olyan szakmai-kulturális napot, melynek alapvető célja sugározni azt a meggyőződést, hogy a cukorbeteg gyermek is minden szempontból egyenrangú tagja kortársai világának.

  A szegedi rendezvény tehát már a hetedik volt a sorban, és meggyőződéssel állítható, hogy minden szempontból megvalósította azokat a célokat, amelyek jegyében szerveződött.
  Mintegy 150 résztvevő (gyermekek, szüleik, szakmabeliek) töltött el több órát a jól szervezett, kitűnő körülmények között minden érdeklődő heterogén igényét kielégítő programokon.
  Rövid bevezetőt követően Dr. Szabó László és Dr. Román Ferenc nyugalmazott főorvosok foglalták össze a Gyermekdiabetesz Nap-, illetve az inzulin történetét, tanulságos, érdekfeszítő kis anekdotákkal fűszerezve a mondandót.
  Minden gyermek számára bizonyára maradandó élményt jelentett az Európa bajnok kajakozó sorstársukkal, illetve a szegedi kupagyőztes (olimpiai bajnokot is felsorakoztató) vizilabda csapat tagjaival történt közel egy órás beszélgetés.
  Az ebédet követően rövid fórumot tartottunk a felnőttek számára, ahol három téma került tárgyalásra.
  Soltész Gyula professzor a legújabb magyar epidemiológiai adatokat ismertette. Ezekből többek között az derült ki, hogy 700 gyermekre jut egy diabeteszes. Élénk vita alakult ki abból a feltételezésből, miszerint csaknem valamennyi iskolában kell legyen legalább egy cukorbeteg gyermek, tehát: a pedagógusok felkészítése e gyermekek fogadására és tanítására valóban reális igény. Ma azonban ezt – mint a résztvevők zöme megfogalmazta – szinte csak egyéni szülői ambíciók érvényre jutásával lehet elérni.
  Niederland Tamás főorvos ismertette a Gyermekdiabetesz Szekció és a győri gondozó egyik siker történetét, a „Törp program”-ot, jelezve, hogy minden gazdasági nehézség ellenére 2012-ben is megrendezésre fog kerülni. Blatniczky László, a Szekció elnöke a 2012. márciusától életbe lépő új recept felírási, illetve szakmai kritériumokat ismertette – a hallgatóság őszinte megrökönyödését kiváltva.
  Eközben a gyermekek több szekcióban fesztelenül játszottak, alkottak és bizonyára elfelejtették erre az időre, hogy ők diabeteszesek.
  Az igen jó hangulatú program egy közös torta(!) elfogyasztásával ért véget. Ekkor derült az is ki, hogy a következő Gyermekdiabetesz Napot 2013. Január 13-án a szekszárdi gondozó szervezi.

  A Gyermekdiabetesz Nap itt is látható logo-ja dr. Szabó László főorvos és családja közös alkotása. Bízunk benne, hogy – az aktuális program szövegének törlését követően – az IDF Europe által már támogatottan nemzetközivé váló kezdeményezésnek is a logo-jává válhat.

  Dr. Blatniczky László

Vissza