Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Megjelent az egészségügyi 'salátatörvény'
  2011.12.16. | MTI | Hírkategória: Általános
  Megkezdődhet az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, következő állomásához érkezett a gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is, az úgynevezett dizájner drogok használatának visszaszorítására pedig hatékonyabb fellépés várható - közölte az egészségügyi államtitkárság szerda este az MTI-vel annak kapcsán, hogy a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az egészségügyi "salátatörvény".

  Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását múlt hétfőn szavazta meg az Országgyűlés. A módosítások érintik még a transzplantáció kérdését és a pénzbeli ellátásokat, növelik az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítják a praxisjogot, továbbá kiszélesítik a terhességi gyermekágyi segélyre jogosultak körét.

  Az államtitkárság a közleményében kifejtette: 2012. január elsejétől állami kötelezettség lesz az egészségügyi szakellátás, vagyis a fekvő-, integrált járó- és önálló járóbeteg-szakellátás biztosítása. Május elsejével pedig a korábbi "súlyponti szisztéma" helyett létrejön az egészségügyi térségekre épülő rendszer. Ehhez májusig a fekvőbeteg-szakellátási kapacitásokat és az azokhoz tartozó ellátási területeket, év végéig pedig a járóbeteg-szakellátási kapacitásokat és az ahhoz kapcsolódó ellátási területeket is fel kell osztani a térségi határok figyelembevételével - tették hozzá.

  A struktúraátalakításhoz kapcsolódóan átalakul a beutalási rend - emelték ki, de hozzátették: a térségen belül a betegek szabadon választhatnak az ellátók közül. Mivel az egészségügyi szakellátási kapacitástervezés és a betegút-szervezés alapja az egészségügyi térség lesz, térségi várólisták jönnek létre. A szolgáltatóknak ugyanakkor lehetőségük lesz a nem térségi várólista alapján igénybe vehető ellátások ütemezésére intézményi előjegyzést vezetni. A kettő közötti koordinációt az országos várólista nyilvántartás biztosítja.

  A gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is "következő állomásához érkezett". Amellett, hogy a folyamatos gyógyszerellátás térben és időben továbbra is biztosított lesz, az új rendelkezésekkel olyan ösztönzőket és szolgáltatásokat építenek be a rendszerbe, amelyek segítik, hogy a lakosság olcsóbban jusson gyógyszerhez, javul a gyógyszerbiztonság és a betegek tájékozottsága.

  Az eredményalapú támogatás bevezetésével lehetővé válik, hogyha egy adott készítmény speciális klinikai vizsgálatokban garantált hatása a mindennapi gyógyítás során igazolódik, a gyártónak a kapott támogatás egy részét vissza kell fizetnie az államnak. Ehhez kapcsolódik a betegségregiszterek kialakítása, amely az eredményesség mérése mellett a szakmai protokollok kialakításához is segítséget nyújt.

  Az államtitkárság azt írta: már 2012-ben elkezdik az e-recept bevezetését, amellyel a betegek, az orvosok, a gyógyszerészek és az egészségbiztosító adminisztrációs terhei is csökkenek.

  A "dizájner drogok" fogyasztásának visszaszorítása érdekében kilenc új anyaggal bővül a pszichoaktív anyagok listája. A megfelelő törvény és végrehajtási rendeletek módosításával gyorsabb lesz a veszélyes szerek nyomon követése és a visszaélések szankcionálása is - hangsúlyozták.

  Korszerűbb lesz a járványügyi szabályozás is. Mint írták, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentős fejlesztési forrásból történő informatikai fejlesztése lehetővé teszi a járványügyi surveillance (felügyelet) korszerűsítését, továbbá képessé teszi az ÁNTSZ-t és rajta keresztül más kormányzati szerveket is arra, hogy - az uniós kötelezettségek szerint - részt vegyenek a nemzetközi hálózati munkában.

  Az Eurotransplanttal való előzetes együttműködési megállapodás megkötéséből adódóan a módosítások a transzplantáció kérdését is érintik. Ennek köszönhetően az államtitkárság szerint "egyrészt minőségbeli javulást eredményez a hazai szervátültetésben, másrészt a betegek gyorsabban jutnak megfelelő szervhez".

  A "salátatörvény" rendelkezik továbbá arról is, hogy a jövőben a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is jogosult lesz terhességi-gyermekágyi segélyre, amennyiben az anya halála, vagy egyéb ok miatt gyermekét nem tudja gondozni.

  Mindezek mellett az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény módosításával megújul a praxisjog intézménye. Az egészségügyi államtitkárság célja, hogy megerősítsék a partnerséget az önkormányzat és a háziorvos között. "A háziorvosi rendszer humánerőforrás krízisét kiküszöbölendő a tárca újra vonzóvá kívánja tenni a háziorvosi pályát, a rendszerbe belépőknek ezért segítséget nyújt a praxiskezelő létrehozásával" - hangsúlyozta az államtitkárság.

  Forrás: MTI

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények