Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: VII. Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvége
 • Alapellátási Fórum érdekes előadásokkal - interjú Dr. Oláh Ilonával
  2011.10.01. | KDH Hírmondó | Hírkategória: VII. Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvége
  dr. Oláh IlonaA tavaszi Dunántúli Diabetes Hétvégén, Tihanyban alakult meg a háziorvosok MDT-n belüli munkacsoportja, és máris külön szekcióval, érdekes előadásokkal jelentkeznek. Erről kérdeztük Dr. Oláh Ilonát, a munkacsoport vezetőjét.

  Most, amikor beszélgetünk, az ENSZ-ben éppen felszólal dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azon a konferencián, amelyet a nem fertőző népbetegségekről tartanak. Ezek közül az egyik legjelentősebb a cukorbetegség, amely hazánkban is közel egymillió embert érint, nem számítva a fel nem ismert betegeket. Nekünk, háziorvosoknak – mondja Oláh Ilona – jelentős szerepünk van a cukorbetegség elő-állapotának vagy magának a cukorbetegségnek idejében történő felismerésében és a személyre szabott kezelés megkezdésében, később a folyamatos gondozásban, az esetleges szövődmények kezelésében. Hiszen a család orvosa tudja, hogyan él a beteg, mit dolgozik, mire van szüksége a betegség kezdetétől. Előadásaink is ennek az indíttatásnak felelnek meg: az előadássorozatunk célja egyrészt bemutatni munkánk sokszínűségét, másrészt megismertetni újabb módszereket, közelebb hozni a diabetológiát a családorvosláshoz.

  Az első előadás dr. Rosta Lászlóé: A FINDRISC 2. – Tapasztalatok és eredmények egy családorvosi praxisban címmel. Bemutatja, mit tud egy családorvos elérni a prevenció területén. Amikor az előzetes, hasznosnak ígérkező eredmények alapján elkezdte a vizsgálatokat, még nem is sejtette, milyen eredményeket sikerül majd elérni. Közel ezer pácienst szűrt, a betegek ellátása mellett a szűrési tevékenységet beillesztve a napi teendők sorába. De erről hallgassuk meg majd őt magát!

  Elgondolkodtató, hogy ha a hatezernyolcszáz családorvos követné példáját, akár csak részben is, milliók állapotát ismernénk meg, s kezdhetnénk időben a szükséges kezelést. Ez a klasszikus, igazi háziorvosi munka, nem látványos, mint egy szívátültetés, de nagyon jelentős, mert az időben felfedezett betegség a kezeléssel a páciens életkilátásait és életminőségét határozza meg, nem utolsósorban jelentős anyagi megtakarítás érhető el az egyén és a társadalom számára. A döntéshozók figyelmét is szeretnénk felhívni ezeknek a szűréseknek a jelentőségére, mert erre a kassza nem biztosít lehetőséget.

  Dr. Ferenczi Judit esetismertetése, az „Egy 1-es típusú cukorbeteg súlyos, neuropathiás szövődményei” valójában arról számol be, hogyan gondozza egy családorvos a már súlyos állapotban lévő diabeteses betegét. A fiatal nőbetegnél a folyamatos orvosi kontroll, kezelések ellenére is rossz, labilis anyagcsere mellett, az összes lehetséges kisérszövődmény megjelent. A diabeteses lábszövődmény okozza a beteg számára a legtöbb gondot, már mozgáskorlátozottá vált a patológiás törések miatt. Törekszik a háziorvos a megfelelő vércukorszintre, de már a szövődmények ellátása dominál. Ez az eset is példázza, milyen nagy szerepe van a háziorvosnak az életminőség javításában.

  Dr. Preiszinger Andrea, dr. Borda Ferenc és dr. Oláh Ilona előadása – A háziorvos teendői és terápiás lehetőségei a 2-es típusú cukorbetegek ellátása kapcsán címmel – a frissen felfedezett cukorbetegek ellátásának protokollját körvonalazza. Általános érvényű megfogalmazások helyett pontosítani szándékoznak a teendőket vizitről vizitre.

  Az azonnali életmód-változtatást, a diétát és a rendszeres mozgást, fizikai aktivitást tartják legfontosabbnak, kérdés: ki tartsa a diétás tanácsadást? A családorvos, akinek ritkán van ötvennél kevesebb betege egy rendelésen, tehát alapos, mindent összefoglaló tanácsadásra csak rendelés után marad ideje, vagy a terápia kezdeteként vegyen részt a beteg egy dietetikus által tartott tanácsadáson? A fő kérdés, hogy szükség van-e a diétás tanácsadás lehetőségeinek megteremtésére, szélesítésére. Dietetikus alkalmazásakor komoly finanszírozási gondok merülnek fel, mind a családorvosi praxisokban, mind a járóbeteg-szakrendelőkben. A családorvosok nem tudják erre fordítani a degresszió miatt elvont kártyapénzt, a járóbeteg-ellátóhelyek pedig kénytelenek „nővér státuszon” alkalmazni a dietetikusokat. Mialatt a magyar emberek között egyre több a túlsúlyos, kevés lehetőség van diétás és mozgásterápiás tanácsadásra.

  Dr. Taybani Zoltán és dr. Pénzes János előadása, az Új irányzatok a folyamatos glukózmonitorozásban címmel továbbképző jellegű. Miért a háziorvosi szekcióban? A háziorvosoknak igényük van széleskörű tájékozottságra azokon a terülteken is, amelyek nem képezik a napi rutintevékenységet. A folyamatos glukózmonitorozásban és pumpakezelésben részesülő betegeknek is van háziorvosa, aki adott esetben tájékoztathatja betegét, esetleg kezdeményezheti betegénél ezeket a ma még szűk körben alkalmazott eljárásokat.

  Az MDT Háziorvosi Munkacsoportja azzal a kimondott céllal alakult, hogy a diabetológus családorvosok mellett a diabetológiával mélyebben megismerkedni szándékozó családorvosok is részt vehessenek képzésben és továbbképzésben. Február 25-én, 10–14 óra között Budapesten, az I. Belklinika tantermében tartanak majd továbbképző tanfolyamot nem diabetológus családorvosok számára, ez akkreditált, pontszerző továbbképzés, neves diabetológus előadókkal. Az utolsó, szakmapolitikai előadás után a munkacsoport megbeszélést tart.

  A Háziorvosi Munkacsoport dolgozik a mindennapi betegellátáshoz illeszthető ellátási protokollok, szűrést-gondozást segítő számítógépes programok kidolgozásán. Szorgalmazza a meglévő anyagok, mint például a Háziorvosi Szakmai Kollégium „A felnőttkori diabetes mellitus háziorvosi ellátása” című ajánlásának internetes elérhetőségét, például az MDT honlapján. Az Alapellátási Fórum szombaton délelőtt lesz. Szőke Mária

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények