Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A KDH kapcsán múltról és jelenről
  2011.09.30.KDH HírmondóHírkategória: VII. Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvége
  A Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvége (KDH) a hazai diabetológia jelentős eseménye. Miként „párja”, és talán „ötletadója”, a Dunántúli Diabetes Hétvége (DDH) is, eredetileg nem a Társaság „hivatalos” programjaként indult, és a szó szoros értelmében ma sem a Magyar Diabetes Társaság rendezvénye. Az a kezdeményezés és jogos igény áll a hátterében, hogy a kongresszusok közötti években is legyen lehetőség a cukorbetegséggel foglalkozók régiószintű találkozására, tapasztalatcseréjére, elsősorban a gyakorlat kérdéseit középpontba állítva, egyúttal áttekintve a szakterület legújabb tudományos eredményeit is.

  A dunántúli regionális találkozó ötlete Vándorfi főorvos úrtól származik, a kelet-magyarországi találkozók sora valamivel később indult, és szervezését Gyimesi főorvos úr karolta fel. Mára kialakult az az igen szerencsés helyzet, miszerint a kongresszusok közötti évben két nagy regionális diabetológiai találkozóra kerül sor, tavasszal, immár hagyományosan Tihanyban (DDH), ősszel pedig az ország valamely keletre eső nagyvárosában (KDH). Bátran kijelenthetjük, mindkettő országos jelentőségűvé vált, és együtt tökéletesen pótolják a kongresszus hiányát. Létszámukban, szervezettségükben, valamint a kiállítók megjelenését, a tudományos programot tekintve e rendezvények már csak nevükben regionális természetűek, valójában országos méretűvé nőtték ki magukat. Ennek jele az is, hogy már jó ideje nemcsak egy-egy régió képviselői kapnak megjelenési-megszólalási lehetőséget, hanem kölcsönösen, az ország más területeinek szakemberei is tartanak előadásokat, részt vesznek a megbeszéléseken, szimpóziumokon.

  Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik sokat tettek azért, hogy e tudományos-képzési folyamatosság kialakulhasson, Vándorfi és Gyimesi főorvos urak mellett a két rendezvény sikeréért fáradozóknak, a KDH-k esetében Valenta Borbála főorvos asszonynak, Neuwirth Gyula, Juhász Elek és Tarkó Mihály főorvos uraknak, mivel kezdeményezésük mára a hazai diabetológiai programok állandó, integráns részévé vált.

  A Magyar Diabetes Társaság (MDT) felnőttkori cukorbetegség kórismézésével, diagnózisával, kezelésével és gondozásával foglalkozó új útmutatása már az idei DDH-nak is egyik fontos témája volt. A szervezők úgy gondolták, hogy a KDH-n sem kerülhető meg legfontosabb vonásainak összefoglalása, hiszen reményeink szerint alkalmazása, irányelvei követése meghatározza a következő évek felnőttcukorbeteg-ellátását, továbbá alapot képez az egészségbiztosítóval folytatandó finanszírozási egyeztetésekhez is.

  Az új irányelv néhány tartalmi bővítést is megjelenít. Így például helyet kapott a CGMS, a folyamatos szöveti monitorozás javallatainak, a kezeléstervezésben való szerepének a részletezése.
  Részletesebb ismertetésre került a monogénes diabetes elméleti háttere, illetőleg azoknak a gyakorlati lehetőségeknek a felsorolása, amelyek kórismézésük vonatkozásban már hazánkban is rendelkezésre állnak. Most először a 2-es típusú diabetes vércukorcsökkentő kezelésére algoritmusábrát is megjelenítettünk. Az összeállítás készítői ugyanis úgy gondolták, megérett az idő arra, hogy az MDT is kifejtse elképzelését a 2-es típusú diabetes vércukorcsökkentő kezelésének szakmailag megalapozottnak tartott gyakorlatáról, s ne máshonnan átvett kezelési irányelvek mentén kelljen finanszírozási egyeztetésekbe bocsátkoznia. Kifejezett hangsúly helyeződött arra, hogy valamennyi jelenleg használatos antidiabetikumcsoport helyet kapjon az összeállításban, kiemelve alkalmazásuk előnyeit és lehetséges hátrányait is. Az új ajánlásban árnyaltabb megfogalmazást kapott a glykaemiás kontroll célértéke: noha a <7,0% HbA1c-érték követése mint általános cél továbbra is érvényben marad, fokozott keringési kockázatú, hosszabb ismert betegségtartamú, előrehaladott társbetegségekben szenvedő vagy magasabb életkorú személyeken, egyedi mérlegelés alapján, megengedhető a kevésbé szoros anyagcsere-vezetés is. Figyelembe kell ugyanis venni, hogy e csoportokban az alacsonyabb átlagos vércukorszintre törő kezelés óhatatlanul növelheti a vércukoresések előfordulását!

  Az ajánlás a legújabb nemzetközi útmutatások figyelembevételével kiemelten foglalkozik a keringési kockázati tényezőkkel, a diabeteshez társuló hypertonia és vérzsíreltérések kezelési célértékeivel, valamint terápiájának fő vonalaival is. A kérdésnek külön jelentőséget ad, hogy november 25-én tanácskozik majd az 5. hazai Terápiás Konszenzuskonferencia, amely a cukorbetegséggel, illetve előállapotaival, valamint a metabolikus szindrómával kapcsolatos állásfoglalása kialakításakor minden bizonnyal támaszkodik majd az MDT módszertani útmutatójában szereplő megállapításokra.
  Az új módszertani útmutatást véglegesítése előtt véleményezés céljából megküldtük számos társtársaságnak is, így a Magyar Szemorvostársaságnak, a Háziorvostani Szakmai Kollégiumnak, a Magyar Nefrológiai Társaságnak, a Magyar Hypertonia Társaságnak, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaságnak. Valamennyiük észrevételét beépítettük a szövegbe, amelyet végül a Belgyógyászati Szakmai Kollégium is jóváhagyott. Így azt remélem, hogy a következő időszakra, várhatóan a következő három évre olyan módszertani ajánlást adhatunk kollégáink kezébe, amely jól szolgálja majd a hazai cukorbetegek korszerű elvekhez igazodó ellátását.

  Prof. Dr. Winkler Gábor
  az MDT elnöke

Vissza