Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Metabolizmus
 • Mítosz vagy valóság? - Tekintse meg Halmos Tamás Professzor Úrral készült könyvajánlónkat!
  2011.09.16. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Metabolizmus
  A metabolikus szindróma „születésnapja” 1988-ra tehető, amikor Reaven, kaliforniai kutató ismertette azt a megfigyelését, hogy számos metabolikus és keringési kóros tünet gyakran fordul elő ugyanabban az egyénben, és ezek között ok-okozati összefüggést tételezett fel. A közös kiváltó okot a szövetek inzulinrezisztenciáját jelölte meg. A szindróma a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, nagy veszélye, hogy halmozott kockázatot jelent súlyos szív- és érrendszeri kórképek kialakulására. Az eltelt 22 év során a szindróma felfogásában jelentős változások történtek, a tünet-együttes kialakulásában számos új patomechanizmust tételeztek fel. A teljesség igénye nélkül néhány: egyes rosszindulatú daganatok, mentális betegségek, mint depresszió, Alzheimer-kór, schizophrenia, továbbá a gyakori alvási apnoe, a nem-alkoholos zsírmáj, idült vesekárosodás. Előtérbe került az agy szabályozó szerepének zavara, evvel kapcsolatban a sorozatos stresszszituációk kiváltó szerepe. Ilyen módon e tünetegyüttes népegészségügyi jelentősége tovább növekedett. Prevalenciája a fejlett országokban különböző felmérések alapján 20 és 30% között van. Legújabban a szindrómát leírták 1-es típusú cukorbetegségben és gesztációs diabetesben is.

  A szerzőhármas könyve mind a mai napig az egyetlen magyar nyelvű összefoglaló munka e témáról. A könyv eredetileg három alkalommal jelent meg a Medicina gondozásában. A hat évvel ezelőtti utolsó megjelenés óta további jelentős információk, kutatási eredmények kerültek napvilágra, a szerzők törekvése volt, hogy a mintegy harmadával bővülő ismeretanyagot a szakma elé tárják. Immár a címet is indokolt volt megváltoztatni.

  A monográfia kemény, színes borítású, színes ábrákkal, fejezetenként elhelyezett gazdag irodalomjegyzékkel, mutatóval ellátva 16 fejezetre bontva elemzi a témát. Még az új fejezetek felsorolása is szétfeszítené egy könyvajánló kereteit, ezért a teljesség igénye nélkül néhány súlyponti témát kell megemlíteni:
  - a metabolikus szindróma patofiziológiája és kapcsolata a kardiovaszkuláris szövődményekkel;
  - a metabolikus szindrómával oki kapcsolatban álló újabb kórképek, ezen belül a különböző tumorfajták, a depresszió és a kettes típusú diabetes kapcsolata; az obesitas; az alvási apnoe; a COPD és az metabolikus szindróma kapcsolata stb.

  Igen nagy haszonnal forgathatják a háziorvosok, de a szindróma összetettsége miatt tanulságos olvasmány lehet minden gyakorló orvosnak.
  Az először 1995-ben megjelent könyv 4., jelentősen átdolgozott és kibővített kiadása szeptember végétől megvásárolható illetve az előrendelések is ebben az időszakban kerülnek postázásra.  A könyv a VII. Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvégén (Szolnok, 2011. szeptember 29–október 1.) megvásárolható lesz, melyet a szerzők szeptember 30-án 16:20 perctől a kongresszusi teremben bemutatnak, illetve dedikálnak is.
  A könyv ára: 5.600 Ft (+postaköltség)

  A könyv megrendelhető online a Tudomány Kiadó honlapján >>

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények