Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Metabolizmus
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Halmos Tamás, Kautzky László, Suba Ilona: Mítosz vagy valóság
  A metabolikus szindróma legújabb szemlélete - a könyv szeptember végétől megvásárolható
  2011.09.12. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Metabolizmus
  A metabolikus szindróma „születésnapja” 1988-ra tehető, amikor Reaven, kaliforniai kutató ismertette azt a megfigyelését, hogy számos metabolikus és keringési kóros tünet gyakran fordul elő ugyanabban az egyénben, és ezek között ok-okozati összefüggést tételezett fel. A közös kiváltó okot a szövetek inzulinrezisztenciáját jelölte meg. A szindróma a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, nagy veszélye, hogy halmozott kockázatot jelent súlyos szív- és érrendszeri kórképek kialakulására. Az eltelt 22 év során a szindróma felfogásában jelentős változások történtek, a tünet-együttes kialakulásában számos új patomechanizmust tételeztek fel. A teljesség igénye nélkül néhány: egyes rosszindulatú daganatok, mentális betegségek, mint depresszió, Alzheimer-kór, schizophrenia, továbbá a gyakori alvási apnoe, a nem-alkoholos zsírmáj, idült vesekárosodás. Előtérbe került az agy szabályozó szerepének zavara, evvel kapcsolatban a sorozatos stresszszituációk kiváltó szerepe. Ilyen módon e tünetegyüttes népegészségügyi jelentősége tovább növekedett. Prevalenciája a fejlett országokban különböző felmérések alapján 20 és 30% között van. Legújabban a szindrómát leírták 1-es típusú cukorbetegségben és gesztációs diabetesben is.

  A szerzőhármas könyve mind a mai napig az egyetlen magyar nyelvű összefoglaló munka e témáról. A könyv eredetileg három alkalommal jelent meg a Medicina gondozásában. A hat évvel ezelőtti utolsó megjelenés óta további jelentős információk, kutatási eredmények kerültek napvilágra, a szerzők törekvése volt, hogy a mintegy harmadával bővülő ismeretanyagot a szakma elé tárják. Immár a címet is indokolt volt megváltoztatni.

  A monográfia kemény, színes borítású, színes ábrákkal, fejezetenként elhelyezett gazdag irodalomjegyzékkel, mutatóval ellátva 16 fejezetre bontva elemzi a témát. Még az új fejezetek felsorolása is szétfeszítené egy könyvajánló kereteit, ezért a teljesség igénye nélkül néhány súlyponti témát kell megemlíteni:
  - a metabolikus szindróma patofiziológiája és kapcsolata a kardiovaszkuláris szövődményekkel;
  - a metabolikus szindrómával oki kapcsolatban álló újabb kórképek, ezen belül a különböző tumorfajták, a depresszió és a kettes típusú diabetes kapcsolata; az obesitas; az alvási apnoe; a COPD és az metabolikus szindróma kapcsolata stb.

  Igen nagy haszonnal forgathatják a háziorvosok, de a szindróma összetettsége miatt tanulságos olvasmány lehet minden gyakorló orvosnak.
  Az először 1995-ben megjelent könyv 4., jelentősen átdolgozott és kibővített kiadása szeptember végétől megvásárolható illetve az előrendelések is ebben az időszakban kerülnek postázásra.

  A könyv a VII. Kelet-magyarországi Diabétesz Hétvégén (Szolnok, 2011. szeptember 29–október 1.) megvásárolható lesz, melyet a szerzők szeptember 30-án 16:20 perctől a kongresszusi teremben bemutatnak, illetve dedikálnak is.

  A könyv megrendelhető online a Tudomány Kiadó honlapján >>

Vissza