Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudomány
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  'Do you Somogyi?' - 40 éve halt meg Somogyi Mihály (1883-1971)
  2011.07.21. | MDT, Prof. Dr. Soltész Gyula | Hírkategória: Tudomány
  Somogyi Mihály, asszisztensnői társaságábanAz idén, július 21-én van a világhírű magyar-amerikai kémikus-diabetológus, Somogyi Mihály halálának 40. évfordulója. Őt számos egyéb munkája mellett a róla elnevezett jelenség, az inzulin-hypoglycaemiát követő „rebound” hyperglycaemia felfedezése tette ismertté és tankönyvi adattá. Mégpedig oly mértékben, hogy az Egyesült Államokban, ahol élete nagyobbik felét töltötte, a magyar vezetéknévből egy angol nyelvű ’ige’ lett. „Do you Somogyi? Ön Somogyizik?/Somogyizol?” - kérdezi az orvos a beteget, ha például a konzekvensen magas reggeli ébredési vércukor hátterében éjszakai hypoglycaemiát gyanít. Nagyon kevés olyan orvos van (és tudomásom szerint magyar vagy magyar származású nincs is más), akinek neve hasonló módon, eponym-ként, ráadásul, mintegy „igévé válva” került be az orvosi köztudatba. Talán az ukrán-francia Besredka-t említhető, akinek neve „besredkázás”-ként (desensitisatio) vált közismertté.
  Somogyi neve az inzulin felfedezésével is kapcsolatba hozható. 2002-ben, a Budapesten tartott EASD kongresszus alkalmából kiadott angol nyelvű Diabetologia Hungarica méltatását olvasva, Somogyi Mihály egy korábbi munkatársa, Dr. Marvin Rosecan levélben arról tájékoztatott, hogy az 1920-as évek elején, mindössze néhány hónappal a kanadai felfedezés után, az Egyesült Államokban az általa kidolgozott eljárással (izoelektromos precipitációs technika) kezdték meg a purifikált inzulin gyártását.
  A harmadik felismerés, ami szintén az ő nevéhez köthető, az tulajdonképpen az első lépés a modern „bázis-bolus” kezelés felé. Ő volt az első, aki az esti inzulindózis kettéválasztását javasolta, a vacsora előtti preprandiális és a később, lefekvés előtt beadandó „esti bázis” inzulinra.

  A hypoglycaemia - 40 évvel Somogyi Mihály halála után - a mai modern izulinkezelés mellett is sajnos mindennapi probléma maradt. Az enyhe hypoglycaemia igen gyakori jelenség, és nagyon megnehezítheti a jó beállítást, és újabb megfigyelések azt is kimutatták, hogy a hypoglycaemia siettetheti az atherosclerotikus érelváltozások kialakulását. A súlyos hypoglycaemia szerencsére ritkább, de az inzulinkezelés igen veszélyes, maradandó agykárosodás veszélyével járó és potenciálisan életveszélyes akut szövődménye. A súlyos hypoglycaemia megrázó élmény a diabéteszes gyermekek szülei számára, az újabb epizódtól való félelem állandó rettegésben tarthatja a családot, és megnehezítheti a glycaemiás célértékek elérését. Az általunk gondozott egyik kisgyermek szülei például a convulsiókkal járó éjszakai hypoglycaemiás rosszullétet követően – most már évek óta – minden éjjel kétszer is, megmérik a gyermek vércukrát.
  Életkor alapján elsősorban a kisgyermekek, a kamaszok, a várandós asszonyok és az időskorúak veszélyeztetettek. A hypoglycaemia cardiovasculáris kockázatot növelő hatására az elmúlt időszakban figyeltek fel, amint az a Diabetologia Hungarica legutóbbi számában megjelent összefoglaló tanulmányban is olvasható. Külön rizikó csoportot jelentenek az intenzíven kezeltek és azok a betegek, akik nem, vagy csak elkésve észlelik a hypoglycaemia figyelmeztető tüneteit, és ezért nem tudnak időben beavatkozni.
  Ami a fenyegető hypoglycaemia előre jelzését illeti, kontrollált tanulmányokban hordozható (szövetközi glucose-szintet mérő) érzékelő - ami a kritikus glucose-szint közeledtével riasztja a beteget - tartós viselése szignifikánsan csökkentette a súlyos epizódok számát. Vizsgálatok folynak hordozható, miniatürizált EEG készülékekkel is, hasonló célból. A hypoglycaemia kiváltotta jellegzetes EEG hullámok évtizedek óta ismertek (és diabéteszes gyermekekben korábbi vizsgálataink azt is igazolták, hogy a súlyos hypoglycaemia maradandó EEG elváltozásokat okozhat).

  Somogyi Mihály életének főbb állomásai többek között Szállási Árpád orvostörténész, Jobst Kázmér kémikus professzor és e sorok írójának méltatásaiból (Diabetologia Hungarica EASD különszám 2002, Somogyi előadás az EASD budapesti kongresszusán, fejezet a Magyar Diabetologia története /Tudomány Kiadó 2008, szerkesztők: Winkler Gábor és Jermendy György/ c kötetben stb.) jól ismertek, és további dokumentumok kerültek elő a St Louis-i Washington Egyetem (ahol Somogyi dolgozott) könyvtárosának jóvoltából. Az angol nyelvű Diabetologia Hungarica supplementum internetes megjelenését követően Pécsre látogatott egyik unokája, Nancy Somogyi, akitől további érdekes információkat tudtam meg a családról. Az igen kiterebélyesedett famíliában számos további kiválóságok voltak és vannak. Somogyi egyik fia az amerikai acélipari szövetség vezetője volt, unokái között neves NASA kutató és divattervező is van. Magyar történelmi szempontból is érdekes lehet a család állítása, amely szerint Somogyi Béla, a Népszava egykori szerkesztője Somogyi Mihály testvére volt. Erre vonatkozó bizonyítékot a családtól független forrásból nem ismerek.

  Az Egyesült Államokban Somogyi Mihály emlékét nem csak az angol nyelvet új szóval/igével gyarapító neve őrzi. A Chemical Heritage Foundation hivatalos lapja, a Transmutations 2009 őszi kiadásának címlapján például Somogyi Mihály látható asszisztensnői társaságában.

  A mai magyar diabetológus generáció is tiszteli és ápolja Somogyi Mihály szellemi örökségét. A Magyar Diabetes Társaság 2002-ben Nemzetközi Somogyi Díjat alapított, amely kétévenként a társaság tihanyi kongresszusán kerül kiosztásra. Pályázat alapján eddig négy, a hypoglycaemia kutatásában élenjáró külföldi orvostudós részesült ebben a ma már nemzetközileg is jegyzett, rangos kitüntetésben. A diplomával és honoráriummal járó díj szponzora a Lilly Hungaria Kft. A 2012. évi díj pályázati felhívása a közlejövőben fog megjelenni a vezető nemzetközi diabetes folyóiratokban.

  Végül az évforduló arra is emlékeztet bennünket, hogy amikor pácienseinket és hozzátartozóikat a súlyos hypoglycaemia kezelésére tanítjuk, akkor egyfajta „Somogyi jelenség” therápiás alkalmazását szorgalmazzuk. Mivel a hypoglycaemia ellenreguláció egyik fontos komponense az „endogén” glucagon szekréció, a glucagon injekció beadása tulajdonképpen nem más, mint „exogén” hyperglucagonaemia létrehozása. A hypoglycaemia sikeres kezelésének „ára” nem ritkán ilyenkor is a posthypoglycaemiás hyperglycaemia.

  Prof. Dr. Soltész Gyula

Vissza