Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A Magyar Diabetes Társaság bemutatta a kockázatalapú diabétesz-szűrés szakmai eredményeit
  2011.06.08.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Tudomány
  A cukorbetegség előfordulása világszerte – hazánkban is – rohamosan emelkedik. Időben való felismerését és kezelésének korai szakban történő elkezdését hatékonyan segítheti a célzott szűrés, költség- hatékonysági szempontokat szem előtt tartva elsősorban a diabéteszre fokozott kockázattal rendelkezők körében.

  Ezt felismerve indított az egészségügyi alapellátásban dolgozók bevonásával a Magyar Diabetes Társaság kockázatalapú szűrővizsgálatot, amelynek első fázisában a nemzetközileg validált FINDRISC kérdőív magyar változatának kitöltésére került sor, második fázisában pedig a ≥12 pontértékekkel rendelkezők körében orális glukózterhelés (OGTT) történt.

  A szűrővizsgálatban 2010. szeptember 1. és 2011. március 31. között 70 432 felnőtt, háziorvosi rendelőben bármely okból megjelent személy vett részt. Feldolgozásra 68 476 kérdőív bizonyult alkalmasnak, a válaszolók nagyobb hányada (60,04%) nő volt.

  A kérdőívek között 28 077 (41%) volt ≥12 pontértékű. Előírás szerinti OGTT 22 846 esetben történt, e csoportban 3217 fő (14,08%) esetében emelkedett éhomi vércukorszint (IFG), 5663 esetben (24,79%) csökkent glukóztolerancia (IGT), 1750 esetben (7,66%) manifeszt, de a szűrés időpontjáig nem ismert diabetes mellitus volt kórismézhető.


  Összességében véve az OGTT eredményével rendelkezők között 46,53%-ban diabetes mellitus vagy kórmegelőző állapota (IGT, IFG) volt véleményezhető. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a kockázatalapú diabétesz- szűrés egyszerű és hatékony módszer a szénhidrátanyagcsere-zavarok korai felismerésére, ezért annak szélesebb körű, egészségbiztosítói támogatással történő bevezetése indokolt.

  Az MDT javasolja a lakossági diabétesz-szűrést a tervezett nemzeti prevenciós stratégia egyik elemeként megjeleníteni, s a háziorvosi gyakorlat számára – megfelelő előkészületet követően– kötelezővé tenni.

  A vizsgálatot bemutató teljes közlemény a Diabetologia Hungarica XIX. évfolyam 2. 2011. júniusi számában olvasható, valamint a bejelentés időpontjától kezdve megtekinthető és letölthető
  - szakemberek számára bejelentkezést követően - honlapunkon a Diabetologia Hungarica rovatban, valamint jelen hír végén a kapcsolódó dokumentumban.

  Kapcsolódó dokumentumok(3)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.