Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Összefoglaló DDH-n elhangzott 'Krízis állapotok kezelése' című kerekasztal megbeszélésről
  2011.04.17.Dr. Martos TímeaHírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  A XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége első kerekasztal-megbeszélésén a diabetológiai krízisállapotok ellátásáról hallhattunk elsősorban a sürgősségi ellátás szempontjából.

  A sürgősségi állapotokról összefoglalóan elmondhatjuk, hogy a kórházi felvételek több mint kétharmada hypoglicaemia miatt történik, a maradék közel egyharmadon osztozik a diabeteses ketoacidosis, illetve a hyperglicaemiás hyperosmolaris szindróma.

  A hypoglicaemiák 74%-a inzulinos cukorbetegekben, 36%-a oralis antidiabetikummal kezelt cukorbetegekben alakul ki a bemutatott adatok szerint. A súlyos hypoglicaemiák nagy százalékát az Országos Mentőszolgálat észleli először, a mentőegységek rendelkeznek mind intravénás glukóz infúzióval, mind glakugonnal. Inzulinos cukorbetegek esetében, ahol a hypoglicaemia oka egyértelmű, a hypoglicaemia oka elhárult, a betegnek tudatzavara nincs, és egyéb komplikáló körülmény nem merül fel, a beteget a mentőorvos otthonában hagyhatja. Mindenképpen kórházba szállítandó a beteg, ha tudatzavara van, elhúzódó hypoglicaemiája (főleg oralis antidiabetikumok esetében) infekciója, komplikáló társbetegsége, illetve a hypoglicaemia oka a beteg otthonában nem elhárítható. Általában beteg ilyenkor sürgősségi osztályra kerül, ahol eldől a beteg további sorsa. A triázsolás a tudatzavar és egyéb tünetek alapján történik. Nem maradhat el az egyéb okok keresése, mint fennálló máj és vesebetegség, alkoholfogyasztás, propranolol, valproát, szalicilát abusus. A vizsgálat célja a hypoglicaemia okánek keresése, illetve a beteg megfigyelése. Elhúzódó hypoglicaemia, társuló betegségek, kialakult szövődmények, cerebrovascularis károsodás esetén a beteg kórházi felvétele indokolt. Intenzív osztályos kezelés szükséges kezelés ellenére fennálló eszméletlenség, cerebralis károsodás esetén. A hypoglicaemia mortalitása 2-4%.

  A diabeteses ketoacidosis és hyperglicaemiás hyperosmolaris szindróma szintén életet veszélyeztető, azonban ritkábban előforduló betegség. Frissen felfedezett cukorbetegség esetén felnőtteknél 15-20%-ban, gyermekeknél 25-40%-ban ez az első tünet. Mortalitása életkorfüggő, fiatal felnőttekben 5%, 80 év felettiekben akár 33% lehet. A hyperosmolaris hypergliaemiás kóma mortalitása ennél is magasabb. Terápiája mindenképpen kórházi, sürgősségi ellátást igényel. Első lépésként a nagy volumenű folyadékpótlás, majd lépcsőzetes vércukorcsökkentés szükséges. A kálium monitorozása kiemelten fontos. Bikarbonát és foszfát adása rutinszerűen nem szükséges. Fontos az időfaktor. A túl gyors folyadékpótlás, vércukorcsökkentés agyoedemát, hyperchloraemiát okozhat. HSS esetén azonban az első 36 órában rendezni kell a beteg állapotát, mivek a 36 óra elteltével maradandó károsodás alakulhat ki.

  Dr. Martos Tímea

Vissza