Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Összefoglaló a Diabéteszes Terhességgel foglalkozó Munkacsoport DDH-n elhangzott kerekasztal megbeszéléséről
  2011.05.02.Dr. Martos TímeaHírkategória: Terhesség
  XVII. Dunántúli Diabetes HétvégeA terhességi diabétesszel foglalkozó előadásokon átfogó képet kaphattunk a nemzetközi és magyarországi diabétesszel társuló terhességek epidemiológiájáról, helyzetéről és ellátásáról.

  Elsőként Dr. Baranyi Éva beszélt a nemzetközi cukorbeteg terhesek helyzetéről. Egy 2010-es svédországi felmérés 13 éven keresztül vizsgálta a szülések számát, 1 millió szülésből 13 év alatt több mint 10000 esetben fordult elő gesztációs diabétesz. Gesztációs cukorbeteg hölgyekben gyakrabban fordult elő preeclampsia, terhességi hypertonia, császármetszés, és szülés közbeni vállficam. Érdekesség, hogy ezek az adatok a szintén Svédországban készült 20 ével ezelőtti adatokhoz képest nem javultak. A gesztációs cukorbeteg anyák gyermekeiben gyakrabban fordult elő LGA (Large for Gestational Age), koraszülés, illetve major malformatio az egészséges anyák újszülöttjeihez képest.

  Németországban pregesztációs cukorbetegek anyák adatait dolgozták fel 21 éven keresztül. 2 millió szülésből 8000 édesanyának volt pregesztációs cukorbetegsége, akikre általában jellemző, hogy idősebbek voltak, nagyobb súlyuk volt, többet dohányoztak, illetve korábban szülték meg gyermeküket, mint az egészséges anyák. Gyakrabban fordult elő körükben az intrauterin elhalás, koraszületés, LGA állapot és major malformatio. A legsúlyosabb szövődmény, az intrauterin elhalás prediktora volt a terhes és cukorbeteg gondozás hiánya, illetve a dohányzás. Ezek az adatok a korábbi felmérésekhez képest azonban javulást mutattak.

  Összefoglalva elmondható, hogy pregesztációs diabéteszben a speciális centrumokban történő gondozás, gesztációs diabéteszben pedig a megfelelő szűrési és kezelési stratégiák kidolgozása csökkentheti leginkább a szövődmények kialakulását.

  Dr. Tamás Gyula előadásában a Telediabéteszről hallhattunk értékes információkat. Különösen a terhes anyák esetében fontos a szoros kontroll, gyakori vizitek és gyors reagálás az anyagcsere változására. A Telediabétesz a betegek által, közvetlenül a vércukormérőből internetre feltöltött vércukorértékeket jelenti, melyhez az orvos hozzáférhet, és akár távolról e-mailen, telefonon keresztül beavatkozhat a beteg kezelési sémájába. Pregesztációs diabéteszben ez nagyon jól kiegészíti a gyakori kontroll vizsgálatokat. 1-es és 2-es típusú diabéteszben is kedvező hatású, 2-es típusú diabéteszben leírták a vércukrok csökkenését a Telediabétesz alkalmazása során. Gesztációs diabéteszben a heti kontroll vizsgálatok helyett elég lehet akár kéthetente megjelenni az orvosnál, a köztes időszakban pedig a vércukorértékeket az interneten nyomon követni, amit vizsgálatok is alátámasztottak.

  Dr. Csákány M. György a Budapesti Jahn Ferenc Kórház pregesztációs diabéteszes betegeit mutatta be, kiemelve, hogy igen nagy nehézségekbe ütközött az anyaggyűjtés és feldolgozás, mivel a pregesztációs diabétesznek nincs pontos, meghatározott definíciója, illetve kódolási problémák is felmerülnek. Az általánosan alkalmazott Tauffer statisztika önmagában nem, gondos értékelés után alkalmazható statisztikai vizsgálatokhoz. A pregesztációs diabétesz definíciója változó, az előadó azt az álláspontot mutatta be, mely szerint pregesztációs diabéteszt jelent minden 1-es típusú cukorbeteg terhes, minden terhesség előtt felismert 2-es típusú cukorbeteg terhes, minden, már az előző terhesség során diagnosztizált gesztációs diabéteszes terhes. Az utolsó pont jelenti a legnagyobb dokumentációs, illetve adatkezelési problémát, ehhez adódik, hogy ezt a pontot nem minden szerző sorolja a definíciók közé. Az előadó adatai alátámasztották a korábbi vizsgálatok eredményeit, miszerint pregesztációs diabéteszes betegekben általában emelkedik a szüléskori életkor, emelkedik a császármetszések száma, az intrauterin elhalások gyakorisága háromszorosára, a perinatalis mortalitás szintén több mint háromszorosára emelkedik az egészséges anyákhoz képest.

  Dr. Földesi Irén előadásában a Diabéteszes Terhességgel foglalkozó Munkacsoport kérdőíves felméréseinek adatait mutatta be. 2002-ben a Munkacsoport papíralapú felmérést végzett a gesztációs diabétesszel foglalkozó centrumok körében, 2008-ban internet alapú felmérés történt, melynek válaszadása 35%-os volt, és 2011-ben újabb kérdőíves felmérés történt 32,5%-os válaszadási aránnyal. 176 belgyógyászati szakellátóhelyből 86-an foglalkoznak terhességi diabétesz gondozással. A visszaküldött kérdőívek alapján kiderül, hogy átlagosan több mint 20 gesztációs cukorbeteget gondoznak évente, betegeik általában kéthetente járnak gondozásra, 10-20%-uk kezelt inzulinnal. A betegek több mint 30%-a végez otthonában vércukor önellenőrzést, ezen belül az inzulinnal kezelt betegek 100%-a. A császármetszések előfordulása kevesebb, mint 40% a gesztációs betegek körében.

  A szekció zárásaként Dr. Békefi Dezső előadását hallgathattuk végig, melyben gyermekgyó­gyászati szempontból tanulhattunk a gesztációs diabétesz jelentőségéről. A gesztációs diabéteszes anyák gyermekeiben legfontosabb elváltozások a fejlődési rendellenességek és az adaptációs zavarok. Kérdőíves felmérés alapján összegyűjtött adatokból kiderül, hogy az összes szülés kb. 5,56%-a gesztációs diabéteszes, a születés csökkenéssel arányosan csökken a gesztációs diabéteszesen szülők aránya is. A perinatalis halálozás 19 ezreléknek bizonyult. A császárszülések gyakorisága 30%-al bizonyult gyakoribbnak az egészséges anyákhoz képest. A fejlődési rendellenességek kb. kétszer gyakrabban fordulnak elő gesztációs diabéteszes anyák gyermekeiben. Nagy születési súly a szülések 25%-ában fordult elő. A vércukormérések gyakorisága a 4-6 alkalommal történik 20 intézetben, 7-12 alkalommal történik 7 intézetben. Hypoglicaemia 14%-ban fordul elő, légzészavar aránya a diabéteszes anyák újszülöttjeiben 5,7%. Érdekesség, hogy diabéteszes anyák esetében gyakoribb az ikerszülés az egészséges populációhoz viszonyítva, az előadó szerint ez a cukorbetegekben gyakrabban előforduló IGF kezeléssel magyarázható.

  Dr. Martos Tímea

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.