Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A Magyar Diabetes Társaság megújított szakmai irányelve elérhető honlapunkon
  2011.04.22.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Szakmai irányelvek
  A Magyar Diabetes Társaság 2011-ben megújította szakmai irányelvét, amely nyomtatott formában a Dunántúli Diabetes Hétvége keretein belül vált elérhetővé.
  A teljes terjedelmű szöveg Irányelvek, ajánlások rovatunkban mostantól kezdve - szakmai bejelentkezést követően - olvasható >>

  A megújított szakmai irányelvben hangsúlyosan szerepel a HbA1c <7,0% kezelési cél, de – igazodva ahhoz, hogy a terápiának mindig egyénre szabottnak kell lennie -  a célérték feltüntetése mellett kezelési céltartományt ad meg HbA1c 6,0 – 8,0 % értékkel. Nyilvánvaló ugyanis, hogy bizonyos esetekben (fiatalabb, jól kooperáló betegnél) indokolt lehet a HbA1c 6,0 – 6,5 %-os értékét megcélozni, míg idősebb, társuló betegségekben szenvedő és rövidebb várható élettartammal rendelkező, olykor egyedül élő cukorbeteg esetében szerényebb kezelési célértékkel (HbA1c 7,0 – 8,0%) is megelégedhetünk.

  Az elmúlt két-három évben a hazai diabetológiai gyakorlat számára is elérhető váltak az inkretintengelyen ható készítmények. Értelemszerű, hogy az új antidiabetikumok sajátosságaival, alkalmazásuk mérlegelési körülményeivel, a kezelési rendszerben betöltött helyükkel az új irányelvnek foglalkozni kellett. 

  A korábbi, 2009-ben publikált irányelvhez képest újdonságnak számít a monogénes diabetes-formák és a szövetiglukóz-monitorozás részleteinek taglalása, ezek a fejezetek a korábbi irányelvben nem szerepeltek.
  A szakmai irányelv első ízben tartalmazza a 2-es típusú diabetes kezelési algoritmusát, feltehetően érdeklődésre tarthat számot ez az újdonság.

  Végül az irányelv tárgyalja a diabetes megelőzési lehetőségét, a korai felismerés jelentőségét is. Utóbbi vonatkozásban hangsúlyozza a kockázatalapú diabetesszűrés fontosságát.

  MDT Web-szerkesztőség
  Jermendy György dr.

Vissza