Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége keretei között, 2011. április 15-én zajlott a Magyar Diabetes Társaság éves közgyűlése
  2011.04.16.DDH HírmondóHírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  A napirendi pontok szerint elsőként az éves beszámolókat hallgathatta végig a tagság. Dr. Hidvégi Tibor főtitkár úr beszámolójában pozitív képet kaphattunk a Társaság 2010. évi helyzetéről, a Magyar Diabetes Társaság mind a klinikai orvostudomány és prevenció, mind a kutatás területén naprakész, szerepét az egészségügyi rendszerben kitűnően betölti.
  Dr. Blatniczky László pénztárosi beszámolójából kiderült, hogy a 2010. évi költségvetés pozitív mérleggel zárult, a Társaság vállalkozói tevékenysége ellensúlyozza a közhasznú tevékenységből adódó deficitet. Bemutatta a 2011. évi tervezett költségvetést, melyet a közgyűlés egyhangúan elfogadott. A Számvizsáló Bizottság beszámolóját dr. Winkler Gábor elnök úr olvasta fel, amely a pénztárosi beszámolóval egybehangzóan pozitív eredményekről számolt be.
  Dr. Baranyi Éva az OMKB tevékenységéről számolt be. Számos szakterület képviselői jelentkeztek 2010-ben az MDT Diabetológus Orvosa képzésre. A belgyógyászokon kívül gyermekgyógyászok, szemészek, szülészek és más szakterületek is képviseltetik magukat a tanfolyamokon. A tavalyi év óta gördülékenyen zajlik a minősítés megújítása, kiemelendő, hogy a 2009 előtt végzetteknek 40 pontot kell összegyűjteni, illetve 2010 decemberétől elektronikusan zajlik a pontok regisztrációja. Továbbképző tanfolyamok indulnak, az Alapfokú Diabetológiai Tanfolyam Debrecenben és a Diabetológiai Teadélutánok, melyek havi 1-2 órában érdekes megbeszélések, esetismertetések formájában oktatják a diabetológia iránt érdeklődőket. Sikeresen lezajlott a szakellátó helyek megújítása, megtörtént a terhességi akkreditáció, mely A és B típusú ellátóhelyeket minősített az ellátás pofilja szerint.
  Dr. Winkler Gábor elnök úr, a Diabetologia Hungarica főszerkesztője az újság 2010. évi eseményeiről számolt be. Örvendetes, hogy egyre több kézirat érkezik a Diabetologia Hungaricához, illetve az újság bevételei pozitívak, az MDT szakmai folyóirata önfenntartó. 2011-ben négy reguláris szám és három supplementum kiadása várható.
  Dr. Vándorfi Győző, az MDT hivatalos web-oldalának [diabet.hu] főszerkesztője szintén örömteli hírekről számolt be, a honlap olvasottsága nő, a Társaság hírei naprakészen jelennek meg a weboldalon. Kisebb változás, hogy szakmai híreket kizárólag bejelentkezést követően lehet megtekinteni. Kialakításra került az MDT hivatalos standja, mely 2011-től egységes arculattal jelenik meg minden rendezvényen kiállítóként, prezentálva ezzel a Magyar Diabetes Társaság jelentőségét, egységét.
  A Gyermekdiabetes Szekció Dr. Blatniczky László beszámolója szerint sikeres rendezvényeket tudhat a háta mögött, az immár hagyományossá vált nyári táborokon és a 2011. január 16-án zajlott Gyermekdiabétesz világnapon rengetegen vettek részt. A május 22-e tervezett Töp-programra kétszeres túljelentkezés van, támogatók segítségével akár két tábort is tarthatnának a hat éven aluli gyermekeknek és családjuknak. Szekcióülésüket októberre tervezik.
  A Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoport képviseletében dr. Baranyi Éva beszélt az ellátóhelyek megújításáról és a terhességi akkreditációról. A munkacsoport Cukorbetegség és Terhesség továbbképzést tervez, illetve 2011 októberében fogja tartani IV. gyűlését, ahol kiemelt témaként az obesitas, hyperglykaemia és terhesség kapcsolatával foglalkoznak majd.
  A Metabolikus munkacsoport beszámolójában Dr. Hidvégi Tibor a metabolikus szindrómát helyesebben kardiometabolikus kockázati tényezőkként említett, illetve elmondta, hogy a nem-régiben zajlott V. Prediabetes és Metabolikus Kongresszuson a magyar álláspontnak megfelelő irányelvek fogalmazódtak meg.
  Dr. Halmos Tamásné a Szakdolgozói Szekció éves beszámolóját ismertette. Diabétesz a mindennapokban címmel nemrég tartotta a szekció éves kongresszusát, ahol 180 szakdolgozó vett részt, és mélyítette el ismereteit a diabetológiában, valamint vezetőségválasztást is tartottak. A nemzetközi kapcsolatok erősítését tervezik, folyamatban van a szekció felvétele a nemzetközi nővéri társaságba.
  Az Inzulinpumpa Munkacsoport beszámolójában Dr. Kautzky László az inzulinpumpa-regiszterről beszélt, melynek kidolgozása és feltöltése folyamatos munkát igényel, nagy mennyiségű adat állna már rendelkezésre.
  A Genetikai Munkacsoport képviseletében dr. Gaál Zsolt tartott beszámolót, ahol kiemelte a kommunikáció fontosságát a munkacsoport tagjai, illetve a genetikával foglalkozó centrumok között. A beszámolókat követően a Közgyűlés támogatta a Háziorvosi Munkacsoport, illetve a Páciensedukációs Munkacsoport megalakulását.
  Dr. Békefi Dezső előterjesztette a vezetőség által már korábban jóváhagyott változásokat az MDT Alapszabályában, a közgyűlés a javaslatokat elfogadta.
  Dr. Jermendy György bemutatta a Nemzeti Diabétesz Programot, mely a Diabetologia Hungarica supplementumaként fog megjelenni 2011-ben.
  Dr. Winkler Gábor felolvasta a Társaság missziós nyilatkozatát, melyet a közgyűlés elfogadott. A missziós nyilatkozat a Magyar Diabetes Társaság céljait, tevékenységét mutatja be, mely angol és magyar nyelven kerül majd kiadásra.
  Ezt követően került sor a Magyar Diabetes Társaság díjainak átadására. Taba Istvánné cukorbeteg-edukátor vehette át a Kiváló Diabétesz Edukátor díjat. A meghirdetett szakdolgozói pályázat első helyezettje Kicsák Marian lett. Mindketten díszoklevelet vehettek át dr. Winkler Gábortól, a Társaság elnökétől.
  A felkért értékelőbizottság egybehangzó véleménye alapján a Diabetologia Hungarica 2010. év, XVIII. évf. legjobb közleménye díjat Tímár László dr. (Influeza és diabetes. DH 4: 291-301, 2010.) vehette át. A 35 v alatti első szerző kategóriában Juhász Éva dr. (Alacsony cardiorespiratoricus teljesítőképesség metabolikus szindrómás serdülőkben. DH 4: 303-309, 2010.) részesült elismerésben. Gratulálunk a díjazottaknak!

  Martos Tímea dr.
  diabet.hu

Vissza