Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Nyílt kártyákkal a táplálkozásról és a prevencióról
  2011.04.15.DDH HírmondóHírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  A workshop célja, hogy felhívja a figyelmet olyan, az élelmiszertermeléssel és -összetétellel kapcsolatos változásokra, melyek részben kiváltói lehetnek a metabolikus betegségeknek, és hazai adatokat ismertessen a témában. A második előadás azon hatóanyagokat mutatja be, melyek magas evidenciaszintű klinikai vizsgálatok és szakmai ajánlások szerint hatékonyan szolgálhatják a prevenciót mind az egészséges populációban, mind a metabolikus betegségben szenvedők körében, tovább csökkentve a rizikótényezők súlyos hatásait.

  Márai Géza docens a gödöllői Szent István Egyetemen tanít és kutat, fő témája azon változások, melyek az élelmiszer-alapanyagok összetételében nyilvánulnak meg. Előadásának címe: „Új megállapítások és meglepő eredmények a táplálkozásról mint a prevenció részéről”.
  Célja volt eddig nem kellően kidolgozott összefüggések megállapítása a „környezet – táplálkozás – egészség” feltételrendszer több évtizedes vizsgálatának keretében. Kiderült, hogy az élelmiszer-termelés és -forgalmazás globális és lokális mezőgazdasági körülményei rendkívüli módon leromlottak, így a mindennapi élelmiszereinkben pl. megbomlott az ásványianyag-mérleg (a sav-bázis egyensúly), mégpedig jelentős kation- és mikroelem-csökkenés, valamint néhány anion feldúsulása révén. Mindez kapcsolatba hozható bizonyos krónikus megbetegedések nagyarányú növekedésével, mint pl. a csontritkulás megsokszorozódása, továbbá az ellenálló képesség látványos csökkenésével, vagy a diabétesz-terápia során egyre inkább számításba vett ún. kiürülési tünetek jelentőségének növekedésével. Mindebből megállapítható, hogy az okszerű és látványos prevenciós és terápiás eredmények csak a megváltozott környezeti és táplálkozási hatások figyelembevételével érhetők el.
  Márai docens úr előadása olyan meglepő hazai adatokat tár elénk, melyek elgondolkozásra késztetik mind a szakembereket, mind a laikus közönséget a táplálkozási ajánlások és a prevenció jelentőségével kapcsolatban.
  A második előadás témája azon hatóanyagok klinikai evidenciáinak összessége, melyek többek között a mediterrán diéta alapjaként már több évtizede bizonyítottak a metabolikus betegségek táplálkozási ajánlásában és a komplex terápia részeként. Az előadás címe: „A mediterrán diéta jelenkori evidenciái”.
  Ancel Keys óta ismerjük a mediterrán diéta fogalmát, aki egy 1967-ben publikált tanulmányban hívta fel a figyelmet arra, hogy a szegény krétai parasztok körében nem sokkal a II. világháború után sokkal kisebb volt a bármely okból, a krónikus szívbetegségből és a daganatos betegségekből bekövetkező halálozás, mint az olyan fejlett országokban élő lakosság körében, mint az USA, Japán vagy Finnország. Azóta sokszor leírták a mediterrán életmód és diéta jótékony hatását a metabolikus betegeknél, valamint a prevenció hatékony eszközeként, és a mediterrán diéta fogalma bekerült az orvosi gyakorlat mindennapjaiba is. Ebben az előadásban összefoglaltuk azokat a nemzetközi ajánlásokat, metaanalíziseket, evidenciákat, melyek a legmagasabb klinikai vizsgálati szinten támasztják alá a mediterrán diéta főbb komponenseinek hatásmechanizmusait, és effektivitását a legfontosabb rizikófaktorokra.

  Dr. Kristóf Margit
  ügyvezető, Quantumpharma Kft.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények