Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
 • A Diabétesszel Társuló Terhességgel Foglalkozó Munkacsoport tervei - beszélgetés Baranyi Éva főorvosnővel
  2011.04.15. | DDH Hírmondó | Hírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  Dr. Baranyi Éva– Hány gesztációs cukorbeteg terhes van, és hány olyan várandós, aki cukorbeteg? – kérdeztük először is Baranyi főorvosnőt.
  – Ma Magyarországon évente mintegy 2000 gesztációs cukorbeteg nő szüléséről tudunk, és évente 200-ra tehető azok száma, akik cukorbetegen vállalják a terhességet. A pregesztációs diabéteszes terhesek között vannak 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegek is. Az utóbbi öt-tíz évben biztosan eltolódott az arány a 2-es típusú cukorbeteg terhesek irányába, hiszen sajnos az ifjú generációban egyre több az ilyen típusú cukorbeteg, és ez elsősorban a lányokat érinti.

  – Általában a terhesrendelésen állapítják meg a gesztációs cukorbetegséget, vagy vannak jelei, amit a leendő anyuka is észrevesz?
  – A gesztációs cukorbetegség nem ritka elváltozás, a várandósok öt-tíz százalékánál fordul elő, és nem okoz panaszt. Hogy nem okoz panaszt, ez elvben nem kellemetlen, de a gyakorlatban nagy gond. Mert ha nem ismerik fel idejében, az anyára, de elsősorban a születendő gyermekre igen nagy veszélyt jelent. Vannak olyan tényezők, amelyek a gesztációs diabéteszre hajlamosítanak, s csak remélhetjük, hogy a köztudatban már benne vannak ezek az információk. Annyit a leendő anyuka minden esetre megtehet, hogy ha ő maga túlsúlyos, a családban előfordult cukorbetegség, vagy neki született már nagy súlyú gyermeke, akkor talán ő maga is gondol arra, hogy meg kellene nézetni a vércukrát. Sajnos, ez az esetek nagy részében nem így van, és mivel a terhes asszony általában a nőgyógyászhoz, szülészhez fordul először, mert más baja rendszerint nincs, elsősorban a szülész kollégáknak lenne a feladata, hogy ezt az elváltozást időben keressék minden kismamánál. Megvan az arra vonatkozó szakmai elv, hogy kinél mikor kell vizsgálatot végezni terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban.  – A gesztációs cukorbetegségből később milyen arányban keletkezik valódi 2-es típusú cukorbetegség?
  Sajnos igen nagy arányban. Egy hazai vizsgálat szerint a gesztációs cukorbetegséget követően a baba megszületése után tíz éven belül az asszonyok több mint 60 százaléka szénhidrátanyagcsere-zavarban szenved, de ezen belül az esetek feléből cukorbeteg lehet. Legnagyobb részükből 2-es típusú, 5–10 százalékukból 1-es típusú cukorbeteg válik, ami nem is kis szám. Hazaviszik az anyukák a szerencsére egészséges kisbabát, aminek mi is nagyon örülünk, aztán úgy gondolják, hogy innentől kezdve nincs is semmi egyéb tennivaló, annak ellenére, hogy a szülés után mi nagyon a lelkükre kötjük, a továbbiakban is szükségük van rendszeres orvosi ellenőrzésre.

  – Nagyobb-e a súlygyarapodás a gesztációs cukorbeteg kismamáknál, mint az egészséges terheseknél, s ez összefügg-e az állapotukkal, vagy csak a táplálkozáson múlik?
  – A gesztációs cukorbeteg nők általában nagy túlsúllyal kezdik a terhességet. A túlsúly maga is hajlamosít a gesztációs cukorbetegségre. Amikor aztán felismerjük a cukoranyagcsere-zavart, és megfelelő kezelésben részesülnek, akkor a megfelelő étrend mellett – ami nyilván szénhidrát- és kalóriaszegény addig a bizonyos mértékig, ami a várandósságban egyáltalán lehetséges – el lehet azt érni, hogy az ő súlygyarapodásuk relatíve kisebb legyen, mint egy nem gesztációs cukorbeteg terhesé. Ez bizony nagy odafigyelést igényel, hiszen ha „békén hagynánk” őket, ez nagy súlygyarapodáshoz vezetne.

  – Az 1-es típusú cukorbetegeknek fel kell-e készülniük a gyermekvállalásra?
  – Az ő terhességüknek a gondozását egyértelműen a fogamzás előtt kell elkezdeni. Amennyiben tervezett terhességről és a fogamzást megelőző prekoncepcionális gondozásról van szó, akkor ez az a két legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy a terhességnek jó iránya legyen, egészséges baba szülessen. Embere válogatja, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a betegnél a gyermekvállalás szempontjából a lehető legoptimálisabb egészségi állapotot elérjük. Próbálok óvatosan fogalmazni, mert van olyan beteg, akinek elég erre két hónap, másnak meg kell ehhez fél év is, nyilván függ az anyagcserehelyzetétől, a szövődményeitől. Azt mondhatjuk, fél-egy évvel előbb jó elhatározni a gyermekvállalást, és akkor aztán egy interdiszciplináris diabetológuscsapat a beteggel együtt, sőt a családdal együtt közösen ügyködik azon, hogy a lehető legideálisabb egészségi állapot és a normoglikémia bekövetkezzen.

  – Terhesség alatt milyen hatásosan lehet beállítani a normoglikémiát? Milyen nehézségei vannak ennek?
  – A terhesség arra jó iskola, hogy valóban létre lehessen hozni igazi normogliké­miás anyagcserehelyzetet. Ugyanis ekkor olyan erős a motiváció, elsősorban a beteg, de azt gondolom, hogy az őt gondozó csapat részéről is, hogy hetenkénti diabetológiai kontroll mellett, ami mindenképpen szükséges egy pregesztációs cukorbeteg terhesnek, sikerül elérni a normoglikémiát. Ez persze nem olyan egyszerű, mert ez azt jelenti, hogy intenzív inzulinkezelésen belül napi 4–7 inzulininjekció, napi öt-hat-hétszeri étkezés szükséges, és pregesztációs várandósoknál meg naponta 8–12 alkalommal végzett vércukor-önellenőrzés. Így tehát nagy erőfeszítés kell ahhoz, hogy minden jól sikerüljön, de azt gondolom, annál nincs nagyobb öröm, amikor megszületik az egészséges kisbaba, és meg is szokott születni, hál’ istennek.

  – Tehát alapvetően a kismama normoglikémiája befolyásolja a kisbaba egészségi állapotát?
  – Az édesanya normoglikémiája egyértelműen elősegíti a magzat és az újszülött jó egészségi állapotát. A cukorbeteg várandósok kezelésének az a célja, hogy terhességük kimenetele ne különbözzön az egészséges asszonyokétól. A gyermek egészsége elsősorban az anya állapotától függ.

  – Van-e lehetőség az utánkövetésre, hogy később milyen ezeknek a babáknak az egészségi állapota?
  – Erre nagyon nagy szükség lenne, talán ez az a terület, ami ma még nincs egészen felderítve, mert egy terhesség kapcsán először mindenki az anyával, az újszülöttel foglalkozik, s amikor egészségesen megszületik, a gyermek követése kikerül egy kicsit a figyelem középpontjából. Az MDT Gyermekdiabétesz Szekciójával közösen szeretnénk azt elérni, hogy (bár eddig is voltak figyelemmel kísért gyermekek) szisztematikusan történjék a követés. Ez fontos lenne.

  – Hogyan és mivel foglalkozik a munkacsoport?
  – Az első feladataink közé tartozott annak a megállapítása, hogy melyek hazánkban azok a szakellátó helyek, amelyek a diabéteszes terhesekkel foglakoznak, hiszen e betegcsoport ellátása nagy tapasztalatot és jártasságot igényel. Megkérdeztük, hogy melyek még azok a diabetológiai szakellátó helyek, amelyekben szívesen vállalnák ezt a kicsit sziszifuszi, de gyönyörű munkát. Utána közösen felmértük, megvannak-e a személyi és tárgyi feltételek az eredményes munkához. A tavalyi év közepére megtörtént a hazai diabetológiai szakellátó helyek akkreditálása a diabéteszes terhesség vonatkozásában. Ma már húsz olyan hazai szakcentrum van, ahol ezzel kiemelten foglalkoznak, részben csak gesztációs és pregesztációs 2-es típusú, másutt pregesztációs 1-es típusú cukorbetegek kezelésével is. Ami a kutatást illeti, a nagyobb klinikákon, kutatóhelyeken vagy kórházakban folyik ilyen munka, és együtt kell gondolkodnunk ebben is mind a hazai, mind pedig a nemzetközi kutatócsoportokkal.

  – Hány előadás lesz a szekcióülésen az idén?
  – Öt előadás lesz, és az interdiszciplinaritás jegyében szülész, gyermekgyógyász, belgyógyász egyaránt végig fogja elemezni a problémakört. Lesz egy nemzetközi kitekintés-összehasonlítás, hogy mihez lehet viszonyítani magunkat, elsősorban az európai centrumok felé. Nagyon fontos lenne egy „diabéteszes terhes” regiszter, ezen túlmenően pedig nagy populációs vizsgálatok szervezése és kivitelezése. Összefoglalva terveinket, fontos: az intenzív interdiszciplináris diabéteszcentrumokban történő terhesellátás, a gesztációs diabétesz vonatkozásában a korai diagnózis és az utánkövetés erősítése, pregesztációs cukorbetegség vonatkozásban pedig a prekoncepcionális gondozás. Ha ezt a négy dolgot sikerül egységesen jó színvonalon végezni, akkor az országszerte eredményesen működő centrumok mellett az egész ország ellátásában előbbre tudunk jutni. Munkacsoportunk ezen dolgozik.

  Szőke Mária

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények