Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A MAGYOSZ javaslata a gyógyszerár támogatás és a hazai egészségügy helyzetének javítására
  2011.04.11.Magyarországi Gyógyszergyártók Országos SzövetségeHírkategória: Általános
  Magyarországi Gyógyszergyártók Országos SzövetségeMint ismeretes, a kormány múlt hét csütörtökön egyeztetéseket kezdett a gyógyszer gyártókkal és forgalmazókkal az új gyógyszer-támogatási rendszer kialakításával kapcsolatosan, a Széll Kálmán Terv „Adósság és akcióterv” pontjában feltüntetett munkaterv szerint. A Magyosz (Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége) megértve az ország jelenlegi gazdasági helyzetét és az államadósság csökkentésének szükségességét kész arra, hogy a kormányzattal párbeszéden alapuló egyeztetéseket folytasson.

  Ugyanakkor a Magyosz az ország hosszú távú érdekeit is szem előtt tartva csak és kizárólag olyan megoldás irányába kíván elmozdulni,mely a Széll Kálmán Tervben foglalt adósság szolgálatot megcélzó prioritások mellett figyelembe veszi a Széchenyi tervben megfogalmazott hazai versenyképességet javító és ezáltal GDP növekedést elérni kívánó célkitűzéseket is. Ezen növekedési cél elérésében a hazai gyógyszer gyártók jelentős szerepet játszanak a magyarországi termelő, beruházó kutató-fejlesztő, exportáló és nem utolsósorban jelentős foglalkoztatói státuszuk által.

  A hazai gyártók tisztában vannak a hazai egészségügyi szektor kritikusnak mondható helyzetével is, felelősséget éreznek mind a hazai egészségügyben dolgozók mind pedig a betegek iránt, így olyan javaslattal kívánnak élni, mely hozzájárulhat a hazai egészségügyi szektor helyzetének javításához is.

  Ennek megfelelően javasolja a gyógyszerár támogatásban részesülő készítmények termelői áron számított forgalma 5 %- ának megfelelő nagyságú összeg válság adó formájában történő befizetését a már eddig is befizetett iparág specifikus adókon felül, mely kb. 25 mrd Ft nagyságú befizetést jelent, azzal a feltétellel, hogy az így keletkező befizetés visszaforgatódjék a hazai egészségügybe, az orvosok és szakápolók bérének rendezése formájában. A javasolt intézkedés az azonnali beavatkozási igény miatt már 2011. július 1-i hatállyal bevezethető lenne.

  A Magyosz a kormány által megjelölt megtakarítási cél elérése érdekében természetesen további javaslatokat is tesz, azonban mivel bízik benne, hogy a múlt heti egyeztetés az iparággal a konzultációs sorozat első fordulója volt, melyet hamarosan újabb egyeztetés követ, ezen további javaslatokat egyelőre nem kívánja a nyilvánosság elé tárni.

  A Magyosz számára prioritás az ország versenyképességének megőrzése, a hazai egészségügyi szektor működőképességének megtartása, mivel mindkét cél az ország és a betegek elementáris érdeke, valamint ez egyben elősegíti az államadósság csökkentését is. A versenyképesség megtartása érdekében kiemelten fontos, hogy 2020-ra a GDP-arányosan a jelenlegi 1,15 %-ról 1,8 %-ra nőhessenek a K+F ráfordítások Magyarországon. Éppen ezért a Magyosz olyan megoldást tud csak támogatni a jelenlegi gyógyszerár támogatási rendszer szerkezeti átalakítása vonatkozásában mely ezen célok elérését előmozdítja.

Vissza