Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló a hatodik Cukorbetegség és Terhesség nemzetközi kongresszusról
  2011.04.10.Dr. Sármán Beatrix, MDTHírkategória: Események
  SalzburgIdén március 23-26-a között Salzburgban rendezték meg a hatodik Cukorbetegség és Terhességgel (DIP: Diabetes and Pregnancy) foglalkozó nemzetközi kongresszust.

  A rendezvény­re a világ számos országából érkeztek résztvevők. A kong­resszust megelőző napon posztgraduális kurzusok gazdagították a programot. Ennek keretében a perinatális szövődményekről valamint a Medtronic cég szervezésében az inzulin pumpa gya­korlati kérdéseivel illetve terhességben szerzett tapasztalatokról hallhattak a résztvevők.

  A kongresszus egyik legjobban várt ré­sze a HAPO vizsgálat vitája volt. A vizsgálatban a jelenlegi kritériumok szerint nem cukorbeteg ter­hes nőket vontak be és a perinatális kimenetel alapján a gestatios diabetes új kritérium rend­szerét javasolták. Ezek szerint a korábbi 0’ és 120’ perces értékek mellett ismét javasolják a 60 perces érték meghatározását. Az új kritérium szerint 75 grammos cukorterhelés során kóros, ha a 0’ érték: 5,1 mmol/l, 60 érték 10mmol/l és a 2 órás érték 8,5 mmol/ l felett van (az utóbbi magasabb, mint a jelenlegi 7,8mmol/l érték). A vita során többen is megjegyezték, hogy az éhomi vércukor ilyen szintű csökkentése a GDM gyakoriságának jelentős növekedéséhez vezet. A kritérium mellett érvelők azonban kifejtették, hogy ez volt az az éhomi érték, amely mellett a magzati és perinatális szövődmények kockázata csökkent. Meg kell jegyezni azt is, hogy az így diagnosztizált nők 90%-a diéta mellett más kezelést nem igényelt terhességük kapcsán.

  Szintén nagy várakozás előzte meg a detemir analóg inzulin alkalmazását terhességben. A szerzők NPH inzulinnal vetetették össze a detemirt terhességben és nem találtak különbséget a két csoport között perinatalis és magzati szövődmények között. Talán ez a vizsgálat megalapozta egy újabb terápiás változtatás lehetőségét a terhesség alatt cukorbetegségben.

  Évek óta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy per os antidiabetikumok (nevezetesen glibencalmid és metformin) adható-e terhességben. Az álláspontok továbbra sem egyértelműek. A metforminnal bár növekvő tapasztalataink vannak továbbra is egy fontos aggály, hogy átjut a placentán, és egyesek növekedési retardációról számoltak be. A polycystás ovárium szindrómában szenvedő, bizonyítottan hyperinsulinaemiás betegek esetében azonban meggyőzőnek tűnnek az eddigi eredmények miszerint metformin mellett a spontán vetélés gyakorisága csökkent.

  A salzburgi kongresszus festői környezetben igen színvonalas előadásokkal fogadta a résztvevőket. Számos gondolatébresztő előadást hallhattunk, amelynek magyarországi vitájára is számíthatunk a közeljövőben.

  Dr. Sármán Beatrix, PhD
  Belgyógyász, endokrinológus szakorvos, diabetológus
  SE. ÁOK, II. sz. Belgyógyászati Klinika
  1088 Budapest, Szentkirályi u. 46.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények