Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló a hatodik Cukorbetegség és Terhesség nemzetközi kongresszusról
  2011.04.10.Dr. Sármán Beatrix, MDTHírkategória: Események
  SalzburgIdén március 23-26-a között Salzburgban rendezték meg a hatodik Cukorbetegség és Terhességgel (DIP: Diabetes and Pregnancy) foglalkozó nemzetközi kongresszust.

  A rendezvény­re a világ számos országából érkeztek résztvevők. A kong­resszust megelőző napon posztgraduális kurzusok gazdagították a programot. Ennek keretében a perinatális szövődményekről valamint a Medtronic cég szervezésében az inzulin pumpa gya­korlati kérdéseivel illetve terhességben szerzett tapasztalatokról hallhattak a résztvevők.

  A kongresszus egyik legjobban várt ré­sze a HAPO vizsgálat vitája volt. A vizsgálatban a jelenlegi kritériumok szerint nem cukorbeteg ter­hes nőket vontak be és a perinatális kimenetel alapján a gestatios diabetes új kritérium rend­szerét javasolták. Ezek szerint a korábbi 0’ és 120’ perces értékek mellett ismét javasolják a 60 perces érték meghatározását. Az új kritérium szerint 75 grammos cukorterhelés során kóros, ha a 0’ érték: 5,1 mmol/l, 60 érték 10mmol/l és a 2 órás érték 8,5 mmol/ l felett van (az utóbbi magasabb, mint a jelenlegi 7,8mmol/l érték). A vita során többen is megjegyezték, hogy az éhomi vércukor ilyen szintű csökkentése a GDM gyakoriságának jelentős növekedéséhez vezet. A kritérium mellett érvelők azonban kifejtették, hogy ez volt az az éhomi érték, amely mellett a magzati és perinatális szövődmények kockázata csökkent. Meg kell jegyezni azt is, hogy az így diagnosztizált nők 90%-a diéta mellett más kezelést nem igényelt terhességük kapcsán.

  Szintén nagy várakozás előzte meg a detemir analóg inzulin alkalmazását terhességben. A szerzők NPH inzulinnal vetetették össze a detemirt terhességben és nem találtak különbséget a két csoport között perinatalis és magzati szövődmények között. Talán ez a vizsgálat megalapozta egy újabb terápiás változtatás lehetőségét a terhesség alatt cukorbetegségben.

  Évek óta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy per os antidiabetikumok (nevezetesen glibencalmid és metformin) adható-e terhességben. Az álláspontok továbbra sem egyértelműek. A metforminnal bár növekvő tapasztalataink vannak továbbra is egy fontos aggály, hogy átjut a placentán, és egyesek növekedési retardációról számoltak be. A polycystás ovárium szindrómában szenvedő, bizonyítottan hyperinsulinaemiás betegek esetében azonban meggyőzőnek tűnnek az eddigi eredmények miszerint metformin mellett a spontán vetélés gyakorisága csökkent.

  A salzburgi kongresszus festői környezetben igen színvonalas előadásokkal fogadta a résztvevőket. Számos gondolatébresztő előadást hallhattunk, amelynek magyarországi vitájára is számíthatunk a közeljövőben.

  Dr. Sármán Beatrix, PhD
  Belgyógyász, endokrinológus szakorvos, diabetológus
  SE. ÁOK, II. sz. Belgyógyászati Klinika
  1088 Budapest, Szentkirályi u. 46.

Vissza