Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  OEP állásfoglalás a HbA1c vizsgálat elszámolhatóságáról
  2011.03.21.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletekA közelmúltban Prof. Dr. Winkler Gábor a Magyar Diabetes Társaság elnöke jogértelmezés céljából levelet írt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai ellenőrzési Osztály főosztályvezetőjének a HbA1c vizsgálat elszámolhatóságának kérdésében. Dr. Gajdácsi József Zsolt Főosztályvezető Úrtól megérkezett a válasz, ennek tartalmát kivonatosan az alábbiakban ismertetjük:
  - A járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról szóló Szabálykönyv az irányadó a HbA1c vizsgálatok gyakoriságára vonatkozóan. HbA1c vizsgálatot ennek értelmében tehát 3 havonta lehet elszámolni, azaz évente 4 alkalommal van erre lehetőség.

  - A válaszban felhívja a figyelmet arra is, hogy összesen négy vizsgálat finanszírozható függetlenül a meghatározás módjától. Ugyanis a jelenlegi szabálykönyvben két kóddal 28493 (nem HPLC) és 28494 (HPLC) szerepel a HbA1c meghatározás. A Főosztályvezető Úr válaszával párhuzamosan az OEP Finanszírozási Osztálya felé javaslatot tett a HbA1c egyetlen kóddal történő finanszírozására.

  - A válaszlevélben megemlítésre került, hogy a 2010-ben lefolytatott ellenőrzések feltárták azt az eléggé elterjedt laboratóriumi gyakorlatot, hogy - kifejezett tiltó finanszírozási szabály hiányában - a laboratóriumok egy része mind a HbA1c mind 28490-es kódú HbA1 meghatározását is elvégzi és együttesen elszámolja, noha ez szakmailag teljességgel indokolatlan.

  Megjegyzés: „Szabálykönyv a járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról” online már 2008 óta elérhető a 'Jogszabályok, rendeletek' rovatunkban >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza