Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • OEP állásfoglalás a HbA1c vizsgálat elszámolhatóságáról
  2011.03.21.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletekA közelmúltban Prof. Dr. Winkler Gábor a Magyar Diabetes Társaság elnöke jogértelmezés céljából levelet írt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai ellenőrzési Osztály főosztályvezetőjének a HbA1c vizsgálat elszámolhatóságának kérdésében. Dr. Gajdácsi József Zsolt Főosztályvezető Úrtól megérkezett a válasz, ennek tartalmát kivonatosan az alábbiakban ismertetjük:
  - A járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról szóló Szabálykönyv az irányadó a HbA1c vizsgálatok gyakoriságára vonatkozóan. HbA1c vizsgálatot ennek értelmében tehát 3 havonta lehet elszámolni, azaz évente 4 alkalommal van erre lehetőség.

  - A válaszban felhívja a figyelmet arra is, hogy összesen négy vizsgálat finanszírozható függetlenül a meghatározás módjától. Ugyanis a jelenlegi szabálykönyvben két kóddal 28493 (nem HPLC) és 28494 (HPLC) szerepel a HbA1c meghatározás. A Főosztályvezető Úr válaszával párhuzamosan az OEP Finanszírozási Osztálya felé javaslatot tett a HbA1c egyetlen kóddal történő finanszírozására.

  - A válaszlevélben megemlítésre került, hogy a 2010-ben lefolytatott ellenőrzések feltárták azt az eléggé elterjedt laboratóriumi gyakorlatot, hogy - kifejezett tiltó finanszírozási szabály hiányában - a laboratóriumok egy része mind a HbA1c mind 28490-es kódú HbA1 meghatározását is elvégzi és együttesen elszámolja, noha ez szakmailag teljességgel indokolatlan.

  Megjegyzés: „Szabálykönyv a járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról” online már 2008 óta elérhető a 'Jogszabályok, rendeletek' rovatunkban >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.