Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Tájékoztató a cukorbetegek gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatáról
  2011.02.03.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletekA közelmúltban Prof. Dr. Winkler Gábor a Magyar Diabetes Társaság elnöke jogértelmezés céljából levelet írt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának a gyógyszeres kezelés alatt álló diabeteses betegek gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság elbírálásához szükséges szakorvosi vélemény kiadásával kapcsolatban (13/1992.VI.26. rendelet I. számú melléklet 5.2.1.2.). A válasz megérkezett, tartalmát kivonatosan az alábbiakban ismertetjük:

  - A szakrendelés szakorvosi véleményt ad, emiatt külön díjazás nem számolható fel.

  - Szakorvosi vélemény kiadása az antidiabetikumokat emelt, kiemelt támogatással rendelni jogosult szakorvosok (belgyógyász, endokrinológus, gyermekgyógyász) feladata.

  - Sem az alkalmasság, sem az ehhez szükséges szakorvosi vizsgálat esetén nem tekinthető az ellátás sürgősségét indokló körülménynek az, hogy a cukorbeteg jogosítványa lejárt. A gépjárművezető (-jelölt) saját kizárólagos felelőssége, hogy figyelemmel kísérje a szükséges alkalmassági vizsgálata esedékességi időpontját, és kellő időben megszervezze a szakvizsgálatot, figyelemmel az előjegyzési idő hosszára is.

  A válaszlevélben nem kerül említésre, de véleményünk szerint – mivel az ellátás nem sürgősséggel történik - a vizsgálatra jelentkezés csak háziorvosi beutalóval történhet. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgálatnak e vonatkozásban nincs beutalási jogosultsága.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.