Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  'Nap mint nap' egészségesen
  2010.11.17.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Civil szervezetek
  Nap mint nap egészségesenErősebbek, edzettebbek, egészségesebbek lettek azok a diákok, akik a „Nap mint nap” program során egy hónapon keresztül napi rendszerességgel mozogtak és odafigyeltek táplálkozási szokásaikra is. A kezdeményezés eredményeként a gyermekek erőnléte átlagosan 14 százalékkal, életminőségük 4 százalékkal javult, továbbá a felvilágosító munkának köszönhetően 14 százalékkal kevesebb csokoládét és 8 százalékkal kevesebb chipset ettek, mint a program indulásakor.

  A „Nap mint nap” programot azért indította el 2010 szeptemberében a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Lilly gyógyszergyártó vállalat, hogy gyors és pontosan mérhető javulást érjenek el a serdülők életmódjában. A kezdeményezés életre hívását az a szomorú tény indokolta, hogy minden nyolcadik gyermek súlyproblémával küzd Magyarországon. A már serdülőkorban jelentkező elhízás nem csupán az életminőséget befolyásolja hátrányosan, hanem jelentősen hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához is. Pedig éppen ez az a korosztály, amelyben a mozgásnak kiemelten fontos szerepe van és aktív, egészséges életmóddal nagyon könnyen megalapozható a későbbi erőnlét és a sport iránti szeretet.

  A tanév elején egy budapesti, egy debreceni, egy miskolci és egy szolnoki általános iskolában, valamint egy sportiskolában mérték fel az ötödik osztályos gyermekek edzettségi szintjét, valamint táplálkozási szokásait. A felmérésből kiderült, a sportiskolás gyermekek erőnléte átlagosan 29 százalékkal volt jobb nem sportoló társaiknál, sőt, egyes, az általános erőszintet és állóképességet felmérő feladatokban több mint 50 százalék volt a különbség. Az is világossá vált, hogy a sportiskolás gyermekek nem csak egészségesebbek és erősebbek, hanem, elégedettebbek is, ugyanis az úgynevezett életminőség indexük több mint 9 százalékkal volt magasabb a többi iskolásénál. A felmérés arra is rávilágított, hogy a lányok 23, a fiúk 25 százaléka egyáltalán nem végez testmozgást az iskolai testnevelés órákon kívül. A kevés mozgás mellé általában helytelen táplálkozás is társult. A gyermekek 55 százaléka gyakran, akár minden nap evett édességet, 18 százalékuk chipset és nagyon magas volt a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása is. Fontos megemlíteni, hogy az eredmények földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül gyakorlatilag ugyanazok voltak.

  A szervezők arra kérték a program résztvevőit, hogy október 1-31. között nap mint nap mozogjanak, és az ezt igazoló fénykép, vagy videó felvételt töltsék fel a program honlapjának csak számukra elérhető részére, valamint figyeljenek arra, hogy miből, mennyit esznek. A kezdeményezésben részt vettek az iskolák testnevelő tanárai és az osztályok osztályfőnökei is, akik az osztályfőnöki órák keretében rendszeresen beszélgettek a gyermekekkel az egészséges életmódról és a táplálkozásról, továbbá ösztönözték őket az iskolában elérhető, testnevelés órán kívüli sportolási lehetőségek igénybevételére. A résztvevő gyermekek számára további bíztatást jelentett, hogy a programban résztvevő többi iskolával is versenyezhettek. A győztest három szempont alapján választották ki. Pontozták, hogy melyik osztály tanulói érik el a legnagyobb erőnléti változást életmódjuk változtatásával, illetve mennyire aktívak a nap mint nap történő mozgásban, valamint hogyan szerepelnek a program első szakaszát záró nagyszabású „Nap mint nap testnevelésóra” váltóversenyén.

  Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyították, nap mint nap mozgással már rövid távon is jelentős eredményeket lehet elérni! Az október végi, második felmérésből kiderült, a gyermekek erőnléte és állóképessége átlagosan 14 százalékkal javult. Az egyes feladatokban egészen kiváló eredmények születtek. Az erőnlétet bizonyító ingafutásban 170 százalékos, az izomerőt felmérő függeszkedésben 52 százalékos fejlődést értek el a gyermekek. A program résztvevői amellett, hogy erősebbek lettek, lényegesen egészségesebben is étkeztek, mint az első felmérés idején! Az édesség-fogyasztás 14, a chips-evés 8 százalékkal csökkent és 7 százalékkal kevesebb cukros, szénsavas üdítőt ittak a diákok, ugyanakkor 11 százalékkal nőtt a zöldség, hattal a gyümölcs-fogyasztás. Alapvetően megváltoztak a gyermekek sportolási szokásai is. Volt olyan osztály, amelyben mindössze négyen sportoltak, jártak egyesületbe, vagy iskolai sportkörbe, a program végére azonban már 15 tanuló jelezte, hogy hetente legalább három alkalommal vesz részt edzéseken. A kezdeményezéshez több személyes siker is kötődött. Az egyik résztvevő például az első felméréskor alig tudta teljesíteni a futáshoz kapcsolódó feladatot, alig egy hónappal később viszont már osztályában a középmezőny elején végzett ebben a számban.

  Az egészséges életmód a gyermekek elégedettségét, életminőségét is kedvezően befolyásolta, életminőség-indexük 4 százalékkal javult.

  A jó erőnlétre, a program során elért fejlődésre nagy szükség volt az első szakaszt záró, nap mint nap testnevelésórán is. A budapesti Sportmax 2. sportcsarnokban november 9-én a programban résztvevő közel száz gyermek remek hangulatú váltóversenyen mérte össze erejét. Itt nem csak önmaguknak és a többi iskolának, hanem a program olimpiai és világbajnok sportoló hírességeinek, Czene Attilának, Csollány Szilveszternek, Katus Attilának, Kemény Dénesnek, Székely Bulcsúnak és Vári Attilának is bizonyították ügyességüket és erejüket.

  Az eredményes indulás után nem kétséges, hogy a „Nap mint nap” program folytatódni fog. A következő tanévben még több iskola bevonását és még több tizenéves diák egészségesebb életmódra ösztönzését tervezik a szervezők.

Vissza