Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló az októberi Eurodiab munkaértekezletről
  2010.11.10.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  Eurodiab munkaértekezlet, PécsAz EURODIAB munkacsoport 44 európai gyermekdiabetes központ összefogásával 1989-ben alakult azzal a céllal, hogy feltérképezze, és nyomon kövesse az 1-es típusú gyermekkori diabetes incidenciájának alakulását Európában.

  A munkacsoportot tíz évig Anders Green (Odense, Dánia) vezette, akit 1999-ben Soltész Gyula váltott fel és az európai adatbázis a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájára került (data manager: Gyürüs Éva).

  Az egységes diagnosztikus és prospektív adatgyűjtési kritériumoknak köszönhetően ma már pontos és megbízható információkkal rendelkezünk a gyermekkori diabetes európai epidemiológiájáról. A világ jelenleg legnagyobb (több mint 60.000 diabeteses gyermek adatait tartalmazó) adatbázisának elemzése kiderítette, hogy az incidencia az egyes európai országokban nagymértékben különbözik. A skandináv országokban a betegség mintegy tízszer gyakrabban fordul elő, mint egyes déleurópai országokban, például Görögországban. Magyarország a közepes incidenciájú országok közé tartozik (Nálunk 2007 óta az 1-es típusú gyermekkori diabetes a kötelezően bejelentendő betegségek közé tartozik és az egészségügyi hatóság az országos regiszter gondozásával a Pécsi Gyermekklinikát bízta meg).

  A legtöbb európai országban – köztük hazánkban is - az 1989-2003-as periódusban az incidencia fokozatosan, mintegy évi 3-5%-al emelkedett.

  A beszámoló teljes anyaga letöthető a kapcsolódó dokumentumok alól.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza