Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának új szabályai
  2010.07.29.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  A 29/2010. (V. 12.) EüM. rendelet módosította a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendeletet. A módosítás hatályba lépésének ideje 2011.01.01. Az új szabályozás szerint, diabetológiát érintően is változtak az egészségügyi alkalmassági feltételek.

  Cukorbetegség esetén, a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának minimum­követelményeiről és az egészségi alkalmasság elbírálásának szempontjairól 29/2010. (V. 12.) EüM rendelet 1. sz. mellékletének 5. pontja rendelkezik. A bennünket érintő 5. pontot valamint a módosított 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet teljes szövegét megtalálják Jogszabályok, rendeletek rovatunkban >>

  A rendelet „érdekessége”, hogy 2. csoportú, tehát hivatásos gépjárművezetők alkalmassági kritériumai között ugyan nem szerepel feltételként a szakorvosi vizsgálat, de a rendelet 1. § 4 pontja szerint „Ha az 1. melléklet adott kérdés vonatkozásában a 2. alkalmassági csoportba tartozók részére nem állapít meg szigorúbb rendelkezést, a 2. alkalmassági csoportba tartozóknak az 1. alkalmassági csoportra vonatkozó rendelkezéseknek kell megfelelniük." E szerint minden tablettával vagy inzulinnal kezelt cukorbeteg gépjárművezetői alkalmassága, csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg. A rendelet nem határozza meg, hogy milyen típusú szakorvosi vélemény kell, nem tesz említést sem diabetológusról, sem diabetológiai szakellátóhelyről. Tehát elméletileg a szakvéleményt bármelyik belgyógyászati típusú járóbeteg szakrendelés kiadhatja, de sajnos az várható, hogy az ilyen kérések főleg a diabetológiai szakellátóhelyeket fogják terhelni.

  A másik lényeges, diabetológiát érintő változás, az hogy, a meghatározott időnél korábban, soron kívül egészségi alkalmassági vizsgálatnak köteles magát alávetni a gépjárművezető, ha eszméletvesztéssel járó rosszulléte vagy sérülése volt, illetve esetében súlyos hipoglikémia fordult elő.

  A diabetológiai szakellátóhelyen történt ellátás során az új rendlet értelmében és a magunk védelmében érdemes a dokumentációban feltüntetni, hogy
  a) a vizsgálatot megelőző 12 hónap folyamán nem fordult elő súlyos hipoglikémia,
  b) a kérelmező teljesen tisztában van a hipoglikémia bevezető tüneteivel,
  c) az inzulinkezelésre szoruló kérelmező rendszeresen - legalább naponta kétszer vagy a vezetést közvetlenül megelőzően - végzett vércukorszint-méréssel megfelelően kontrollálja állapotát,
  d) a kérelmező teljes mértékben tisztában van a hipoglikémia kockázataival, és
  e) a cukorbetegséggel összefüggésben nem áll fenn egyéb kizáró szövődmény.

  Jogszabályok, rendeletek rovatunk >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.