Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Diabetológiai változások a gyógyászatisegédeszköz-törzsben!
  2010.06.03.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletek rovatFrissítettük Jogszabályok, rendeletek rovatunkat az új OEP publikus gyógyászatisegédeszköz-törzsnek megfelelően. A gyógyászati segédeszközök lista már tartalmazza a 34/2010. (V. 14.) EüM rendeletben foglalt változásokat.

  A legfontosabb változás, hogy visszakerült a vércukormérő felírására jogosultak közé a belgyógyász. Korrigálták az inzulinadagolók felírását, tehát ezeket úgy, mint korábban intenzifikált inzulinterápiában (legalább napi háromszori inzulinadás), vagy 18 év alatt, vagy terheseknek, vagy vakoknak, gyengén látóknak, vagy felső végtagjára mozgáskorlátozottaknak lehet felírni, normatív támogatással.

  A OEP publikus gyógyászatisegédeszköz-törzsbe új ISO kódként (04192403) bekerültek az inzulinpumpák és tartozékaik. Jelenleg 6 féle inzulinpumpa rendelhető támogatással. Ezek a következők: az AC Spirit, a MiniMed Paradigm 522, a MiniMed Paradigm 722, a MiniMed Paradigm 754, a MiniMed Paradigm 554 és a Best Life. Felsorolják azt a jelenleg 22 centrumot, amelyek inzulinpumpa felírására jogosult, és ismertetik a pontos indikációs területeket.

  Tű nélküli, egyszer használatos fecskendőt és az ehhez való egyszer használatos fecskendőtűt, kivették az inzulin kezelés eszközei közül, de ezeket már korábban sem alkalmaztuk ilyen célból. A tűvel egybeépített, holttér nélküli, egyszer használatos fecskendők felírási módja és mennyisége nem változott.

  2010. június 1-től változások történnek az OEP publikus gyógyszertörzsben is. Diabetológiát érintő módosítás nincs. Ismét egy új generikus clopidogrel került be az eü. 70 százalékos támogatási kategória 2a/3 pontjába Tuxedon néven. „Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó betegségcsoportok, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre” legújabb változata 2010.06.02.-án került fel az OEP honlapjára.

  A frissített anyagokat megtekintheti „Jogszabályok, rendeletek” rovatunkban >>

Vissza