Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  MDT Közgyűlés a Magyar Diabetes Társaság XX. Jubileumi Kongresszusán
  2010.04.25.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Tagság
  Tihany2010. április 24-én 11:20-kor a Magyar Diabetes Társaság megtartotta esedékes Közgyűlését.
  A napirend elfogadása után Dr. Hidvégi Tibor tartotta főtitkári beszámolóját. Az elmúlt három évben tagdíjat fizetett társasági tagok száma 2160 fő. A Társaság online kommunikációja, informáló jellege erősödött az elmúlt év folyamán. Kongresszusát a környezettudatosság jegyében szervezte, melynek fontos részét képezte a teljes mértékben online regisztráció és absztraktbeküldés. A szakhatóságokkal történő kommunikáció is nagy hangsúlyt kapott az elmúlt időszakban, számos tárgyalás és egyeztetés történt az finanszírozási szervekkel. A Társaság nagy előrelépést tett a Nemzeti Diabetes Program kialakítása felé, egyre inkább előtérbe kerül a prevenció és a megfelelő gondozás. Országos kockázatalapú diabetes szűrőprogram kialakítását tervezi.
  Dr. Blatniczky László pénztárosi beszámolójában a Társaság anyagi helyzetét mutatta be, majd Dr. Hajós Péter, a számvizsgáló bizottság elnöke tartotta meg beszámolóját, melyet a Közgyűlés egyhangúlag elfogadott.  
  Az Oktatási, Minősítő és Koordinációs Bizottság munkáját Dr. Baranyi Éva mutatta be. 2010-ig összesen 436 Kolléga szerzett Diabetológus Orvosi minősítést, 2009-ben 27 fő. Az idei első vizsga június elején várható. 197 Cukorbeteg Szakellátóhelyet ítélt akkreditálhatónak a Bizottság.
  A Diabetologia Hungarica, a Társaság folyóiratának négy száma és egy szupplementuma jelent meg 2009-ben.
  Dr. Vándorfi Győző az MDT Web-szerkesztőségének elnöke az Web-rendszerének megújulásáról számolt be, célul tűzte ki a Szakellátóhelyek és Inzulinpumpa Regiszter online kommunikációjának fejlesztését, illetve egy új Betegtájékoztató rovat létrehozását.
  Dr. Kempler Péter Ifjúsági felelős kiemelte, hogy a fiatal diabetológusok és PhD hallgatók egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a nemzetközi és hazai rendezvényeken, illetve beszámolt a Fiatal Diabetológusok Fórumának sikerességéről is.

  A Közgyűlés során bemutatkoztak az MDT Munkacsoportjai.
  A Gyermekdiabetes szekció nyári táborairól, az Országos Törp Programról, sikeres Gödöllői Kongresszusáról, illetve Gyermekdiabetes napi rendezvényéről számolt be. Kiemelték együttműködésüket a Társaság többi szekciójával is, tagjai képviseltetik magukat a Genetikai Munkacsoportban, Inzulinpumpa Munkacsoportban és kezdeményezték részvételüket a Diabéteszes Terhességgel foglalkozó Munkacsoportba is.
  Feladatául tűzte ki a kettes típusú diabéteszes gyermekek epidemiológiájának felmérését, reklasszifikációs vizsgálatokat, illetve teenagerek körében a kockázat alapú szűrés megvalósítását.

  A Diabéteszes Terhességgel foglalkozó Munkacsoport beszámolt üléseiről, továbbképző rendezvényeiről és a speciális, terhességgel foglalkozó akkreditált szakellátóhelyek megalakulásáról.

  A Metabolikus Munkacsoport kiemelte az ikervizsgálatok és az éjszakai műszakban dolgozók vizsgálatának jelentőségét, illetve beszámolt tagjainak nemzetközi szerepléséről.

  A Szakdolgozó Szekció edukációs programjainak sikerességét emelte ki, illetve tervezi online kommunikációjának fejlesztését, hatékonyabb működését.

  Az Inzulinpumpa Munkacsoport beszámolt oktató rendezvényeiről mind a szakdolgozók, mind a betegek számára. 1921 pumpát használó beteget tartanak számon, melynek 40%-át gyermekek használják. A finanszírozással kapcsolatos problémák megoldása jelentett nagy kihívást a munkacsoport számára, a jelenlegi EüM tervezet szerint gyermekeknek 98%-os, felnőttek számára 80%-os lenne a pumpakezelés támogatása. Nagy eredmény, hogy új indikációs köröket fogadtak el, mely főleg a gyermekek kezelésében jelent nagy előrelépést. Az Inzulinpumpa Regiszter létrehozásán folyamatosan dolgoznak.
   
  A Genetikai munkacsoport eredményei és tervei közt szerepel a gyermekek körében végzett klinikum orientált vizsgálat, a MODY géndiagnosztikai módszer kutatása, illetve a felnőttkori 1-es és 2-es típusú diabetes genetikai vizsgálata, illetve egy központ létrehozása. Az online információáramlás fejlesztését tervezik, a Társaság Web-rendszerében [ www.diabet.hu ] oktatóanyagok publikálásával és folyamatos tájékoztatással próbálják felhívni a figyelmet munkájuk hasznosságára.

Vissza