Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Megjelent a 2024 január 1-től érvényes NEAK rendelet
  2024.01.02.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek

  Diabetológiát közvetlenül érintő változás nincs, de belgyógyászati, kardiológiai és nephrológiai igen.

  Megjelent 2024 január 1-től érvényes „Az eü. emelt és kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre" a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján ezt, valamint a publikus gyógyászati segédeszköz törzset is frissítettük.

  A publikus gyógyászati segédeszköz-törzsben és a publikus gyógyszertörzsben diabetológiát közvetlenül érintő változás jelenleg nem volt.

  2024. január 1-től érvénybe lépett a belügyminiszter 50/2023. (XII. 12.) BM rendelete a 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításáról és ez több új belgyógyászatot, kardiológiát és nephrológiát érintő Eü pontot tartalmaz.

  Az SGLT2 gátlók közül az empagliflozin (Jardiance) és a dapagliflozin (Forxiga) most törzskönyvbe került 10 mg-os 28 tablettás kiszerelései bekerültek az újonnan megjelent Eü 70 33-s pontba, a NYHA besorolás szerint II-IV funkcionális osztályú, tünetekkel járó, csökkent ejekciós frakciójú (LVEF<40%,) krónikus szívelégtelenségben szenvedő felnőttek kezelésére. Ugyanide bekerültek a korábban is forgalomban lévő 30-as kiszerelésű készítmények. A gyógyszereket emelt indikációban csak kardiológus szakorvos javasolhatja és írhatja. Megjegyzés: jelen állás szerint tehát a 10 mg-os 28 tablettás kiszerelések empa és dapagliflozin esetében nem írhatók az Eü.70 1 alapján diabetológiai indikációban, viszont a kardiológiai szakképesítéssel rendelkező diabetológus HbA1c-től függetlenül írhatja és javasolhatja csökkent ejekciós frakciójú cukorbetegeinek.

  A szintén új EÜ70 34. pont alapján dokumentált idült vesebetegség kezelésére (eGFR-értéke >/= 25 - >/= 75 ml/perc/1,73 m2 és albuminuriájuk van (3mg/mmol felett), amennyiben már a beteg angiotenzin konvertáló enzim-inhibitorral (ACEi) vagy angiotenzin-receptorblokkolóval (ARB). történő kezelésben részesült nephrológus és belgyógyász javasolhatja és írhatja a 30-as kiszerelésű dapagliflozint (Forxiga) és empagliflozint (Jardiance ). Megjegyzés: tehát a fenti feltételeket teljesítő diabeteses idült vesebetegeknek HbA1c-től függetlenül írhatja a belgyógyászati szakképesítéssel rendelkező diabetológus a 30-as kiszerelésű dapagliflozint (Forxiga) és empagliflozint (Jardiance).

  A kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó betegségcsoportok között 2 új eü pont jelent meg. Az EÜ100 81. pont alapján homozigóta familiáris hypercholesterinaemia kezelésére belgyógyász vagy kardiológus írhat REPATHA-t 140 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban. Az EÜ100 82. pont alapján szekunder prevencióként, ha az LDL-C szintje meghaladja a 1,8 mmol/L szintet 3 havi maximálisan tolerált dózisú sztatin kezelés és 1 havi ezetimibe-kezelés ellenére vagy bizonyítható sztatin intolerancia áll fenn belgyógyász vagy kardiológus írhat LEQVIO –t 284 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben 1x1,5ml előretöltött fecskendőben vagy REPATHA-t 140 mg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban.

  Az új belgyógyászatot, kardiológiát és nephrológiát érintő Eü pontokat hírünk mellékletében, a módosult 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendeletet "Jogszabályok, rendeletek" rovatunkban találhatják meg.

  Az egyéb aktuálisan érvényes verziók a "Jogszabályok, rendeletek" rovatunkban elérhetők.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében

  Dr. Strényer Ferenc

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza