Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Megjelent a legújabb OEP rendelet, összefoglaló a változásokról
  2010.02.05.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletek2010. január 1-től gyökeresen megváltozott az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó diabetológiában használatos gyógyszerek, valamint a diabetes mellitus ellátásához szükséges gyógyászati segédeszközök felírási rendje.

  A rendeletek értelmében járóbeteg szakrendelés vagy fekvőbeteg gyógyintézet belgyógyász, endokrinológus illetve, csecsemő-gyermekgyógyász szakorvosa, vala­mint előbbiek javaslata alapján a háziorvos, írhatja fel ezeket.

  A jogalkotó az új rendeletekből kihagyta a diabeteses betegek döntő többségét ellátó és gondozó cukorbeteg szakellátóhelyeket és diabetológusokat. A diabetológia ilyetén negligálása általános megdöbbenést keltett! Aktuálisan a legnagyobb problémát az jelenti, és jó néhány cukorbeteg szakellátóhely működését lehetetlenné teheti, hogy felnőtt cukor­betegnek csak endokrinológus írhat fel vércukorszintmérőt. Az MDT Elnöksége azonnali tárgyalásokat kezdett a jogalkotóval és az OEP-el egyaránt, ezek eredményéről folyamatosan hírt adunk.

  A Magyar Közlöny 2009. évi 186. számában 2009. december 18-án megjelent, és december 26-án hatályba lépett az egészségügyi miniszter 45/2009. (XII. 18.) EüM rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításáról.

  A Magyar Közlöny 2009. évi 195.számában pedig 2009. december 30-án megjelent a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosításáról szóló 52/2009. (XII. 30.) rendelet, amely 2010. január 1-jével hatályba lépett, ezzel a nappal módosítva bizonyos gyógyászati segédeszközök rendelhetőségi szabályait és támogatási paramétereit.

  Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által 2009. december 21-én publikált, végleges gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-törzs ezeket a változásokat nem tartalmazta. A jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelő végleges publikus gyógyászatisegédeszköz-törzs csak 2010. január 21-én, a végleges publikus gyógyszertörzs pedig csak 2010. január 28-án jelent meg az OEP honlapon. Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó betegségcsoportok, indikációs területek és a felírásra jogosultak köréről az új közlemény 2010. február 3-án jelent meg az OEP honlapon.

  A cukorbetegeknek felírható gyógyászati segédeszközök, valamint a diabetológiát érintő az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek listáját és a teljes OEP közleményeket „Jogszabályok, rendeletek” rovatunkban  tekintheti meg >>

  Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriában aktuálisan új gyógyszer nem került a listára. A gyógyászati segédeszközöknél nem változtak a felírható mennyiségek. A támogatott vércukorszintmérők között megjelent az Optium Xceed. A tesztcsíkok támogatott vércukorszintmérőkhöz között megjelent az Optium Plus (50 db/doboz) tesztcsík. Tesztcsíkok nem támogatott vércukorszintmérőkhöz között helyet kapott a Finetest Auto-coding (50 db/doboz) tesztcsík és törölték a One Touch II. tesztcsíkot.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények