Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Elnöki levél inzulinhiányról
  2023.06.29. | MDT Web-Szerkesztőség | Hírkategória: Általános

  Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

  Bizonyára mindannyian értesültek már arról, hogy a Sanofi-Aventis Zrt. a továbbiakban nem forgalmazza Magyarországon a humán inzulin készítményeit.

  Mivel hazánkban hozzávetőlegesen 15-25 ezer cukorbeteg kapja ezeket az inzulinokat, ezért amint tudomásomra jutott ez az információ, azonnal szóban tájékoztattam erről az Államtitkárságot és az inzulingyártó cégeket.

  Ezzel kapcsolatos első levelemet 2023. május 15-én, második levelemet 2023. június 19-én írtam az Államtitkárságnak. A két levél között számos telefonos és személyes megbeszélés is történt. Az egyeztetések során kitértem arra, hogy segítséget jelentene, ha a meglévő humán inzulinjavaslatokat más humán inzulinok esetében is érvényesíteni lehetne, de ez nem elégséges, mert a beadó eszközöket is biztosítani kell.

  A humán inzulinok közötti átjárhatóságról szóló államtitkári levelet azóta köszönettel megkaptuk, a honlapunkon mindenki számára elérhető.

  Azzal a javaslattal is éltem, hogy az inzulinanalóg kezelésről humán inzulinra történő visszaállítási kötelezettség (8%-os HbA1c felett) kerüljön eltörlésre.

  Kifejezett aggodalmamnak adtam hangot a kényszerűen rövid határidő miatt (július-augusztusig meg kell történnie a váltásnak), hiszen a nyári szabadságolási idő okozta erőforrási kapacitás-hiányokra is tekintettel kell lenni.

  Tisztelettel kérem minden Kolléganő és Kolléga, előreláthatóan igen jelentős segítségét annak érdekében, hogy betegeink inzulinellátása a nehézségek ellenére is biztosított legyen.

  Köszönöm együttműködésüket.

  Pécs, 2023. június 29.

  Tisztelettel:

  Prof. Dr. Wittmann István
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza