Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Tudományos újdonságok


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Az AACE (American Association of Clinical Endocrinology – Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság) konszenzus-állásfoglalása: A 2-es típusú diabetes kezelési algoritmusa – 2023. évi megújítás
  2023.05.15. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Samson SL, Vellanki P, Blonde L, Christofides EA, Galindo RJ, Hirsch IB, Isaacs SD, Izuora KE, Low Wang CC, Twining CL, Umpierrez GE, Valencia WM: American Association of Clinical Endocrinology Consensus Statement: Comprehensive Type 2 Diabetes Management Algorithm - 2023 Update. Endocr Pract 2023; 29(5):305-340. doi: 10.1016/j.eprac.2023.02.001.

  Az AACE (Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság) a 2-es típusú diabetes kezelésével kapcsolatban terápiás algoritmusokat publikál rendszeres időközönként, 2009 óta. A 2023. évi megújított konszenzus-állásfoglalás 2023. májusban látott napvilágot. A hagyományoknak megfelelően az egyes terápiás modalitásokkal kapcsolatos állásfoglalásokat grafikus megjelenítéssel, színes ábrákkal teszik könnyebben követhetővé. Az állásfoglalás a 2-es típusú diabetesben gyakrabban észlelhető társbetegségek (hypertonia, lipideltérések, elhízás) kérdéseivel is foglalkozik, új fejezetként a diabetesben ajánlott vakcinációkat is áttekintik.

  A jelenlegi állásfoglalás 11 algoritmusábrát tartalmaz. Az összetett kezelés mögött mindig ott kell lennie az életmód-terápiának. Külön-külön algoritmusábra szemlélteti a túlsúllyal/elhízással kapcsolatos teendőket, a prediabetes kérdéskörét, a diszlipidémia kezelését és a hypertonia terápiáját. Külön algoritmusábra foglalkozik a szövődménycentrikus antihyperglykaemiás kezelés, a glukózcentrikus terápia és az inzulinterápia felé való elmozdulás részleteivel. Az antihyperglykaemiás szerek előnyeit-kockázatát egy áttekintő ábrán tüntetik fel. A testsúlycsökkentő farmakoterápia ajánlásait külön ábrán szemléltetik. Új algoritmusábrán a vakcinációkkal kapcsolatos ajánlásokat összegzik.

  A megújított konszenzus-állásfoglalásban tükröződnek azok a változások, amelyek az új antihyperglykaemiás szerek előnyös kardiovaszkuláris, testsúlycsökkentő és vesevédelmet biztosító tulajdonságaival állnak összefüggésben. Érdemes tanulmányozni az állásfoglalást, mert szemlélete korszerű és az ajánlások naprakészek. Bár néhány részlete értelemszerűen az amerikai helyzettel áll szorosabb összefüggésben, a terápiás ajánlások módosulásai több vonatkozásban a hazai diabetológusok érdeklődésére is számot tarthatnak.

   

  A közlemény az alábbi linken elérhető és  az "Irányelvek ajánlások" rovatunkban is megtalálható:
  https://www.endocrinepractice.org/article/S1530-891X(23)00034-4/fulltext

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

Vissza