Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Beszámoló a XVII. Gyermekdiabétesz Napról
  2023.05.03. | MGYT-MDT gyermekdiabétesz | Hírkategória: MGYT-MDT gyermekdiabétesz

  Az Országos Gyermekdiabétesz Nap-ot néhai Dr Szabó László szombathelyi főorvos álmodta és valósította meg annak a sorsfordító eseménynek az emlékére, hogy 1922. januárjában egy 14 éves már haldokló fiatalember megkapta az első inzulin injekciót a világon, és ezáltal életben maradt.

  Az eseményt hagyományosan minden év január 11-hez legközelebb eső szombatján rendeztük meg. Tavaly a COVID miatt ez áprilisra csúszott, és rájöttünk, hogy ez egy sokkal szerencsésebb időpont a januári kiszámíthatatlan időjárás miatt.

  Így az idei Országos Gyermekdiabétesz Napot 2023. április 22-én, Budapesten, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében rendeztük meg. A rendezvény megszervezését ezúttal a civilek (DiabErnyő alapítvány, Sportos Cukorbetegek Egyesülete, MentaPro alapítvány, Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület - Győr) vállalták és nagy sikerrel valósították meg. Közel 500-an regisztráltak az eseményre, akiknek elsöprő többsége meg is jelent. Gazdag program várt rájuk.

  Az előadóteremben 3 kerekasztal megbeszélést rendeztek meg. Az elsőben mi a gyermekdiabetológusok találkoztunk a szülőkkel, válaszoltunk a kérdéseikre. Szóba került a gyerekek önállósodása, a pszichológiai segítség kérése a betegség elfogadásában és a kamaszkorral járó problémákban, illetve a terápia választás kérdése különös tekintettel az inzulinpumpa kezelésre és a szenzorhasználatra. A második kerekasztal beszélgetésben a szülők kérdezhettek a pszichológustól. Egyebek mellett a kiégés problémakörét járták körbe. Ezt követően a  kamaszok beszélgettek egy fiatal felnőtt, diabétesszel élő hölggyel. Érintették a szülői kontroll kérdését, az önállósodást, a barátokat, a közösségi életet és a szórakozást.

  Közben a színpadon pörögtek az események: fellépett a Svihák Oszkár Show, amelyben Oszkár bohóc interaktív módon, játékos, varázslatos  eszközökkel szórakoztatta a gyerekeket. Bemutatkozott Nudli, a terápiás kutya.  A Batyuszínház báb előadást tartott, fellépett a Kiskalász zenekar és a Nocomment HipHop Tánciskola Szentendrei haladó csapata táncshow műsort tartott. A zenei blokkban saját gyermekeink szerepeltek: A 17 éves Gáspár Kitti Lídia (akit édesapja, Gáspár Gyula kísért) jelenleg a Bartók Béla Konzervatórium hallgatója,  jazz zongorát tanul. A fellépésre saját számaival készült. Bemutatkozott a 12 éves, 3,5 éves kora óta diabétesszel élő Nagy Orsolya Borbála, aki   jelenleg klasszikus gitár tanulmányait végzi. Az édesapja által vezetett keresztény könnyűzenei együttesben is gitározik, énekel.

  Közben az aulában dübörgott a csocsó, a ping-pong, az arcfestés, a szerencsekerék, és a csillámfestés. A napot a nagyon várt tombola zárta, ahol mindenkinek jutott egy kis ajándék.

  Bízvást elmondhatjuk, hogy ismét egy nagyon jól sikerült, emlékezetes Gyermekdiabétesz Nap-ot tudhatunk magunk mögött.

   

  Dr Körner Anna
  A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

   

Vissza