Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A folyamatos glükóz-monitorral (CGM) való elégedettség és hatása a mentális egészségre és a glikémiás kontrollra 1-es típusú felnőtt cukorbetegeknél
  2023.03.23.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Hazai szerzők nemzetközi publikációi

  Continuous glucose monitoring (CGM) satisfaction and its effect on mental health and glycemic control in adults with type 1 diabetes

  Lukács A, Szerencsi LB, Barkai L.

  Physiology International 2022; 109: 501–510. https://doi.org/10.1556/2060.2022.00125

  Összefoglalás

  A tanulmány azt vizsgálta, hogy jelent-e előnyt felnőtt 1-es típusú cukorbetegeknél a CGM használata a mentális egészségre (Patient Health Questionnaire-9), a betegséggel összefüggő emocionális distresszre (Problem Areas in Diabetes Questionnaire) és a hipoglikémiával kapcsolatos viselkedésre (Hypoglycemia Attitudes and Behavior Scale), illetve vizsgálta, hogy milyen tényezők befolyásolják a glikémiás kontrollt. Az elemzés kiterjedt a betegek CGM használatára vonatkozó megelégedettségének vizsgálatára is (Glucose Monitoring Satisfaction Survey).

  Cukorbetegek közösségi oldalain keresztül összesen 277 fő (172 fő CGM használó) vett részt a vizsgálatban. A CGM használók és nem használók között nem volt jelentős különbség a mentális egészség és a hipoglikémiával kapcsolatos viselkedés tekintetében. A CGM használat növelte a betegek biztonságérzetét, ugyanakkor a betegséggel összefüggő emocionális distressz mértéke nagyobb volt. A magasabb iskolai végzettség mellett a CGM használata kedvezően befolyásolta a glikémiás kontrollt. A szenzort használók esetében a TIR (time in range) az anyagcsere helyzet jó indikátorának bizonyult, az alacsonyabb vércukor fluktuáció kevesebb depresszív tünettel és magasabb megelégedettségi szinttel társult.

  A betegek a CGM használatával kapcsolatos tapasztalataikat a következőkben fogalmazták meg: 1. A CGM nagyobb szabadságot ad a betegség kezelésében, biztonságérzetet nyújt a hipo- és hiperglikémiák elkerülésében, valamint csökkenti a hipoglikémiától való félelmet. 2. Segítséget nyújt az étkezésekhez szükséges inzulin bólus kiszámításához és a rendszeres testmozgás végzéséhez. 3. Gyakran találkoznak technikai problémákkal és működési pontatlansággal a használat során. 4. Többen kifogásolták a folyamatos kalibrálás szükségességét, az eszköz használatának fájdalmasságát, illetve a rossz esztétikai megjelenést. 

  Összegzésként elmondható, hogy miközben a CGM alkalmazása a depresszív tünetekre és az anyagcserére kedvező hatást gyakorolt, az eszközhasználattal kapcsolatosan nem eredményezett egyértelmű megelégedettséget és a mentális egészség javulását. Az alapbetegség és az eszköz használata során megélt nehézségek továbbra is fennállnak, melyek csökkentése érdekében további kutatásra és fejlesztésre van szükség. 

   

  A magyar nyelvű összefoglalást a szerzők bocsátották a honlap rendelkezésére.

  A közlemény elérhető: https://akjournals.com/view/journals/2060/109/4/article-p501.xml

   

  Abstract

  Background and aim: A continuous glucose monitoring (CGM) helps the user stay continuously informed about blood glucose levels and reach the right target range. This study aimed to compare glycemic control and mental health of adults with type 1 diabetes with or without CGM and to examine their experiences using it.

  Methods: Patients were included in the survey, whether or not they had used a CGM. Standardized questionnaires were used to assess mental health, problems with disease management, hypoglycemia attitudes and behavior, as well as glucose monitoring satisfaction.

  Results: 277 people participated in the study. CGM users (61.3%) had a more favorable glycemic control than those who were not. No differences were observed between the 2 groups in mental health and in response to hypoglycemic events; however, users reported more disease-related problems. CGM users reported they felt more open and free about diabetes, however, the pain and skin irritation caused by the device was disturbing and it was difficult to cope emotionally with the constant thought and worrying about diabetes.

  Conclusions: CGM did not show clear satisfaction among users, however, less fear of hypoglycemia, fewer depression symptomology and improved glycemic control indicate better clinical status, which is one of the most important goals of disease management.

Vissza