Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Nemzeti Diabetes Program akcióterv kezdeményezés Veszprém megyében
  2010.01.06.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  Veszprém város látképeAz Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrumával együtt 2009. november 14-én a Diabétesz Világnapján nagy sikerű fórumot rendezett Veszprémben, a volt Séd Filmszínházban.

  A rendezvényen mintegy 370 résztvevő előtt a diabétesz ellátásban érintett orvosi szakmák jeles Veszprém megyei vezetői, a cukorbetegek képviselője, a Diabetes újság főszerkesztője, egészségügyi közgazdász és az egészségipar képviselői előadásaikban vázolták a Veszprém megyei diabétesz helyzetet, és ajánlásokat adtak a jelentős népegészségügyi probléma kezelésére.

  A konferencián elhangzott, hogy a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház osztályai, annak Diabetes és Anyagcsere Centruma, az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület már eddig is sokat tettek azért, hogy a diabetes ellátásban országos hírnevet szerezzenek. Elérkezett az idő, hogy az eddigi munka folytatásaként, alulról szerveződve az érintett Veszprém megyei intézmények és civil szervezetek kezdeményezzék egy Nemzeti Diabetes Program megalkotását.

  A Diabetes Világnapon Veszprémben a jelenlévők egyhangúlag fogadták el azt a kiáltványt, mely alapjául szolgálhat a Nemzeti Diabetes Program megalkotásának. Magyarországon megyénk az első, ahol a döntéshozók, a betegek, a betegszerveztek képviselői, az orvos ok, nővérek, dietetikusok, gyógytornászok, az egészségügyi szolgáltatatók, az egészségipar képviselői és a sajtó közösen értékelik a megye diabétesz helyzetét és megpróbálnak akciótervet készíteni a megelőzés és a hatékony kezelés érdekében. A pontokba gyűjtött akciótervet, javaslatokat annak kidolgozói 2010. január 7.-én átadják a politikai döntéshozóknak: az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkárának, megyénk országgyűlési képviselőinek, a civil szervezeteknek, az orvos szakma és az egészségipar képviselőinek, kezdeményezve ezzel a Nemzeti Diabetes Program megalkotását.

  Akcióterv, teendők, javaslatok a diabetes helyzet javítására:
  • Nemzeti diabetes program (stratégia) szükséges, melyet megyei, kistérségi szintre szükséges lebontani, vagy éppen innen felépíteni. Fontos a célok meghatározása, az indikátor rendszer kialakítása és mérése, valamint a források biztosítása. Az állam, az orvos szakmai társaságok, a betegszervezetek, a különböző szintű önkormányzatok, az egészségipar és a sajtó szerepe és összefogásuk nélkülözhetetlen.
  • A cukorbetegségre népegészségügyi prioritásként szükséges tekinteni! Az elhízás a cukorbetegség, a cukorbetegség a szív-érrendszeri betegségek előszobája. Mindegyik korán felismerhető, megelőzhető és kezelhető.
  • Új egészségügy felépítése, mely a feladatokhoz szabja az ellátási struktúrát, pontosan meghatározza az ellátási csomagokat és szakmai alapon alakítja ki a beteg utakat.  Minőségi alapon történik az ellátás finanszírozása. Fontos végre felismerni, hogy az egészségügy az egészségiparral együtt fontos jövedelem- és egészségnyereséget termelő ágazat, mely munkahelyeket teremt és a társadalom fejlődésének az egyik alapja. Politikai és társadalmi konszenzus szükséges!
  • Országos, kezdetben akár megyei szintű diabétesz regiszter kialakítása.
  • Már kipróbált, létező Findrisk rizikó alapú szűrővizsgálat elindítása mielőbb minden korcsoportban.  Ebben felelőssége van az önkormányzatoknak, a háziorvosoknak és betegszervezeteknek is.
  • Több prevenciós akció a közszolgálati médiumokban.
  • A háziorvosi prevenciós és gondozási gyakorlat finanszírozási ösztönzése minőségi indikátorok alapján.
  • Minden cukorbetegnek joga és a korszerű ellátás feltétele az évenkénti, tágított pupilla melletti szemészeti vizsgálat. A szemészeti vizsgálat hozzáférését javítani szükséges. Költséghatékony lehetőség a fundus kamerával végzett szűrővizsgálat telemedicina alapú kiértékeléssel.
  • Minden cukorbetegnek joga és a korszerű ellátás feltétele a lábak évenkénti vizsgálata az érszűkület és a neuropátia korai diagnózisához és kezeléséhez.
  • A felnőtt és gyermek diabetes centrumok interdiszciplináris fejlesztése, ellátás-szervezési funkciókkal való felruházása. A finanszírozási adatok minőségi indikátorokkal való kiegészítése és mérési célokra való felhasználása indokolt.
  • Minden terhes nőnél a 24-28. terhességi hét között 2 pontos vércukorterhelés elvégzése feltétlenül szükséges.
  • Érdemesnek látszik megvizsgálni egy országos diabétesz ellátási modell, pilot vizsgálatként való megszervezését és indítását Veszprém megyében.

Vissza