Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Empagliflozin az idült vesebetegség terápiájában
  2022.11.10.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ASN (American Society of Nephrology: Amerikai Nephrológiai Társaság) éves kongresszusán, 2022. nov. 4-én ismertették a EMPA-KIDNEY vizsgálat (Study of heart and kidney protection with empagliflozin) eredményeit. Az előadás után az írásos változat rögtön elérhetővé vált a N Engl J Med hasábjain. Az alábbiakban a közlemény összefoglalását adjuk közre.

  Az idült vesebetegségben szenvedők empagliflozin-terápiája lassíthatja a betegség progresszióját, de a részletek kevésbé ismertek. Az EMPA-KIDNEY vizsgálatot annak érdekében tervezték, hogy az empagliflozinnal végzett terápia hatását megismerjék az idült vesebetegség szenvedők széles csoportjában.

  A vizsgálatban idült vesebetegségben szenvedők vettek részt, eGFR ≥20 - <45 ml/min/1,73 m2 értékkel, függetlenül az albuminuria mértékétől. Beválaszthatók voltak eGFR ≥45 - <90 ml/min/1,73 m2 értékkel rendelkező betegek is akkor, ha a vizelet albumin/kreatinin-hányados értéke ≥200 mg/g volt.  A tanulmányban cukorbetegek és nem cukorbetegek egyaránt részt vehettek. A betegek a véletlen besorolás elve alapján napi 10 mg empagliflozint vagy placebót kaptak. Elsődleges kimeneteli végpont az alábbi volt: vesebetegség progressziója (összevontan értékelve: végstádiumú vesebetegség, eGFR tartós csökkenése <10 ml/min/1,73 m2 értékre, eGFR tartós csökkenése a kiindulási érték ≥40%-ára, renális eredetű halál) vagy kardiovaszkuláris halál.

  A tanulmányban 6609 beteg vett részt, a követés tartama medián 2,0 év volt. Elsődleges végpont (vesebetegség progressziója vagy kardiovaszkuláris halál) az empagliflozint kapók között 13,1%-ban (432/3304), a placebót kapók körében pedig 16,9%-ban (558/3305) alakult ki (HR: 0,72; 95% CI: 0,64-0,82; p<0,001). Az eredmény lényegében azonos volt a cukorbetegség jelenlététől/hiányától függetlenül és a különböző eGFR-tartományokban is. A bármely okból bekövetkezett hospitalizáció gyakorisága alacsonyabb volt az empagliflozint (vs. placebót) kapók csoportjában (HR: 0,86; 95% CI 0,78-0,95; p=0,003), de nem mutatkozott a két csoport között szignifikáns különbség a szívelégtelenség miatti hospitalizáció vagy kardiovaszkuláris halál összevont végpontját tekintve (4,0% vs. 4,6%) és az összhalálozás terén sem (4,5% vs. 5,1%). A mellékhatások a két csoportban hasonló gyakorisággal fordultak elő.

  Idült vesebetegségben szenvedők körében az empagliflozin, a placebóhoz viszonyítva, csökkentette a vesebetegség progressziójának vagy a kardiovaszkuláris halálnak a kockázatát.

  A közlemény szabadon letölthető a PubMed-en. 

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  EMPA-KIDNEY Collaborative Group, Herrington WG, Staplin N, Wanner C, Green JB, Hauske SJ, Emberson JR, Preiss D, Judge P, Mayne KJ, Ng SYA, Sammons E, Zhu D, Hill M, Stevens W, Wallendszus K, Brenner S, Cheung AK, Liu ZH, Li J, Hooi LS, Liu W, Kadowaki T, Nangaku M, Levin A, Cherney D, Maggioni AP, Pontremoli R, Deo R, Goto S, Rossello X, Tuttle KR, Steubl D, Petrini M, Massey D, Eilbracht J, Brueckmann M, Landray MJ, Baigent C, Haynes R: Empagliflozin in patients with chronic kidney disease. N Engl J Med 2022 Nov 4. doi: 10.1056/NEJMoa2204233. Epub ahead of print.

Vissza