Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A vércukorcsökkentő készítményektől a betegséget/diabetest módosító gyógyszerekig: a 2-es típusú diabetes “SIMPLE”-elvű terápiás megközelítése
  2022.06.13.MDT Web-SzerkesztőségHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az elmúlt évtizedben új vércukocsökkentő gyógyszerek váltak elérhetővé a 2-es típusú diabetes kezelése terén. Fontos felismerés volt, hogy az SGLT-2-gátlók és a GLP-1-receptor-agonista készítmények előnyösen hatnak a kardiovaszkuláris és renális kimeneteli események alakulására. Ennek nyomán számos szakmai társaság megújította szakmai irányelvét. Ezek a diabetológiai jellegű szakmai állásfoglalások általában részletes, gyakran nehezen követhető útmutatásul szolgálnak a háziorvosok számára, akik általában sok beteget látnak el és ebből adódóan túlterheltek. Más, elsősorban kardiológiai társaságok által kiadott irányelvek főleg a kardiovaszkuláris betegséggel rendelkező cukorbetegek kezelésével kapcsolatban fogalmaznak meg ajánlásokat.

  A szerzők úgy gondolják, hogy az SGLT-2-gátlókat és a GLP-1-receptor-agonista készítményeket a dokumentált kardiovaszkuláris és renális előnyeik miatt indokolt betegséget/diabetest módosító készítményeknek (DMD: disease/diabetes modifying drugs) nevezni. Ezen meghatározás nyomán tervezték meg a szerzők a “SIMPLE”-elvű terápiás megközelítést, amely az alapellátás orvosait könnyen áttekinthető módon segítheti a megfelelő terápia választásában.

  A szerzők véleménye szerint az újonnan felismert 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek kezelését metformin és a prognózist megváltoztató DMD korai kombinációjával kell indítani. A GLP-1-receptor-agonista és az SGLT-2-gátló készítmények közötti választásnál az adott beteg kockázati tényezőit és kezelési preferenciáit kell figyelmebe venni. Fontos tudni, hogy a DMD-k mellékhatás-profilja általában kedvező, a hypoglykaemia-kockázat és a testsúlygyarapodás kockázata kicsiny, ezek a körülmények hozzájárulhatnak a készítmények szélesebb körű alkalmazásához.

  A DMD-k korai kombinációs kezelésben a 2-es típusú diabetes és szövődményeinek kialakulásában szerepet kapó számos patofizológiai eltérést egyszerre korrigálják, ez a körülmény a készítmények hosszú távú előnyeit is megalapozza.

  A közlemény szabadon letölthető (Open Access) a PubMed-en. 

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében

  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Mosenzon O, Del Prato S, Schechter M, Leiter LA, Ceriello A, DeFronzo RA, Raz I: From glucose lowering agents to disease/diabetes modifying drugs: a "SIMPLE" approach for the treatment of type 2 diabetes. Cardiovasc Diabetol 2021; 20(1):92. doi: 10.1186/s12933-021-01281-y

   https://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12933-021-01281-y

   

Vissza