Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A diabeteses sensomotoros polyneuropathia szűrése, diagnózisa és kezelése a klinikai gyakorlatban: nemzetközi szakértői konszenzus-ajánlás
  2022.04.20.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Tudományos újdonságok

  A diabeteses sensomotoros polyneuropathia (DSPN) a cukorbetegek kb. egyharmadát érinti, jelenléte növeli a halálozás kockázatát, csökkenti az életminőséget, ugyanakkor az ellátás egészségügyi gazdasági vonatkozásai is jelentősek. Különösen sok gondot jelent a neuropathiás fájdalom és a diabeteses láb szindróma. Fájdalommal kísért DSPN a cukorbetegek 13-26%-ában fordul elő, míg a DSPN-nel kórismézett betegek 50%-ában az előfordulás nem okoz panaszokat. A DSPN-t gyakran nem ismerik fel és ezért kezelésére nem kerül sor. A jelenlegi közlemény egy nemzetközi szakértői csoport konszenzuson alapuló ajánlásait tartalmazza, kitérve a DSPN szűrésére, diagnózisára és kezelésére.

  A típusos DSPN alsó végtagi fájdalom, paraesthesia vagy érzéketlenség formájában jelentkezik. A klinikai kórisme a pozitív és negatív tünetek felismerésén, kimutatásán alapul. A DSPN terápiájának három alapvető eleme van: 1) életmód-váltás, megfelelő, a közel-normoglykaemia elérését megcélzó antihyperglykaemiás kezelés, kardiovaszkuláris kockázati tényezők multifaktoriális kezelése; 2) patogenetikai alapon nyugvó farmakoterápia (alfa-liponsav, benfotiamin); 3) a neuropathiás fájdalom tüneti kezelése (antidepresszánsok, antikonvulzív szerek, opiodok, capsaicin lokálisan, és ezek szükség szerinti kombinációja), nem farmakológiai módszerek. A fájdalom csökkentése a beteg panaszainak enyhítésén túl hozzájárul az alvás és az általános életminőség javulásához is.

  A szakértői testületben 15 szakértő (14 diabetológus, 1 neurológus) vett részt, 11 országot, különböző földrajzi régiókat (az Európai Uniót, Egyesült Királyságot, Közép-Kelet-Európát, Oroszországot, Közép-Keletet és az Egyesült Államokat) képviselve. Magyarországot ketten képviselték. A konszenzus-értekezletet virtuálisan, 2020. nov. 11-12-én tartották, szavazásos (Delphi) módszerrel kialakítva a végső ajánlások elfogadását. A legfontosabb üzeneteket 3 ábra és 11 táblázat tartalmazza.

  A közlemény szabadon letölthető a PubMed-en.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian G, Nguyen KT, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJ: Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract 2021 Sep 20:109063. doi: 10.1016/j.diabres.2021.109063. Epub ahead of print.

  https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8227(21)00422-8/fulltext

Vissza