Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  XVI. Országos Gyermekdiabetes Nap
  2022.04.04.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: MGYT-MDT gyermekdiabétesz

  Időpont: 2022.04.23 (szombat) 10 óra)
  Helyszín: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömb
  (1089. Budapest, Nagyvárad tér 4).

  2022. január 11-én ünnepeltük azt a sorsfordító eseményt, hogy Torontoban egy 14 éves diabéteszes fiú – Leonard Thompson - a világon elsőként megkapta az inzulin injekciót, és ezzel a lehetőséget, hogy életben maradhasson. Akkoriban a diabétesz diagnózisa még egyenlő volt a halálos ítélettel, amitől ez a fiú – hála az inzulinnak – megmenekült.

  Bár a diabéteszről már Kr. e. 1500-ban az Ebers-papiruszban is tesznek említést, a több évszázados intenzív kutató munka és a sok részeredmény ellenére a 20. század elején még mindig nem volt kezelése a végzetes kórnak. A hatalmas áttörést az 1921-es év hozta el, amikor egy kutató, aki alig 5 éve fejezte be egyetemi tanulmányait, lépett a színre. Ő volt Frederick Grant Banting, aki egy orvostanhallgatóval, Charles Herbert Besttel együtt végezte kísérleteit John James Rikard Macleod, az élettan professzorának laboratóriumában. Banting és Best kutyák hasnyálmirigyének eltávolításával diabéteszt idézett elő, majd hasnyálmirigykivonatokkal próbálta meg csökkenteni az állatok megemelkedett vércukor szintjét. A két kutató éjjel-nappal megfeszítve dolgozott, kísérleteikhez számos kutyát használtak fel, mire eljött a nagy nap, hogy a hasnyálmirigy kivonatot emberben is kipróbálhassák.

  Ekkor 1922. január 11-ét írtak…

  Ezért határozta el a Gyermekdiabétesz Szekció (Szabó László Szombathely-i főorvos kezdeményezésére), hogy minden évben a január 11-hez legközelebb eső szombaton Gyermekdiabétesz Napot szervez emléket állítva az inzulin által elsőként megmentett gyermeknek és a nagyszerű férfiaknak, akik ezt a csodás megmenekülést lehetővé tették.

  Idén elérkeztünk a 100. évfordulóhoz! A centenáriumi megemlékezést mi, az I. sz. (Bókay) Gyermekklinika munkatársai két civil szervezettel (Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a MentaPro Alapítvány) karöltve terveztük megszervezni. Az immár két éve velünk levő COVID-19 pandémia ellenére hittük és reméltük, hogy ezt a jubileumi Gyermekdiabétesz Napot meg fogjuk tudni rendezni. De sajnos nem így lett: nem sokkal a kijelölt dátum előtt tudtuk meg, hogy az Egyetem vezetősége januárban még semmilyen rendezvény megtartását nem támogatta. 

  Elkeseredtünk, és gondolkozni kezdtünk az alternatív megoldásokon. Felmerült, hogy az eredeti időpontban egy online rendezvényt tartsunk. Végül úgy döntöttünk, hogy nem mondunk le a személyes találkozás lehetőségéről, és a Gyermekdiabétesz Napot hagyományos formában, egy későbbi időpontban rendezzük meg.

  Az új dátum: április 23. (szombat) 10 óra

  A rendezvény helyszíne: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömb (1089. Budapest, Nagyvárad tér 4).

  A regisztrációköteles a rendezvény. A rendezvényre április 10-éig, a rendezvény Facebook-oldalán közzétett módon lehet regisztrálni.

  A rendezvényre minden érdeklődőt nagy tisztelettel meghívunk!

  Mindannyiunk nevében

   

  Dr Körner Anna

  A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

  Budapest, 2022. március 31.

Vissza