Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Empagliflozin és a vesekövesség csökkent kockázata: az SGLT-2-gátlás újabb előnye?
  2022.03.22.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Tudományos újdonságok

  A 2-es típusú diabetes a vesekövesség kockázati tényezői között szerepel. Egy 2021-ben publikált közlemény (Kristensen KB, et al: Diabetologia. 2021; 64:1563-1571) eredményei szerint az SGLT-2-gátlók használata - a GLP-1-RA készítményekhez viszonyítva - a vesekövesség kialakulásának 41%-os relatívkockázat-csökkenésével járt együtt. Ez a vizsgálat azonban retrospektív jellegű regiszterelemzésen alapult, ezért a szerzők a jelenlegi vizsgálatban a randomizált kontrollált klinikai tanulmányok eredményeit analizálták.

  Összesen 20 - fázis I-IV, köztük az EMPAREG-OUTCOME - vizsgálatban szereplő betegek adatait elemezték, 10.177 beteg a vizsgálatok empagliflozin ágán, míg 4904 beteg a placebo ágon szerepelt. A vizeletkiválasztó rendszerben (vese, ureter, hólyag, urethra) jelentkező incidens köves események előfordulását értékelték. Az aktív ágon a gyógyszerexpozíció tartama 549 nap, a placebo ágon az expozíció 543 nap volt.

  A követés tartama alatt 183 betegnél regisztráltak urolithiasist (placebo ágon 79, empagliflozin ágon 104 beteg. Az urolithiasis előfordulása ennek alapján a placebo ágon 1,01 esemény/100 betegév, az empagliflozin ágon pedig 0,63 esemény/100 betegév volt, ami 36%-os relatívkockázat-csökkenésnek felel meg az empagliflozin ágon (RR: 0,64; 95% CI: 0,48-0,86).

  A vizsgálat adatai szerint az empagliflozin (vs. placebo) az urolithiasis kialakulásának kockázatát kb. 40%-kal csökkenti 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek körében. A háttérben álló patomechanizmus nem ismert, feltételezhető, hogy az a vizelet lithogen tulajdonságának megváltozásával áll összefüggésben. A vizsgálat olyan kezdeti klinikai megfigyelésnek tartandó, amely megerősítést igényel megfelelően tervezett, randomizált, prospektív vizsgálattal, mind 2-es típusú diabeteseben szenvedő, mind anyagcsere-egészséges felnőttek körében.

  A közlemény szabadon letölthető a PubMed-en.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Balasubramanian P, Wanner C, Ferreira JP, Ofstad AP, Elsaesser A, Zinman B, Inzucchi SE: Empagliflozin and decreased risk of nephrolithiasis: A potential new role for SGLT2 inhibition? J Clin Endocrinol Metab. 2022 Mar 15: dgac154. doi: 10.1210/clinem/dgac154. Epub ahead of print.  

Vissza