Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Az 1-es típusú diabetes kezelése felnőttkorban – az ADA és az EASD konszenzusriportja
  2021.11.29.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A közelmúltban jelent meg az ADA és az EASD konszenzusriportja a felnőttkorban (>18 év) észlelt 1-es típusú diabetes kezeléséről. Felkért szerzők vettek részt az írásban, a közlemény az adott kérdéskör 16 fontos részterületét tekinti át. A fejezeteket a két tudományos társaság 1-1 képviselője közösen írta, majd azt a teljes szerzőcsoport véleményezte. Az ennek nyomán elkészült változatot az ADA 2021. évi virtuális kongresszusán ismertették, ezt követően lehetőség volt további észrevételeket tenni. A közlemény peer review bírálat utáni módosításokkal szimultán jelent meg a Diabetes Care és a Diabetologia hasábjain.

  A konszenzusriport a felnőttkorban észlelt 1-es típusú diabetes alábbi részterületeivel foglalkozik: diagnózis, a kezelés célja, a kezelési terv, páciensoktatás és az önmenedzselés támogatása, vércukor-ellenőrzés, inzulinterápia, hypoglykaemia, életmódbeli kérdések (táplálkozás, dohányzás, alkohol, fizikai aktivitás, utazás), pszichoszociális gondozás, diabeteses ketoacidosis, pancreas- és szigetsejt-transzplantáció, kiegészítő terápiás lehetőségek (metformin, GLP-1-RA, SGLT-2-gátló), speciális betegcsoportok (várandósok, idősek), kórházi kezelés, a jövő perspektívái. A közlemény nem foglalkozik a micro- és macrovascularis szövődmények kérdéskörével.

  A szerzők tisztában voltak azzal, hogy az 1-es típusú diabetes kezelésével kapcsolatban számos nemzeti útmutatás, irányelv már rendelkezésre áll. Szándékuk szerint nem a korábbi ajánlásokat kívánták összegezni, hanem az utóbbi évek fejlődésére is tekintettel áttekintő jellegű közleményben részletezik a felnőttkorban észlelt 1-es típusú diabetes kezelési ajánlásait, a legújabb lehetőségek és vizsgálati eredmények fényében. A szerzők igyekeztek az evidenciákra támaszkodni, de több esetben ilyen nem állt rendelkezésre, ezért a közlemény végső során a szerzők saját véleményét/álláspontját tükrözi.

  A közlemény szabadon letölthető.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Holt RIG, DeVries JH, Hess-Fischl A, Hirsch IB, Kirkman MS, Klupa T, Ludwig B, Nørgaard K, Pettus J, Renard E, Skyler JS, Snoek FJ, Weinstock RS, Peters AL: The Management of Type 1 Diabetes in Adults. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Diabetes Care 2021; 44(11): 2589-2625.

  https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-021-05568-3

Vissza