Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Veszélyben a magyar lakosság - csak együtt változtathatunk
  2009.09.24.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  Changing Diabetes FórumA cukorbetegség terjedése egyre nagyobb méreteket ölt a hazai felnőtt lakosság körében. A betegség felismerése, különösen a 2-es típusú kórformában gyakran késik.

  A későn felismert cukorbetegség mind a keringési kockázat, mind a késői kis- és nagy-érszövődmények tekintetében jelentős egészséghátrányt jelent. A betegség időben történő felismerése és hatékony kezelése népegészségügyi jelentőségű.

  A cukorbetegség előfordulásának tekintetében a növekedés üteme a fiatal korcsoportokban a legerősebb – mondta Prof. dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a Magyar Tudományos Akadémián, a Magyar Diabetes Társaság szervezésében megrendezett Changing Diabetes Fórumon, ahol vezető szakemberek, betegszervezetek képviselői és a döntéshozók közösen próbáltak javaslatot tenni arra, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy Magyarországon hatásosan fellépjünk a cukorbetegség ellen.

  A következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabeteses gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70%-kal nő – hangzott el.

  A cukorbetegségben szenvedő betegek egészségügyi ellátásának költsége már napjainkban is az OEP természetbeni kiadásainak 10%-ánál nagyobb összegét teszi ki. Az előrejelzések alapján a diabetes mellitus betegségterhe a jövőben jelenősen növekedni fog. Jelenleg a gyógyszeres kezelést kapó betegek kezelése a hazai GDP 0.5%-át teszi ki – mondta Magyar Diabetes Tarsaság elnöke, aki hozzátette: „A konferencia célja, hogy konszenzuson alapuló, konkrét javaslatokat adjunk a szűrés, a megelőzés, az ellátás és a finanszírozás területén“.

  A világon:
  • 246 millió ember szenved cukorbetegségben
  • 3,8 millió ember hal meg diabétesz következtében évente
  • 232 milliárd dollárt költenek a betegség kezelésére évente
  Magyarországon:
  • 2 cukorbeteg ember veszíti el látását minden nap
  • 7 diabéteszes betegnél végeznek naponta amputációt
  A 2-es típusú cukorbetegség megfelelő életmóddal és étkezéssel elkerülhető.

Vissza